Kedvelj minket a Facebookon!

MŰVÉSZI SIKER ÉS ÚTKERESÉS

BELINDA CARLISLE-DISZKOGRÁFIA II.RÉSZ

 Amikor a nyolcvanas évek kilencvenesekbe fordultak át, számtalan, korábban nagy sikert elért előadó érezhette azt, hogy az új közönségkedvencek megjelenése teljes mértékben kiszorította őket a popzene első soraiból. Ezért voltak, akik az „új hangra" váltottak, mások visszavonultak, azonban néhányan kitartottak korábbi stílusuk mellett.

Kép forrása: Andrew_D_Hurley via Visual Hunt / CC BY-SA

Belinda Carlisle az utóbbi csoporthoz tartozik, hiszen sikerült továbbra is az élvonalban maradnia, annak ellenére, hogy a popzenei átrendeződés őt is elérte. A felemás eredményeket hozó Live Your Life Be Free után további művészi sikereket ért el annak ellenére, hogy a lemezkiadóknak - az eladott példányszámok miatt – ez már nem volt elég. Cikksorozatunk második, befejező részében ezt az időszakot tekintjük át, amely 1993-ben kezdődik és a legutolsó sorlemezzel zárul 2007-ben. (Az első rész itt olvasható)

Az 1993-as Real egy új, rockosabb Belindát mutat be. Egy őszinte, életrajzi elemekből felépülő szövegvilág bontakozik ki az itt hallható tíz dalból. A hangszerelés megelőlegezi a későbbi női alternatív rockhullámot, amely majd Sheryl Crow és Alanis Morrisette vezényletével indul el hódító útjára. A gitárrock és a loopok kombinációja akkortájt még szokatlannak és egyedinek számított. Az énekesnő nemcsak dalszerzőként, hanem producerként is kiveszi a részét a munkálatokból. A meglepően koherens, nyers hangzású korong -amely a Runaway Horses mellett Carlisle legjobb anyaga a kilencvenes évek egyik női alaplemeze. Az elsőként kiadott kislemez, a Big Scary Animal, a Windows of the World, valamint a Goodbye Day és a Too Much Water azok, amelyek már első hallgatásra kiemelkednek a jobbnál jobb dalok küzül. A balladák közül pedig ott van a kissé profán Here Comes My Baby, ami újfajta megszólalásmódjával ugyancsak figyelemre méltó. 

A Virgintől való elválás után a Chrysalis gondozásában jelenik meg az 1996-os A Woman & A Man. Ekkoriban már az énekesnő karrierje Amerikában szinte teljes mértékben megfeneklett, így nem lepődünk meg azon, hogy egy európai hangzásvilágra épült produkciót hallhatunk. A nagy sikert arató, mandolinjátékkal színesített In Too Deep, amellett hogy az énekesnő egyik legjobb dala, kiválóan hozza a korábbi nagy sikerek szintjét. A California laza, napfényes hangvételéhez nagyban hozzájárul a legendás Bryan Wilson háttérvokálja. Egy másik híresség, Per Gessle is kiveszi részét a munkálatokból, az ő tollából származó Always Breaking My Heart,és a Love Doesn’t Live Here softrockos hangképei ugyancsak figyelemre méltóak. A nosztalgikus hangvételű Remember September és a vágyódást kifejező My Heart Goes Out to You pedig Carlisle romantikus oldalát mutatják be nagyszerűen.

Az elkövetkező tizenegy év alapvetően csendben telik el, eltekintve néhány válogatáslemez kiadásától. A legutóbbi stúdióalbum, amelyen sanzonok feldolgozásai szólalnak meg, már messze esik a popzenétől. A Voila egy igazi örömzene, amelyen olyan híres segítőtársak vettek részt a felvételekben, mint Natacha Atlas, Brian Eno, John Reynolds valamint az ír folk-rockban nevet szerzett Sharon Shannon és Fiachna Ó Braonáin. A legnagyobb francia dalok, köztük Serge Gainsburg Bonnie et Cylde-ja, vagy Edith Piaf La Vie en Rose-a  egy modern zenei közegben születnek újjá. Belinda pedig ragyog sanzonénekesnői szerepében. Frankofónok és az elszánt rajongók bizonyára nagy örömmel hallgatják, akik viszont a régi Belindára számítanak, jobb, ha meg sem próbálkoznak ezzel a koronggal.

2007 óta újabb stúdióalbum már nem kerül ki a boltok polcaira, de az elkövetkezendő évek nem bizonyultak csendesnek. Az énekesnő önéletrajzi könyve Lips Unsealed címmel 2011-ben jelenik meg, feltárva a szomorú gyerekkort, amely a sikerben oldódik fel, valamint Carlisle boldogtalanságból fakadó drog- és alkoholfüggőségét, amely szerencsére már véglegesen a múlté.

2013-ban a főleg retrokiadványokat gondozó Demon Music lemezkiadó veszi szárnyai alá Belindát, és így  több válogatáslemez jelenik meg régi és új koncertfelvételek, valamint a cikkünkben bemutatott sorlemezek deluxe kiadásainak társaságában.

 Az énekesnő közösségi oldalán tette közzé, hogy 2017 elején számíthatunk új lemezére, amely Wilder Shores címmel a matrák világába vezet majd el minket.

 

Hallgasd meg az énekesnő második korszakának legjobb dalait itt!

Kattints a Demon Music Group Belinda-oldalára!

Lemezborítók forrása: saját lemezgyűjtemény; a Demon Music Group, az Universal Music Hungary, a 'a place on earth' - the belindacarlisle website' valamint a Magneoton engedélyével lettek közzétéve.