Kedvelj minket a Facebookon!

Betlér és az Andrássyak

Könyvajánló

A könyv szerzői: Basics Beatrix – Július Barczi

 

Aki egy kicsit is járatos a magyar történelemben, annak ismerős az Andrássy név, még akkor is, ha csak gróf Andrássy Gyulát tudja megemlíteni, őt is Erzsébet királynéval, Ferenc Józseffel és az 1867-es kiegyezéssel kapcsolatban. Magyarország egyik legjelentősebb nemesi családjáról van szó, akik évszázadokig a hazai arisztokrácia megkerülhetetlen alakjainak számítottak. Annak ellenére, hogy hazánkban Tiszadobot kötik a legjobban hozzájuk, mégis a felvidéki Betléren található kastély az, amely a legfontosabb a család történetében.

Egy különleges, hiánypótló kiadvány jelent meg 2022 első negyedévében a Martin Opitz Kiadótól Betlér és az Andrássyak címmel Basics Beatrix történész és Július Barczi művészettörténész szerzők tollából. A gyönyörűen kivitelezett könyv egy különleges, évszázadokon átívelő virtuális sétára hívja olvasóit. A család betléri ágának részletesen bemutatott történelme mellett számtalan színes képet és festményt tartalmaz, és olyan különlegességeket is felfedezhet az olvasó, mint például az Andrássy-család birtokában lévő kastélyok tervrajzai, ugyanakkor metszetek, korabeli médiamegjelenések, családi anekdoták, irodalmi vonatkozások és családfák teszik még egyedülállóbbá a kiadványt.

 

A könyvben először az Andrássy-család történetét ismerhetjük meg részletesen egészen a kezdetektől, kiemelve a Csíkszentmihályi és a Krasznahorkai grófi családfát. Azonban fontos kijelenteni azt, hogy rendkívül nehéz rekonstruálni a család korai történetét, mivel a családfán szereplő nevekről jóval több legenda maradt fenn, mint levéltári forrás. Megismerkedhetünk az 1000 környékén élt Andorással, aki a családi legendárium szerint az őse a számtalan ággal rendelkező nemesi családnak. Az első „hivatalos”, forrásokban is megemlített leszármazott Andrássy Márton volt, aki mint székely főember élt a XVI. század első felében, és később Krasznahorka várának kapitányává nevezték ki. Számtalan további jeles leszármazottról lehet még olvasni, ilyen például Andrássy I. István, aki a betléri ág őseként vett részt a kurucok oldalán a Rákóczi-szabadságharcban. A későbbi évszázadokból érdemes lehet megemlíteni még Andrássy Antalt is, aki jezsuita szerzetesként élte az életét az 1700-as évek második felében, ugyanakkor Andrássy IV. György személye is ismerős lehet a hazai történelem iránt érdeklődőknek, mert feleségével ők voltak a Hídegylet megalapítói, emellett a Magyar Nemzeti Akadémia létrehozásában is jelentős szerepet töltött be. Andrássy Gyula az, aki a legismertebb Andrássy a szerteágazó családból; az ő személyéhez köthető az 1867-es kiegyezés, a „Sisi-rajongók” elsősorban Erzsébet királynéhoz köthető szoros barátsága miatt ismerik. Testvére, Manó, akit Borsszem Jankónak is csúfoltak kortársai, azonban a valóságban kiváló autodidakta festő volt, és a Kelet-Indiai utazása során feljegyzéseket és albumot készített. Hozzá hasonlóan érdekes Andrássy Dénes személye is, akit kortársai magányos különcként ismertek; ő végrendeletében hatalmas vagyont adományozott az Országos Képzőművészeti Társulatnak a XX. század első felében.  

A kiadványban a család mellett kiemelt szerepet kap a betléri Andrássy-kastély épülete és az uradalom története, valamint a ma múzeumként működő helyszín látnivalói. Ennek bemutatásához a szerzők XVIII. és XIX. századi forrásokat és feljegyzéseket tanulmányoztak. Megtudhatjuk, hogy a legkorábbi magyar nyelvű írásos forrás 1796-ból származik Vályi András földrajztudós tollából. Még részletesebb leírást olvashatunk Borovszki Samutól és a Vasárnapi Újságból; a korra jellemző részletes realista leíró stílusban mindenről olvashatunk, ami a kastélyhoz köthető. Ugyanakkor a könyv tartalmazza a kastélyban látható, a családdal kapcsolatos festmények nagy részét is, kiemelve az Andrássyak jeles alakjait. Erzsébet királyné kedvelőinek érdekes lehet több olyan Andrássy Gyula-festménnyel találkozni, amelyeket még nem publikáltak korábban.

A kiadvány megvásárolható - UTOLSÓ PÉLDÁNYOK: Bookline-onBasics Beatrix · Július Barczi, Betlér ​és az Andrássyak

Szerelem a betléri kastélyban

Betlér. A házasság hete alkalmából 2022 februárjában rendhagyó tematikus tárlatvezetést tartottak a betléri Andrássy-kastélyban, amely Felvidék egyetlen épségben megmaradt főúri hagyatéka. Gróf I. Andrássy Géza és felesége Kaunitz Eleonóra szerelmét és házasságát ismerhették meg az érdeklődők. A rendezvényen olyan fényképeket és műtárgyakat is bemutattak, amiket egyébként nem láthatnak a látogatók.

A Betléri Kastélymúzeum honlapja: MÚZEUM BETLIAR