Kedvelj minket a Facebookon!

A kápolnásnyéki Halász-kastély

 

Habár a Velencei-tó és környéke rendkívül felkapott helyszínnek számít a kiváló nyaralási lehetőségek és a különböző szabadidő-eltöltési módoknak köszönhetően, nagyon sokan nem tudnak a térség számos, felfedezésre váró csodájáról.

Ilyenek a környék kastélyai és nemesi kúriái is: az egyik legkülönlegesebb, a Halász-kastély, amely nemcsak Kápolnásnyék ékessége, hanem a régióé is.

A település méltán híres arról, hogy Vörösmarty Mihály itt született 1800. december 1-jén, és egészen tizenegy éves koráig itt is élt, egykori otthona látogatható. A városközponttól nem messze található kastély viszont a XIX. század egy teljesen más arcát tárja elénk, amely nem csak a történelmet és a művészetet kedvelő érdeklődők számára lehet nagyszerű program.

A Velence Korzótól húsz perces sétatávolságra fekvő egykori nemesi kúria felújítása 2016 nyarára fejeződött be, és néhai pompájával várja az érdeklődőket. A kastélyban időszaki művészeti kiállítások tekinthetők meg, valamint zenés rendezvényeknek és koncerteknek ad otthont, emellett - például - remek esküvői rendezvény- és fotózási helyszín is.

 

A kastély előkertjébe lépve egy másik világban találjuk magunkat. Olyan ez a hely, mint a béke szigete. A bejárathoz sétálva, a főépület előtt elhelyezkedő park szobrai és rózsái mellett elhaladva, úgy érezhetjük magunkat, mintha közel egy évszázadot utaznánk vissza az időben.

A kastély állandó kiállítása az egykori toronyszobában kapott helyet, és a Halász család éltét és az épületegyüttes, valamint a hozzá tartozó birtok történetét mutatja be a családi fényképalbumból és dokumentumtárból válogatva.

A napjainkban Halász-kastélyként ismert épület fő szárnyát ifjabb Magyary-Kossa Péter, Fejér vármegyei főadószedő építtette 1810 körül. Az így kialakított, korai klasszicista stílusú kúria tipikus példája volt a vagyonos köznemesség (a „táblabíró világ”) építkezéseinek.

A kastély utolsó tulajdonosa, ifj. Halász Gedeon apja 1901-ben bekövetkezett halálával, még egyetemi tanulmányai alatt örökölte meg a családi birtokokat és a kúriát, amelyet 1910 körül műszakilag korszerűsített és neobarokk stílusú kis kastéllyá építtetett át. A díszkertet is ő alakíttatta angolparkká.

Halász Gedeon az 1914-es báli szezonban ismerkedett meg pazonyi Elek Alexandrine-nel Budapesten, és még abban az évben házasságot is kötött vele. Három gyermekük született: Alexandrine, Valéria (akit a családban Lily-nek becéztek) és Gedeon (Gida).

A kastély falát futónövény (vadszőlő és lilaakác) borította.

 

A kis kastély élénk kulturális élet színhelye volt, többek között a nemzetközi hírű zenész házaspár, Kresz Géza hegedűművész és zongorista felesége, Norah Drewet voltak gyakori vendégek, akik nyaranként az egykori Vörösmarty-házban éltek. Nekik köszönhetően a kúriában gyakran rendeztek koncerteket. A településen sokat jótékonykodó Halász-család már-már idilli mindennapjainak a II. világháború vetett véget.

 

„A front közeledtével, 1944 novemberének közepén Halász Gedeon és családja Balatonlellére költözött, majd 1945 januárjában otthonuktól még távolabbra, Somogyacsára menekültek a szovjet hadsereg elől. Májusban tértek vissza Kápolnásnyékre, ahol a kastélyt kifosztva találták, az épületet találat érte, így lakhatatlanná vált. Lehetséges szállásként a vendégház adódott, ahol az újonnan kiépített konyhával és a mellékhelyiséggel kiegészülő három szobában rendezkedett be az öttagú família” – írja Kastély-mese – A kápolnásnyéki Halász-kastély története című könyvében Bányai Balázs, aki 2001 óta kutatja a Fejér megyei kastélyok és a kastélyokban élő arisztokraták, földbirtokosok történetét. (A könyv a kastély ajándékboltjában megvásárolható.)

Az államosítás következtében először a birtok nagy részét, majd a kúriát, a melléképületeket, végül pedig a meghagyott kis földet is elvették a családtól, megfosztva őket a tulajdonuktól.

A kastély állandó kiállítása az egykori toronyszobában kapott helyet

 

Külön érdekesség, hogy idén nyárra elkészült egy szabadulószoba, amelyet a Halász-kastély műtárgyként nyilvántartott gőzmozdonyban és a hozzá tartozó vasúti kocsiban alakítottak ki. Hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A szabadulószoba

 

Aktuális kiállítások

A Halász-kastély jelenlegi időszaki kiállításán Csernus Tibor, Kossuth-díjas grafikus és festő és Szmrecsányi Boldizsár, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász alkotásai láthatók az épület falai között.

A kiállítás 2023. július 15. – 2023. november 12-ig tekinthető meg.

 

Belépőjegy:

Felnőtt belépőjegy: 1500 Ft/fő. Gyerek (6-18 éves korig): 900 Ft/fő

A kastélypark jeggyel látogatható: 900Ft/fő

További információ: Halász-kastély

Forrás:
A Halász-kastély honlapja.
Bányai Balázs: Kastély-mese – A kápolnásnyéki Halász-kastély története. Koszorú Kiadó, 2019.