Kedvelj minket a Facebookon!

ÖRÖKÖLTÉK-E GIZELLA, RUDOLF ÉS VALÉRIA LESZÁRMAZOTTAI A FŐHERCEGI ÉS FŐHERCEGNŐI CÍMET?

Kik lehettek főhercegek vagy főhercegnők?

 

A 2020. május 22-ei online Facebook előadásom (Erzsébet királyné és a szerelem) végén kértétek, beszéljek majd Erzsébet és Ferenc József leszármazottairól. Először is, az alábbi, képes írásomban a gyermekeiket, unokáikat és dédunokáikat mutatom be név szerint, valamint az ő címeikkel kapcsolatban fogok néhány dolgot tisztázni.

A Habsburg-család – főhercegek és főhercegnők

A főhercegi cím egészen 1453-ig nyúlik vissza, amikor III. Frigyes német-római császár a Habsburgoknak adományozta a címet (a Német-római Birodalom határain belül). A Habsburg-ház a címet a trónra kerülés után is megtartotta. Ma a Habsburg-családnak egy fő, és három oldalága van. A Habsburg-házból származó Habsburg Mária Terézia osztrák főhercegnő (1717-1780) és a Lotaringia-házból származó Lotaringiai Ferenc (1708-1765) házasságával született meg a Habsburgok Lotaringiai ága, amelyhez I. Ferenc József is tartozott. Ennek az ágnak három oldalága van: a Habsburg–Toscanai, a Habsburg–Estei és a Habsburg–Tescheni ág. A Habsburg-Lotaringiai ág, valamint mind a három oldalág (férfi ágon) leszármazottai örökölték a főhercegi vagy főhercegnői címet. A főhercegek házastársai főhercegnéi címet kaptak (a főherceg neje). (Mindannyiuknak, ahogyan arisztokrata családokban szokás volt, több keresztnevük volt. Csak azokat a keresztneveket írom a továbbiakban, amelyiket ténylegesen is használták.)

Főhercegnő vagy főhercegné? Fontos megkülönböztetnünk a császárné, királyné, főhercegné, hercegné, grófné, báróné címet a császárnő, királynő, főhercegnő, hercegnő, grófnő és bárónő címtől. A -né-s verziók azt jelentik, hogy a hölgy az előtaggal rendelkező feleségeként birtokolja az adott címet. A -nő-s végződésű pedig azt, hogy születési címeként kapta.
 

Ferenc József császár-király lánya, Mária Valéria főhercegnő első három gyermekével: Erzsébet Franciska (Ella) főhercegnő (jobbra), Szalvátor Ferenc Károly főherceg ("szoknyában" balra), és a pólyában Hubert főherceg. Mindhárman örökölték a címet, mivel az édesapjuk (Ferenc Szalvátor, Mária Valéria férje) maga is osztrák főherceg volt, a Habsburgok Toscanai ágához tartozott. © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: Pk 5153, 9

 

Wittelsbach Erzsébet bajor hercegnőnek (aki férje révén császárné és királyné lett) és Ferenc Józsefnek négy gyermeke született. Mivel Ferenc József a Habsburgok „Habsburg–Lotaringiai” ágához (a fő ághoz) tartozott, mind a négyen örökölték a Habsburg–Lotaringiai címet:

Habsburg–Lotaringiai Zsófia főhercegnő (videó - YouTube): 1855. március 5.–1857. május 29.
Habsburg–Lotaringiai Gizella főhercegnő: 1856. július 12.–1932. július 27.
Habsburg–Lotaringiai Rudolf főherceg (trónörökös/koronaherceg): 1858. augusztus 21.–1889. január 30.
Habsburg–Lotaringiai Mária Valéria főhercegnő: 1868. április 22.–1924. szeptember 6.

 

Mivel a főhercegi/főhercegnői cím férfi ágon öröklődött, bármely Habsburg-Lotaringiai házból és annak oldalágából származó és címmel rendelkező leszármazottak közül csak azok kaphatták meg a főherceg, illetve a főhercegnő címet, akiknek az édesapja a Habsburg-Lotaringiai, vagy annak valamelyik oldalágához (Habsburg–Toscanai, Habsburg–Estei, illetve Habsburg–Tescheni) tartozott. A Habsburg-név minden esetben a névben kellett (és kell ma is), hogy szerepeljen ahhoz, hogy valaki főherceg vagy főhercegnő legyen.

Mivel Gizella főhercegnő férje bajor herceg volt, az ő leszármazottai nem örökölték a főhercegi-főhercegnői címet. Rudolf koronaherceg lánya, Erzsi, örökölte a címet, azonban mivel a Windisch-Grätz-családba házasodott, az ő leszármazottai nem örökölték a címet. Mária Valéria főhercegnő leszármazottai örökölték a főhercegi vagy főhercegnői címet, mivel Valéria a Habsburg–Toscanai ágból származó Szalvátor Ferenc főherceghez ment feleségül.

Erzsébetnek és Ferenc Józsefnek tizenöt unokája (a legfiatalabb néhány órával a születése után meghalt) és ötvenhét dédunokája született. (Ha valakinek többet sikerül összeszámolnia, szóljon.)

 

A császári (nagy család - nem mindenki van a képen) a Schönbrunni kastélyban. Háttérben a Gloriette látható. Álló sor: Ferenc Károly Szalvátor főherceg (Mária Valéria fia), Ferenc Szalvátor főherceg (Valéria férje), Erzsébet Mária Windisch-Grätz hercegné (Rudolf trónörökös egyetlen lánya), Károly főherceg (trónörökös, Ferenc József unokaöccsének legidősebb fia) és felesége, Zita főhercegné, Mária Jozefa főhercegné (Ferenc József sógornője, Károly trónörökös édesanyja), Erzsébet Seefried hercegné (Gizella lánya), Lipold Szalvátor főherceg, Lipót bajor királyi herceg (Gizella férje). Ülő sor: Klemens főherceg (Valéria fia), Mária Valéria főhercegnő (Ferenc József lánya), Matild főhercegnő (Valéria lánya), Ferenc József császár, Ottó főherceg (Károly trónörökös fia; trónörökös), Gizella főhercegnő (férjezett címén bajor hercegné, Ferenc József lánya). (A kép forrása.)

 

Habsburg–Lotaringiai Rudolf főherceg (trónörökös/koronaherceg) leszármazottai

 

Rudolf főherceg Stefánia belga királyi hercegnőt (1864-1945) vette feleségül, akiből e házasság révén főhercegné és trónörökösné (koronahercegné) lett. (Rudolf főherceg neje, ezért -né.) Egy gyermekük és négy unokájuk lett.

Egyetlen gyermekük, Habsburg–Lotaringiai Erzsébet Mária főhercegnő (1883-1963), akit a családban Erzsinek neveztek. Édesapja (Rudolf) halálakor 5 éves volt. Erzsi rangon aluli házasságot kötött, Otto zu Windisch-Grätz herceghez ment feleségül. A leszármazottai nem örökölték a főherceg, illetve főhercegné címet, hercegek és hercegnők lettek.

Rudolf egyetlen lánya, a fiatal Erzsi főhercegnő édesapja halálának évében, 1889-ben © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.:  Pf 682:C(4) 

 

Erzsi főhercegnő (férje jogán Windisch-Grätz hercegné) gyermekei:

1. Windisch-Grätz Ferenc József herceg (1904–1981), becenevén Franzi. 

2. Windisch-Grätz Ernő herceg (1905–1952), becenevén Erni.

3. Windisch-Grätz Rudolf herceg (1907–1939)

4. Windisch- Grätz Stefánia hercegnő (1909–2005)

 

Erzsi főhercegnő, férjezett nevén Windisch-Grätz hercegné kislányával, Stefánia hercegnővel (Ferenc József és Erzsébet egyik dédunokájával). A gyermekek nem örökölték a főhercegi vagy főhercegnői címet. © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: Pf 682:C(27)

 

Habsburg–Lotaringiai Gizella főhercegnő leszármazottai (gyermekei és unokái)

 

Gizella főhercegnő Lipót bajor királyi herceghez (1846-1930) ment feleségül, aki, édesapja révén (édesanyja a Habsburg–Toscanai házhoz tartozott) a bajor Wittelsbach-házhoz tartozott (mint Sisi). Így Gizella leszármazottai nem örökölték a főhercegi vagy főhercegnői címet. Gizella házassága révén bajor hercegné lett. Négy gyermeke és tizenkettő unokája lett.

 

1. Erzsébet bajor hercegnő (1874–1957), férje Otto Seefried auf Buttenheim báró (1870-1951) lett. Házassága rangon aluli volt, de férje megkapta a nagyapától, Ferenc Józseftől a grófi címet, így Erzsébet grófné lett, eleinte Seefried bárónéként is emlegették. Négy gyermekük született: Erzsébet grófnő, Auguszta grófnő, Mária Valéria grófnő, Ferenc József gróf.

Ferenc József császár meglátogatja unokáját, Seefried grófnét (Erzsébetet) és családját (1905). A képen láthatjátok az "első" Erzsébet nevű unokától származó négy dédunokát is. © Sotheby's / akg-images

 

2. Auguszta bajor hercegnő (1875–1964), férje a Habsburgok magyar nádori ágából származó József Ágost osztrák főherceg (1872-1962) lett. József Ágost édesapja, József Károly főherceg, édesanyja, Klotild főhercegné (Szász–Coburg–Koháry hercegnő), nagyapja pedig József nádor volt. Auguszta és József Ágost főherceg közvetlen leszármazottai örökölték a főhercegi vagy főhercegnői címet. Hat gyermekük született: Ferenc József főherceg, Gizella főhercegnő, Zsófia Auguszta főhercegnő, László főherceg, Mátyás főherceg, Magdolna főhercegnő.

Auguszta bajor hercegnő, házassága jogán osztrák főhercegné 1912-ben. (Forrás)

 

3.György bajor herceg (1880–1943), felesége Habsburg-Tescheni Izabella főhercegnő lett (1888–1973), Frigyes főherceg leányát vette feleségül. Házasságuk mindössze egy évig tartott. Gyermekük nem született.

György bajor herceg (Forrás)

 

4. Konrád bajor herceg (1883–1969) Bona Margherita von savoya-genovai hercegnőt (1896-1971) vette feleségül. Két gyermekük született: Amália Izabella bajor hercegnő és Jenő Leopold bajor herceg.

Konrád bajor herceg a családjával (a képen Erzsébet királyné két dédunokája is látható) © Meisterdrucke

 

Habsburg–Lotaringiai Mária Valéria főhercegnő leszármazottai

 

Mária Valéria főhercegnő feleségül ment Ferenc Szalvátor osztrák főherceghez (1866-1939), aki a Habsburgok Toscanai ágához tartozott, Habsburg–Toscanai főherceg volt. Ezért gyermekeik örökölték a főhercegi és főhercegnői címet: főhercegek és főhercegnők lettek. Tíz gyermekük született (a tizedik néhány órát élt csak), és negyvenegy unokájuk lett.

1. Habsburg–Toscanai Erzsébet Franciska főhercegnő (1892–1930), beceneve Ella volt a családban. Georg von Waldburg-Zeil-Trauchburg grófhoz ment feleségül, ezért férje jogán grófné lett (a főhercegnői címét ő is használhatta továbbra is), gyermekei grófnők és grófok lettek. Négy gyermeke született: Mária Valéria grófnő Klementina grófnő, Erzsébet grófnő, Ferenc József gróf.

Ella főhercegnő  © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: Pf 32552:D (5)

 

2. Habsburg–Toscanai Szalvátor Ferenc Károly főherceg (1893–1918) a bécsújhelyi katonai akadémián végzett. Oroszországban és Montenegróban harcolt. Spanyolnáthában halt meg 1918 decemberében, 25 évesen.

Szalvátor Ferenc Károly főherceg édesapjával, Ferenc Szalvátorral és öccsével, Huberttel  © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: Pf 14519 : D (17)

 

3. Habsburg–Toscanai Hubert főherceg (1894–1971) Rosemary zu Salm-Salm hercegnőt vette feleségül. Hét gyermekük született: Szalvátor Frigyes főherceg, Ágnes főhercegnő, Margit főhercegnő, Mária Lujza főhercegnő, Mária Adél főhercegnő, Erzsébet főhercegnő, Szalvátor András főherceg.

Hubert főherceg és Rosemary főhercegné (Salm-Salm hercegnő) Pinterest

 

4. Habsburg–Toscanai Hedvig főhercegnő (1896–1970), aki Bernard von Stolberg-Stolberg grófhoz ment feleségül. Kilenc gyermekük született: Mária Erzsébet grófnő, Ferenc József gróf, Frigyes Leopold gróf, Bernát gróf, Teréz grófnő, Károly gróf, Ferdinánd gróf, Anna Regina grófnő, Magadaléna grófnő.

Hedvig főhercegnő és férje, Bernard von Stolberg-Stolberg gróf  © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: Pf 43106:E(1)

 

5. Habsburg–Toscanai Szalvátor Tódor (Teodor) főherceg (1899–1978), Maria Therese von Waldburg-Zeil grófnőt vette feleségül. Négy gyermekük született: Szalvátor Ferenc főherceg, Teréz főhercegnő. Mária Immakuláta főhercegnő, Szalvátor Károly főherceg.

A képen Mária Valéria főhercegnő látható a fiaival. Szalvátor Tódor főherceg az alacsonyabb fiú bal oldalon, sötét öltönyben, mögötte Hubert, aki mellett Szalvátor Ferenc Károly áll. Mária Valériához szorosan hozzásimulva a legkisebb fiú, Klemens (Clemens) © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: 204665-D

 

6. Habsburg–Toscanai Gertrúd főhercegnő (1900–1942) 31 évesen feleségül ment nővére, a tüdőgyulladásban meghalt Ella (Erzsébet Franciska) férjéhez, Georg von Waldburg-Zeil grófhoz. Testvére négy gyermekét szeretettel nevelte, ő maga még két gyermekkel ajándékozta meg a férjét: Zsófia grófnő és József gróf.

A képen középen ül Gertrúd főhercegnő (Gertrud von Österreich-Toskana grófné). Mögötte Ella (Gertrúd nővére) és Georg gyermekei (Erzsébet királyné Ellától származó négy dédunokája), ölében és szorosan hozzásimulva Zsófia és József (a királyné Gertrúdtól származó két dédunokája). (Forrás: Pinterest)

 

7. Habsburg–Toscanai Mária főhercegnő (1901–1936). Nem házasodott meg, nem született gyermeke.

Mária főhercegnő édesapja (Ferenc Szalvátor főherceg) és lánytestvérei körében. Mária főhercegnő a kép bal szélén, az asztalhoz támaszkodva. Testvérei a képen: Mária mögött Gertrúd, mellette Hedvig, Ferenc Szalvátor előtt a legfiatalabb, Matild, a kép jobb oldalán a legidősebb, Ella (Erzsébet Franciska) © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: 204649-D

8. Habsburg–Toscanai Klemens (Clemens) főherceg (1904–1979), aki Elisabeth Rességuier de Miremont grófnőt vette feleségül. Kilenc gyermekük született: Mária Valéria főhercegnő, Kelemen főherceg, György főherceg, Péter főherceg, Kristóf főherceg, Erzsébet főherceg, Ferenc József főherceg, Miklós főherceg, János főherceg.

Mária Valéria főhercegnő és családja - Klemens az ölében ül © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: Pf 14519:D (4)

 

9. Habsburg–Toscanai Matild főhercegnő (1906–1991), Ernst Hefelhez helyettes államtitkárhoz ment feleségül 41 évesen. Nem született gyermeke.

Matild főhercegnő (Forrás: Pinterest)

 

Mária Valéria főhercegnő és Ferenc Szalvátor főherceg tizedik gyermeke:

10. Habsburg–Toscanai Ágnes főhercegnő (1911) születése után nyolc órával meghalt.

 

Folytatjuk...

Káli-Rozmis Barbara

 

Erzsébet királyné Facebook oldal: Erzsébet királyné

 

Mária Valéria gyermekei táncolni tanulnak a Schönbrunni-kastélyban. A kék szobában figyeli őket Ferenc József, Mária Valéria is látható a háttérben, ülve. © Osztrák Nemzeti Könyvtár, No.: Pk 1302, 29

A cikk írásához - az utódok azonosításához - felhasználtam Martha Schad Erzsébet királyné és leányai című könyvét is (Canissa Kiadó).