Rovatok

Legendás Lemezek

KONCZ ZSUZSA JELBESZÉD 50

Legyen szó az eredeti, 1973-as kiadásról vagy a felújított 2023-as változatról, a Jelbeszéd mai napig is a hazai popzene történetének egyik fontos mérföldköve, köszönhetően a jól megírt daloknak, az ötletes és igényes hangszerelésnek.

ZENEI HÍREK

Két napig ismét nagyvásznon az ABBA mozifilm

Az ABBA 1977-ben a csúcsok csúcsán járt, amikor két hétre Ausztráliába utazott turnézni. Ez a különleges műfajmix természetesen tartalmazza a 4 koncerten előadott legnagyobb slágereket és az átlagos dokfilmek kötelező elemeit, legyen az pár részlet a sajtótájékoztatóról, vagy közvetlen a színpadra lépés előtti kulisszákból. Lasse Hallstörm rendezése lényegében 4 stílust gyúr össze, végig koherensen tartva ezt a néha slapstick vígjátékba hajló keretet. A film felújított változatán kívül lesz pár kiegészítő extra is a feliratos vetítésen, amelyek a ritka ’77-es werkeken kívül betekintést adnak az ABBA múzeumba és az épp futó Voyage koncertsorozatba.

Beszélgetések

Életműkoncert előtt - beszélgetés Csepregi Évával

Csepregi Éva életmű-koncertre készül, ez az egyszeri és különleges alkalom 2024. január 6-án kerül megrendezésre a Budapest Arénában. Amikor az interjúra készültem, a fő célom az volt, hogy elkerüljem a kliséket, amiket mindenki nagyon jól ismer Évával kapcsolatban. Ezek helyett olyan irányba szerettem volna terelni a beszélgetést, amely bővelkedik a szokatlan, nem várt fordulatokban és ehhez kapcsolódó kérdésekben. Olyanokról, amelyeket mindig is szerettem volna tőle megkérdezni, de korábban erre nem volt lehetőségem.

ZENEI HÍREK

Nekünk írták a dalt! – Poptörténeti kiállítás a Magyar Zene Házában

A Magyar Zene Házában a január óta látható könnyűzenei időszaki kiállítás ezt az 1960 és 1990 közötti korszakot foglalja össze, így egyszerre bír nosztalgiával, újrafelfedezéssel és mélymerüléssel.

Nagykép

KONCZ ZSUZSA - TE SZERESS LEGALÁBB - LEMEZKRITIKA

A Te szeress legalább egy olyan rendhagyó válogatáslemez, amely a korábbiaktól eltérő módon nem a teljes pályaív bemutatására törekszik, hanem egy olyan furcsa nosztalgikus időutazás, amelynek központjában Koncz Zsuzsa, az énekesnő áll, és az ő hangja, arca és személyisége tartja össze a produkciót. Az elmúlt hatvan év véletlenszerű állomásait egy modern, színes, időnként a képbe nem illő, máskor túl élesen beállított kaleidoszkópon keresztül tárja a közönség elé.

Nagykép

Halász Judit - Miénk a Világ!

Mi Halász Judit sikerének a titka? Egyrészben a tudatosan, jól kiválasztott versek/dalszövegek, amelyekhez az igényes, letisztult és változatos zenei köntös szervesen kapcsolódik. Azonban mégis a legfontosabb maga az énekesnő személyisége, aki pillanatok alatt elvarázsolja közönségét közvetlenségével és alázatával, ugyanakkor színészi tehetségének köszönhetően kiválóan tolmácsol bármilyen helyzetet. Ha kell, akkor együttérzően szomorú, máskor önfeledten vidám, ugyanakkor, megint máskor lírai, sőt bizonyos esetekben szigorú is tud lenni, amiről persze tudjuk, hogy csak álarc, és a dal végével lehullik.

Legendás Lemezek

40 ÉVES A SUPER TROUPER

40 éve, 1980 november 3-án jelent meg a svéd négyes hetedik sorlemeze, a Super Trouper, amely már egy felnőtt zenekart mutatott be, komplexebb, éretebb dalokkal.

Legendás Lemezek

JETHRO TULL – STORMWATCH (STEVEN WILSON STEREO REMIX)

Az 1977-től kezdődő újabb kiemelkedő sikerévek során a folk rock elemek kerültek előtérbe; az ekkortájt megjelent három sorlemez egységesebb, kerekebb dalokat tartalmazott. Ennek a trilógiának az utolsó tagja, az 1979-es Stormwatch nemcsak az évtizedet zárta le magas minőségben, hanem a zenekar első nagy korszakát is.

Legendás Lemezek

NEIL YOUNG - HOMEGROWN

Legendás Lemezek

PINK FLOYD - THE LATER YEARS 1987-2019

Annak ellenére, hogy a Pink Floyd harmadik, Rogers nélküli korszaka mai napig megosztja a rajongókat, számtalan olyan dalt találhatunk az 1987-tel kezdődő időszakban, amelyek szerves részei a teljes életműnek, méltóak a formáció legjobb pillanataihoz. Ez a kiadvány, amelyet tekinthetünk akár a box szet rövidebb előzetesének, önállóan is egy nagyon jól működő,  átfogó, ritkaságokkal teli válogatás.

Beszélgetések

MESE VELÜNK! - BESZÉLGETÉS CSERNIK SZENDÉVEL

Legyen szó színpadról, erdei tisztásról, egy földre leterített pokrócról, Szende mindenhol megtalálja azt a közeget, ahol mesélés születhet. A garabonciás kalapos, ízes székelységgel beszélő fiatal hölgy ahol mesére nyitja a száját, megszületik a varázslat. Ahogyan ő mesél, az maga a csoda! Tengerhossznyi szoknyáján életre kel a  táj, lábain a bábok, szavain pedig hol kacag a közönség, hol könnyeit törölgeti.

Beszélgetések

ÚJ UTAKON

Beszélgetések

FOLT, BOJTORJÁN, ROCKFORT

Hétbenhét

HÉTBENHÉT – TÜNDÉREK, BOSZORKÁNYOK, SZELLEMEK ÉS A HALÁL

A Halottak napja, amellett, hogy a kegyelet és az emlékezés ünnepe, a régi keltáknál is fontos szerepet töltött be. A hagyományok szerint ekkortájt vékonyodik el az a határvonal, amely az élők és a holtak világát választja el. Ilyenkor az elhunytak lelkei visszatértek a Földre, hogy rokonaikat meglátogassák. Írországban mai napig is él az a hagyomány, amely szerint a tündérek is ekkor hagyják el nyári lakhelyeiket, és kilovagolnak az emberek közé. A mai HétbenHét ezeket a misztériumokat járja körül olyan dalok segítségével, amelyek középpontjában a halál és a természetfeletti témák állnak.

Nagykép

A ZONGORA BILLENTYŰIN TÚL - TORI AMOS

Az énekesnő nagyon érzékeny módon nyúl hozzá az egyes gondolatokhoz; ezeket a témákat remekül kezelve hoz belőlük létre egy-egy újabb nagylemezt. Ezek mindegyike egyedi világ, amelynek középpontjában a nyughatatlan és újabb horizontokat kereső művész áll, aki néha hajlamos arra, hogy túlírja ezeket a dolgokat, de a lehető legmagasabb szinten képes gondolatvilágát és érzéseit a segítségükkel a közönség elé tárni.

Éteri

ENYA - DARK SKY ISLAND (2015)

A hét éves hallgatás azonban jót tett az énekesnőnek, mivel az új album ismét a régi Enyát hozza elénk. A napokban megjelent Dark Sky Island dinamikus, sodró, talán kicsit sötétebb, mint a korábbi lemezek. Enya sikerrel tért vissza a hidegebb, földöntúlibb megszólaláshoz, amely mindig is a védjegye volt, azonban a lágyabb, melegebb hangvételű A Day Without Rain lemezzel ez háttérbe szorult. A lemez tematikáját a La Manche-csatornában található Sark sziget ihlette, amely arról nevezetes, hogy éjszakánként nem látható mesterséges fényforrás a településeken, csak a csillagok és a hold fénye. 

RockMetal

BARANGOLÁSOK SUZANNE VEGA TÁRSASÁGÁBAN

Suzanne Vega sohasem arról volt híres, hogy divatos jelmezekbe öltözködve provokálja a közönséget, sem arról, hogy négyoktávos hangterjedelemmel hivalkodjon a popszínpadokon és bulvármagazinokban aktuális botrányokkal. Suzanne Vega a gondolkodó ember, aki a maga szolid-szerény módján nyitja ki a kaput mindenki előtt, aki a gondolati világ örömeit keresi. A lírai én, amelynek segítségével beléphetünk ezekbe a magas művészi szinten létrehozott életképekbe és hangulatokba, jóval túlmutat a hagyományos popzenei kereten és – Joni Mitchellhez és Leonard Cohenhez hasonlóan – inkább a kortárs költészet világához áll közel.

Éteri

FAUN - KALANDOZÁSOK KÖZÉPFÖLDÉN

A kétezres évek eleje óta működő formáció különlegessége az, hogy a középkori és reneszánsz zenei megoldásokat vegyítik az európai népzenei hagyományokkal, valamint egy nagyon finom atmoszférikus elektronikával. A kétezres évek eleje óta vannak jelen a német zenei életben, tíz hanghordozót jelentetve meg. A korai évek középkorias hatásai és erőteljes elektronikus lüktetése nagyon hasonlítottak a stílus több másik képviselőjéhez, azonban, ha a mai zenekarra nézünk, akkor egy jóval kidolgozottabb, csiszoltabb hangzásvilág jellemzi a formációt, amelyben több hangszer hallható, gazdagabb énekszólamokkal, változatosabb témákkal, és kevesebb, inkább atmoszférikus elektronikus hatásokkal.

Beszélgetések

VISSZA A FÉNYBE - BESZÉLGETÉS PÁL ÉVÁVAL

Minden vágy valóra válik egyszer, hiszen aki megtapasztalta a színpad varázsát és a közönség szeretetét, az előbb-utóbb, mikor itt az ideje, visszatér, hogy ismét elvarázsolja a hallgatóságot. Éva esetében is így történt, a hosszú bábállapotnak vége, a pillangó kilép álombörtönéből, hogy új szárnyakra kapjon. Pál Éva, vagy ahogyan mindenki ismeri, Pali május 13-án este a Nexus+ zenekar vendégeként debütál a Legenda Sörfőze Center színpadán néhány dal erejéig, amely még csak a kezdet, hiszen az együttműködés – a tervek szerint - hosszú távra szól.

Hétbenhét

HÉTBENHÉT EXTRA - PINK FLOYD KICSIT MÁSKÉPPEN

Egy zenehallgató számára vannak olyan pillanatok, amelyek felérnek egy katarzissal. Nekem ez az utazás, busz ablakából felsejlő táj, a Pink Floyd és a bágyadtság együttese egy olyan élményt hozott létre, amelyet azóta csak néhány alkalommal sikerült megközelíteni. Ennek ellenére nem lettem hirtelen olyan rajongó, aki szinte azonnal begyűjti kedvenc zenekarának minden lemezét, hanem inkább az évek lassú múlására bíztam magam, amely időszak alatt az újabb és újabb korongokkal való ismerkedés a búvópatakból komótosan hömpölygő folyóvá nőtte ki magát, amelynek vége nem látható, hiszen az utóbbi években egyre több ritka anyag került a közönség elé, amelyeknek felfedezése még várat magára.

Beszélgetések

A KELLY FAMILY NAGYASSZONYA - BESZÉLGETÉS KATHY KELLY-VEL

Kathy Kelly, aki 2000-ig a formáció egyik kulcsembere, énekesnője és dalszerzője volt, visszatérve a családi zenekarba újra megmutatja különleges, klasszikusan képzett hangját nemcsak a koncerteken, hanem az új lemezen is. A sötét hajú nagyasszony, aki az elmúlt évtizedben sikeres szólópályát mondhat magának Németországban, szívesen tett eleget magazinunk kérésének, hogy a megújulásról, és az új lemezről beszélgessünk.

Nagykép

A CRANBERRIES VISSZATÉR

A Cranberries nevét a nagyvilág 1994-ben ismerte meg, amikor a Zombie című, az északír helyzetet kiválóan bemutató sodró rockdal sikert sikerre halmozott. A sokkoló videoklip, amelyben láthatjuk az aranyra festett Dolores-t - többek között halott gyerekek, az utcákon sétáló katonák, és bandába verődött, fegyverrel játszó fiúk társaságában - , egyszerre nyújtott sokkoló és katartikus élményt a hallgatóinak.  

Beszélgetések

A LOVAG ÉS A TÜNDÉR – ELFENTHAL

Napjainkban egyre többen fedezik fel a neofolk csodálatos világát. A nyolcvanas években indult, majd Németországban a kilencvenes években kiteljesedett irányzat az évezred elejére teljes mértékben meghódította Európát, és szép rajongótáborral rendelkezik a világ többi részén is. Ennek a hangzásnak egy különleges képviselője a Spanyolország északnyugati részén, Navarra ősi királyságában élő Elfenthal duó is, aki kiválóan ötvözik a kelta, a közép-európai, baszk és spanyol népzenei elemeket a középkorias megoldásokkal, valamint a rock dinamizmusával.

Nagykép

CARPENTERS - NOSZTALGIA A HETVENES ÉVEKBEN

1969-at írtak a kalendáriumok, amikor egy furcsa duó jelent meg az amerikai popzenei világban. A Carpenter-testvérek kicsit régimódinak számítottak a Woodstock, a progresszív rock és a virággyermekek idején, mivel letisztult előadásmódjukkal az ötvenes-hatvanas évek vokális harmóniavilágát mentették át az új évtizedbe.  A zongorista-dalszerző Richard és a virtuóz, egyedi hangorgánummal rendelkező Karen kiválóan hozták a tiszta, nem lázadó amerikai fiatalok imázsát, így kedvelőik nagy része az Egyesült Államok fehér középosztályának fiataljai és idősebbjei közül kerültek ki.

RockMetal

KELL A ROCK AND ROLL

Kovaryéknak sikerült a néhai aranykor világát átültetni napjainkba úgy, hogy a produkció frissen és autentikusan szólaljon meg. Szó nincs itt stílusok és hangulatok másolásáról, inkább ezek tovább gondolását érezhetjük, amelyben a zenekar saját színei is fontos szerepet töltenek be.  Ahhoz, hogy tovább élhessen az a rock, mely több generáció életébe hozott és hoz változást, kell az új nemzedék, aki a régi gyökerek tovább viszi. Peter Kovary & The Royal Rebels pontosan ezt csinálja nagyon jól több másik formációval együtt. Ez dicséretes munka és szükséges is, bizonyítva a tételt, hogy „a rock örök és elpusztíthatatlan”.

Éteri

MOYA BRENNAN, A MODERN ÍR FOLK KIRÁLYNŐJE

Legyen szó Clannadről, vendégszereplésről vagy szólóprodukcióról, Moya Brennan mindig különleges hangulatot varázsol szétáradó éteri mezzoszopránjával, amely képes egy teljesen más világba vinni hallgatóit, és ugyanúgy szólal meg élőben is, mint a lemezeken. Stílusoktól független módon bárhol és bármikor képes egy olyan minőséget hozni, amely az adott dal magas művészi szinten szólal meg. Így teljes mértékben érthető, miért hívják őt az Írország zenei nagyasszonyának.

Nagykép

Ó, AZOK A RAJONGÓK!

Ha szeretnénk jobban megismerni azt a közösséget, amely körülveszi az adott előadó személyét, érdemes figyelemre méltatni azokat a már-már archetipikusnak nevezhető személyiségeket, akiket a koncerteken, illetve a közösségtalálkozókon láthatunk.

Nagykép

VÁLTOZÁSOK ELŐTT

A nyolcvanas évek végére Mike Oldfield egy újabb fordulóponthoz érkezett el zenei munkássága tekintetében.  Az évtized utolsó éveire a művész kapcsolata a kiadójával megromlott, így Oldfield szeretett volna kikerülni a Virgin égisze alól, hogy egy másik kiadónál megvalósíthassa további terveit, azonban még a szerződés szerint néhány lemezt el kellett készítenie, hogy ezt véghez tudja vinni. Ennek következtében az eddigi keretek, amelyek a zenész számára biztonságot nyújtottak, ekkortájt már inkább akadályoznak tekinthetők.

Nagykép

HOGYAN LÁTTA A NYOLCVANAS ÉVEK ÓVODÁSA A KORSZAK KÖNNYŰZENÉJÉT?

Mit szóltak ehhez a szülők? Nos, ők érezték, hogy ebből nagy baj nem lehet, ha ez kell neki. 

Arra számítottak titkon, átesik rajta, mint a bárányhimlőn, és ki fogja nőni. Néhány évvel később így is történt.

Nagykép

ISMÉT A FÉNYBEN - MOONLIGHT SHADOW ÉS TÁRSAI (1983-1987)

A Tubular Bells óta eltelt tíz év sok változást hozott Mike Oldfield művészetében. A korai évek progresszívebb hangzása szépen lassan átadta a helyét a hagyományos pop-rock kereteknek; azonban ezekben a rövidebb, slágerlistára szánt dalokban is ott rejtőzik a művész igénye arra nézve, hogy szokatlan megoldásokat rejtsen a három-négy perces szerzeményekbe.

Nagykép

INGOVÁNYOS TÁJAKON KONCZ ZSUZSÁVAL

Ahogy az énekesnő nyilatkozta a felvételek során, a Vadvilág nem egy szokványos Koncz Zsuzsa lemez, mivel egyszerre szólal meg modern és hagyományokat őrző módon. A nyitottabb, dinamikusabb szöveg- és zenei világ pedig nem egy adott politikai oldalhoz szól, hanem mindenkihez, aki ezekben az érdekes időkben nyitott szívvel figyeli hazánk és a világ eseményeit.

Legendás Lemezek

BARCSIK VALI KIS HERCEGE

Éteri

LOREENA MCKENNITT - THE VISIT - 1991

A kelta hatásokkal dolgozó világzene királynője, Loreena McKennitt neve sokak számára lehet ismert, hiszen Magyarországon két alkalommal is láthatta őt a közönség. A szőkésvörös hajú, példa nélküli hanganyaggal rendelkezdő kanadai énekesnő kiválóan vegyíti a kelta hatásokat a komolyzene és a keleties hatású népzene elemekkel. A végeredményként pedig egy lebegő, éteri, ugyanakkor mozgalmas világ bontakozik ki a hallgatóság előtt, amely egyszere tűnhet ősinek és időtlennek.

Legendás Lemezek

MIT HALLGASSAK KARÁCSONYKOR? II. - ÜNNEPI LEMEZEK HAZÁNKBÓL

Amikor gyerek voltam, még igazi nagy telek voltak karácsony idején. Szenteste délutánján édesapámmal sétára indultunk a faluba, hogy a karácsonyi díszbe öltözött katolikus templomot megcsodálhassuk. Négy-öt évesen még fogalmam nem volt az ünnep hátteréről, de a Jézuska, a Háromkirályok, valamint az angyalok világa már gondolataim részesei voltak. Mai napig is emlékszem arra, az akkori önmagamnak végtelennek tűnő egy órára, amikor Anya várja az angyalokat, akik feldíszítik a karácsonyfát, és végül betoppan Jézuska is az ajándékokkal. Természetesen a zene már akkor meghatározta az ünnep varázsát, és a karácsonyi dalok főhőseinek köszönhetően a karácsony számomra ezt jelenti.

RockMetal

KIS SEGÍTSÉG KARÁCSONYI GITÁRVÁSÁRLÁSHOZ

Első gitárunk jó ideig társunk lesz a gitározásban, így fontos az, hogy lehetőségeinkhez mérten minél jobb döntést hozzunk a vásárláskor. Ilyenkor, karácsony előtt sokkal engedékenyebbek vagyunk gyermekünkkel szemben, aki úgy dönt, hogy elektromos gitárt szeretne. Annak ellenére, hogy szorít az idő mindenképpen érdemes a témába mélyebben belemerülni mielőtt egy olyan hangszerre esne a választásunk, amely lehet, hogy árában pont belefér a karácsonyi költségvetésbe de minőségében nem biztos, hogy hosszú távon jó döntés lenne gyermekünk számára.

Nagykép

GICCSPARÁDÉ AVAGY A KARÁCSONYI LEMEZPIAC

Keressünk néhány örökzöld melódiát, amit mindenki ismer, emellé pedig kell még néhány új dal a hóesésről, a szeretetről, a világbékéről. Hangzatos szavak kellenek, halmozzunk, ahol tudunk. Ha még profibbak szeretnénk lenni, kapjuk elő a könnycsatorna-nyitogató témákat, amelyek még jobban garantálni fogják a sikert. Egy magányos este a hóesésben, esetleg egy szirupos szerelmi dráma, amely persze happy-enddel végződik, tökéletesen illeszkedik az alapkoncepciónkhoz.

Nagykép

EZ EGY MÁSIK SZÍNDARAB, DE A DÍSZLET MEGMARADT

Az új évtized beköszöntésével egy új fejezet nyílt a zenekar számára. Annak ellenére, hogy a három részre szakadással a csapat nagy veszteségeket szenvedett, a megújult Napoleon Boulevard sikeresen folytatta működését. Barcsik Valéria, aki már korábban írt álnéven dalokat a zenekarnak, kilépett az árnyékból, és átvette a fő zeneszerzői szerepet. Az énekesnő személye azonban továbbra is kérdéses volt, hiszen Lillát nehezen lehetett pótolni, és Vali továbbra is a billentyűk mögött érezte jól magát..

Nagykép

ZENÉSZNEK LENNI JÓ – 3. RÉSZ

Talán felmerülhet a kérdés, hogy miért írok zenéket ennyi féle stílusban. Általában egy szerző egy fajtát képvisel. Én azt gondolom, vagy inkább érzem, hogy egy benyomásnak, gondolatnak, vagy érzésnek nincs stílusa. Pozitív vagyok, de helyenként keresem a mélypontokat. Át is tudom élni mindkét pólust. Mivel én ezek alapján írok, nem ragaszkodom egyetlen műfajhoz sem. A lényeg, hogy hiteles legyen és akkor rendben van. Egy ember, ha kinyitja a száját, mondjon VALAMIT. Ha ecsetet fog, táncol, szobrászkodik, játszik, éli az életét, legyen valós, nem öncélú értelme. Zenészként óriási eszköztár áll a rendelkezésemre. Zenésznek lenni nagyon jó!

 

Hétbenhét

HÉTBENHÉT - A TÉL DALAI – KICSIT MÁSKÉPP

Ahogy az embertömeg hömpölygése boltról boltra halad, a hangszórókból üvölt a zene. Ma már legalább huszadszorra szólal meg Mariah Carey giccsparádéja, avagy az elcsépelt Let It Snow Frank Sinatrától. Bing Crosby hiába énekel a fehér karácsony iránti vágyáról, az emberek csak rohannak, sodródnak, kapkodnak. Még a borzalmas Last Christmas-t is elviselik, csak legyen vége már a vásárlásnak. A karácsonyi készülődés tényleg erről szól, hogy boltról boltra rohanunk, és hallgatjuk az elcsépeltnél elcsépeltebb dalokat, amelyek nem többek, mint egy szétszaggatott karácsonyi csomagolópapír foszlányai.

Hétbenhét

KATE BUSH VILÁGA - HÉTBENHÉT EXTRA

A hetvenes évek második felének Angliájában egy alig tizennyolc éves lány tűnt fel a sikerlistákon egy különleges, szépirodalmi ihletésű dallal. Ő volt Kate Bush és a Wuthering Heights. A szokatlan hanggal és kifejezésmóddal rendelkező énekesnő-dalszerző szinte azonnal a sikerlisták élén találta magát zongorára írt dalaival, amelyekre a kibontakozó újhullám mellett a folk, a rock, valamint a színházak, filmek és a könyvek világa hatott.

Éteri

IDA ELENA, A MODERN FOLK CSILLAGA

Akárhogy is van, Ida Elena remek döntést hozott, hogy az éneklést választotta. Telt, mezzoszoprán hangja kiválóan alkalmas arra, hogy minden zenei stílusban nagyszerűt alkothasson. Szakmai felkészültsége mellett pedig még érdemes megemlíteni az alázatot, amely minden dalában tetten érhető. Legyen szó rockról, folkról vagy crossover produkciókról, a végeredmény mindig önmagáért beszél. Egy ízig-vérig romantikus lány képe bontakozik ki a produkciókból, aki, ha kell, álmainak varázslatos képeit hozza el nekünk, míg más esetben olyan dalokat énekel, amelyekben mi is magunkra ismerhetünk.

Nagykép

UGYE, ELJÖNNEK MAJD A REPÜLŐK ?

A nyolcvanas évek Magyarországa. A listákon a Neoton Família, a Dolly Roll és az Első Emelet. Azonban ez csak a felszín, hiszen virágzik az alternatív mozgalom annak ellenére, hogy az MHV legtöbbjükben nem lát fantáziát. Az akkoriban már legendásnak tekinthető Solaris zenekart megkeresi egy fiatal, szőke lány, aki énekelni szeretne, és ez a találkozás vezet el az évtized egyik legszokatlanabb zenei formációjához, amelyet a közönség Napoleon Boulevard-ként ismer.

Beszélgetések

AKIK NEM ADJÁK FEL AZ ÁLMAIKAT

Azt mondják, a mai kor nem kedvez az álmodozóknak. Fantáziátlan és pénzcentrikus világunk ezt igazolná, ha nem akadna még mindig egy különleges emberfajta. Nem a gondolkodó emberről, hanem az „álmodozó emberről” beszélek. Bizony, még mindig léteznek álmodozó emberek. Ilyenek a Southern Comfort nagykaposi-leleszi illetőségű Felvidéki zenekar tagjai is. A sors olyan régióba tette őket, amelyik mindentől távol esik. Magyarként Szlovákiában élnek, és bizony zenéjükkel itt nehezen érvényesülnek. 

Nagykép

ZENÉSZNEK LENNI JÓ - 2. RÉSZ

Péter részéről lánykérés lett. Nem szokványos.  Kaptunk ajándékba az anyukájától egy gyönyörű utat Izraelbe. Egy hetes keresztény zarándokút volt, elég szoros időbeosztással, idegenvezetéssel. Nem mindennapi ajándék, nem is reagáltam rá mindennapian. Egy reggeli alkalmával két vajas pirítós között megkérdeztem a kedvesem, hogy nem akarjuk-e, hogy ez az út legyen a nászutunk? Aranycsillag teljesen zavarba jött, a pirítóstól majdnem megfulladt, de életveszélyt meghazudtoló elszántsággal kikapta a vázában levő egyhetes, kissé fonnyadt rózsát, és elém térdelt. „Valeska, leszel a feleségem?” Hiába, egy úr, a legváratlanabb helyzetekben is úr marad. Lettem a felesége.

Hétbenhét

HÉTBENHÉT - "METÁL AZ ÉSZ"

Van-e nagyobb elementáris erő a rocknál, ami felszabadít, szabadságot ad, feltölt és kiemel a tömegből? A rock jóval több, mint egy zenei stílus; a rock vér-és dalszövetség, amely összeköt, erőt ad, közösséget ad. Manapság, mikor a műanyag és a neonszín a divat, sokan csak legyintenek, hogy a rock már nem képes semmi újat adni. Azonban, ha kicsit megkaparjuk a felszínt, akkor észrevehetjük azt, hogy a keményebb riffek még mindig tarolnak, tömegeket képesek megmozgatni, illetve ezernyi különböző formában képesek értéket adni.

Nagykép

ZENÉSZNEK LENNI JÓ - 1. RÉSZ

Ha nem ismerném magam, azt mondanám, nagyon egoista dolog az embernek saját magával riportot csinálni. De aki igazán ismer, az tudja, hogy egész eddigi múltamban, ahol csak lehetett, kerültem a felhajtást magam körül. Sokan csináltak már riportot velem, legtöbben jó szándékkal, így nem is szeretném felülírni a munkájukat. Több alkalommal előfordult, hogy nagyon tájékozatlanok voltak, ezért a standard kérdéseket tették fel: „mik a terveid”, vagy nagyon leszűkítve kérdeztek az adott produkcióval kapcsolatban, aminek épp a részese voltam.

Hétbenhét

HÉTBENHÉT - TUPÍR ÉS GLAM

Ó, azok a nyolcvanas évek! Ó, az a hedonizmus! Ha visszatekintünk erre az évtizedre, akkor  láthatjuk, hogy nemcsak a könnyedebb zenékről szóltak a sikerlisták, hanem a keménységről is, hiszen volt zúzás rendesen. Annak ellenére, hogy 1980-ban aggasztó hírek kaptak szárnyra, és a rockzenét temetni kezdték, néhány évvel később a főnixmadár látványos szárnyalásba kezdett úgy, ahogy eddig még sohasem. Jobbnál jobb zenekarok tűntek fel, akik teljesen átformálták a stílusról alkotott képet.

Nagykép

MARTA KUBIŠOVÁ- A SZABADSÁG HANGJA

A szocializmus idején Csehszlovákiában Marta Kubišová vált az ellenállás egyik fontos szimbólumává a hatvanas évek végén. A csinos, barna hajú, mély hangú énekesnőnek a Prágai Tavaszban való aktív részvételért, valamint rendszerkritikus dalai miatt a hetvenes évek elején teljesen ellehetetlenítették további karrierjét. Azonban a közönség továbbra is kitartott a tiltott énekesnő mellett, ezt legjobban a Bársonyos Forradalom bizonyította, mikor százezrek énekelték Martával a szabadság dalát a prágai Vencel téren.

Nagykép

ABBA - A ZENITEN ÉS AZON TÚL (1980-1982)

Cikksorozatunk első és második részében az ABBA felemelkedését, valamint szárnyalását ismerhettük meg az első hat stúdióalbum segítségével, jelen cikkünk témája viszont az, hogy boldogult a zenekar a nyolcvanas évek megváltozott keretei között.

Éteri

CLANNAD - LORE (1996)

A naplementekor leszálló ködön átsejlő ír tájon sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik világban járnánk. A végtelen sziklás tengerpartok, a kőkörök, valamint a hangával teli mezők és a mocsárvidékek nappal nem látható arca tárul fel előttünk. Ez itt a Titkok Földje.

Hétbenhét

HÉTBENHÉT - ESŐ

Beszélgetések

CSEH TAMÁS NYOMDOKAIN

2009. augusztus 7-ét írunk. Megtört egy sikeres felfelé ívelő karrier, félbeszakadt egy gyümölcsöket termő életpálya. Aki ismerte, mindenkit megdöbbentett a hír. Tamás itthagyott minket. Betegségéről sokan tudtak, de a remény, hogy még sokáig köztünk marad, immáron szertefoszlott. Egy gazdag zenei kincsesbányát hagyott maga után.

Éteri

ELANE - ÉTERI TÜNDÉRFOLK

Történetünk a kétezres évek legelején kezdődik, amikor négy Gyűrűk Ura-rajongó fiatal zenekart alapított, amelynek célja az, hogy egy olyan zenei és képvilágot teremtsen, amely méltó a táj szelleméhez, a fantasy könyvek és filmek világához. Az első demofelvétel 2001-ben jelent meg Der Nachtwald címmel, amelyet 2005-ben követett az első nagylemez, a Fire of Glenvore. 

Hétbenhét

HÉTBENHÉT - ŐSZ

Éteri

KÖZÉPKOR ÉS ELEKTRONIKA - QNTAL

Németország a gótikus zenei stílus hazája, ez egy vitathatatlan tény. A nyolcvanas évek második felében az elektronikus és industrial hatások itt keveredtek a postpunk és a dark elemeivel, így egy olyan különleges megszólalásmód jött létre, amelyet mai napig is nehéz zenei skatulyákba belehelyezni. A kilencvenes évek első felében három fiatal zenész középkori verseket és dalokat értelmezett újra egy elektronikában gazdag közegben, és így született meg az a különleges hang, amelyet ma Qntalnak hívnak.

Beszélgetések

ENERGIÁM VAN BŐVEN II.

Nagykép

MŰVÉSZI SIKER ÉS ÚTKERESÉS

Az 1993-as Real egy új, rockosabb Belindát mutat be. Egy őszinte, életrajzi elemekből felépülő szövegvilág bontakozik ki az itt hallható tíz dalból. A hangszerelés megelőlegezi a későbbi női alternatív rockhullámot, amely majd Sheryl Crow és Alanis Morrisette vezényletével indul el hódító útjára. A gitárrock és a loopok kombinációja akkortájt még szokatlannak és egyedinek számított. Az énekesnő nemcsak dalszerzőként, hanem producerként is kiveszi a részét a munkálatokból.

Nagykép

KÉSZÜLŐDÉS A KONCERTRE

Bizonyára a kedves olvasóink közül sokan járnak koncertekre, színházba, egyéb előadásokra. Gondoltak már arra, hogy amikor felgördül a függöny vagy felcsendülnek az első akkordok, vajon mi zajlik a kulisszák mögött? Nos, ebben a rovatban Önök is bepillanthatnak a közönség számára nem látható, izgalmas világba. Előadók mesélnek magukról és művészetükről, és természetesen az őket kiszolgáló kollégák is megszólalnak.

Beszélgetések

ENERGIÁM VAN BŐVEN

Nagykép

MAGYAR HANGSZER: A CITERA

Hogy ismert volt-e a citera a Magyar régmúltban, azt nem is lehet tudni. A szó ismert, de elképzelhető, hogy más hangszert takart. A mai értelemben vett Magyar citera inkább a nyugati, északnyugati kultúrákból érkezett hozzánk. Meg vagyok győződve arról, hogy őseink ismertek hasonló hangszereket, ezért asszimilálódott könnyen, sőt, Magyarrá vált nálunk.

Hétbenhét

HÉTBENHÉT - REGGELI DALOK ÉBREDÉSHEZ

Mindannyian ismerjünk azt az érzést, amely hétfő reggel, ébredés után köszön ránk. Félig-meddig még a hétvége varázsában élve nehezen szánjuk rá magunkat arra, hogy elindítsunk egy újabb, munkával teli hetet. Ehhez nincs másra szükségünk, mint egy csésze forró kávéra vagy teára, és húsz percre, amikor kicsit sikerül kizárnunk a külvilágot néhány jó dallal.

Éteri

ÉTERI BEKÖSZÖNTŐ

Üdvözöllek, Kedves Olvasó! Igen, jó helyen jársz, egy olyan ösvény tárul fel lábaid előtt, amelyen nem sokan jártak eddig. Az Éteri Zenék Birodalmát sokan ismerik, mégis kevesen járják útjait. Ezernyi tájat láthatunk itt, benne a varázslat és a csoda ezer arcával. Az erdőkben ragyog a fény, mialatt táncoló tündérek lábnyomai érintik a tűzszínű avart.

A kifejezés nincs kapcsolva egyetlen tartalomhoz sem.