Kedvelj minket a Facebookon!

IRÁNY A KLIMT VILLA!

 

Aki Bécsbe látogat, és szeretne valami teljesen más élményt kapni, akkor érdemes a megszokott Habsburg-rezindenciák - Schönbrunn, Hofburg - mellett olyan helyszíneket is meglátogatnia, amelyek ugyanolyan fontosak, mint a császári évszázadok kitűnű állapotban fennmaradt emlékhelyei.

Egy kiváló, alternatív élményben lehet részünk, ha Gustav Klimt életművét szeretnénk felfedezni különböző helyszíneken. A neves osztrák festő, aki száz évvel ezelőtt halt meg, a XIX. század második felétől egészen 1918-ig a szimbolizmus, valamint a szecesszió egyik legfontosabb alakjának tekinthető. A Bécsbe látogatók több helyszínen, több múzeum és kiállítás tárlatában tekinthetik meg Klimt festményeit; ezek közül talán a leghíresebb “A Csók” a Belvedere kastélyban látható. Ha a Múzeumi Negyedben baragolunk, érdemes felkeresni a Leopold Múzeumot és a Bécsi Szépművészeti Múzeumot, ahol jelenleg futó tárlatok között találhatunk jónéhány, a festőhöz köthető műalkotást.

Klimt Villa - (Első kép © Klimt Villa - Baris Alakus)

 

Azonban még egy helyszín, amelyet minden Klimt-rajongónak érdemes felkeresnie, és ez nem más, mint az az épület, amelyet a művész 1911-től egészen haláláig bérelt, hogy a világ elől elvonulhasson, és alkothasson. A város XIII. kerületében, az U4-es metróvonal közelében egy nyugodt, békés környéken található a Klimt-villa. A festő életének utolsó éveiben fontos szerepet töltött be az akkor még egyszintes, egyszerű épület. A későbbiekben, a festő halála után már tervbe került megőrzése, és ekkor történt az egyszerű épület első átalakítása. Az immár neobarokk villa a német bevonulást követően a nácik kezébe került, majd a világháborút követően az osztrák állam vette meg az eredeti tulajdonostól, így néhány évtizedig iskolaként működött. Később a Klimt Emlékhely Egyesületének köszönhetően az épület műemléki státuszt kapott, majd teljesen megújulva néhány évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Bécs XIII. kerülete különleges ódon hangulattal, ugyanakkor vidékies varázsával várja az ide érkezőket. A fővárossal 1890-ben egyesült, azonban egykori rusztikus eleganciáját a mai napig is sikerült megőriznie. A Feldmühlgasse 11 szám alatt fekvő Klimt-villa sem kivétel, szépen belesimul az épületekbe. A környéken templomot, iskolákat láthatunk.

Első kép: Itt fogadta Klimt a vendégeit © Klimt Villa

 

A Klimt-villa többek között azért emelkedik ki a festőhöz köthető helyszínek és kiállítások közül, mert sikerült úgy rekonstruálni az épület belső tereit, hogy a vendégeknek egy időutazásban lehessen részük. Az állandó kiálltás mellett idén december 31-éig megtekinthetünk egy izgalmas, ideiglenes tárlatot is, amely a festő elveszett műveire helyezi a hangsúlyt. A náci megszállást követően körülbelül 100000 zsidónak sikerült elmenekülnie az országból, így azoknak a festményeknek, amelyeket zsidó műértők, műgyűjtők, és mecénások birtokoltak, nyoma veszett a vagyonelkobzások következtében. Ezeknek a fényképes, fekete-fehér rekonstrukcióit is megtekinthetjük a tárlat keretében. Emellett a művész grafikáit és vázlatait is láthatjuk.

Az állandó kiállítás célja az, hogy ugyanazt a hangulatot adja vissza, mint amikor Klimt élt és alkotott a falak között. Az előszobában fürdőkádat találunk, amely rekonstrukciója az eredetinek. A festő életének legfontosabb eseményei modern, ugyanakkor a hangulattól egyáltalán nem eltérő tologatható üvegtáblákon kerülnek bemutatásba. További különlegességként táblaképeken megismerkedhetünk azokkal a hölggyekkel, akik Klimthez köthetőek, és akiknek egy része mecénásként, míg a másik modellként működött közre az alkotási folyamatban.

 

A kiállítótér legfontosabb helyisége a műterem, amely ugyancsak pontos rekonstrukciója az eredetinek: A hatalmas, fényes terem eredetileg nem rendelkezett nagy ablakokkal, ezeket Klimt alakíttatta ki. A berendezési tárgyak közül láthatjuk a művész palettáját, valamint azt a kék köpenyt, amelyet több alkalommal is hordott, ezt a korabeli fényképeken is láthatjuk. A szobában mégis a legnagyobb figyelmet a művész legutolsó befejezett festménye, a “Hölgy legyezővel” vonzza, amely egyike Klimt legismertebb képeinek. A másik, itt kiállított mű sajnos nem került befejezésre a festő halála miatt.

A tárlat utolsó helyisége is különleges, mert itt a művész távol-keleti ihletésű művei kerülnek bemutatásra.

 

Az épületből kilépve érdemes egy sétát tenni a kertben, ahol kényelmes ülőalkalmasságokon merengve kerülhetünk vissza a jelenkorba, valamint megcsodálhatjuk a “Klimt-rózsákat”, amelyek hosszú évek óta élnek itt a kertben, igyekezve tükrözni az eredeti állapotot, amikor a festő itt élt és alkotott.

A Klimt-villa, amellett, hogy a festő életművét ápolja magas szinten, rendezvényhelyszínként is működik; koncertek, fogadások, valamint irodalmi estek közkedvelt helyszíne is. Aki egy különleges élményben szeretne részt venni, amely a belváros zsúfoltsága helyett a nyugalomra és a művészetekre helyezi a hangsúlyt, érdemes kilátogatni ide.

A villa északi homlokzata © Klimt Villa