Kedvelj minket a Facebookon!

Erzsébet királyné kinyitható medalionja

Adventi játékunkon egy szerencsés kinyitható medaliont nyerhet! (Részletek lentebb)

 

A kinyitható medalionok, amelyek nyakláncokon, karkötőkön, illetve kitűzőként hordhatók, és a kinyitható gyűrűk a legszemélyesebb ékszerek. Angolul „locket” a nevük. A „lock” zárat jelent, vagyis bezárható, leginkább pattintással nyitható, nem hagyományos értelemben vett zárról van szó. Érdekes, hogy angolul a levágott hajtincset is „lock”-nak, pontosabban „lock of hair”-nek hívják. A medalionok gyakran hajtincseket rejtenek. Erzsébet királynénak is volt ilyen medalionja a koronaherceg halála után - erről olvashattok a könyvemben, valamint több ékszeréről és egy másik medalionjáról is (amelyet a lenti videóban bemutatok). Az alábbi idézet a könyvemből Rudolf trónörökös hajtinccsével kapcsolatos, amelyet a királyné medalionban viselt:

„Erzsébet csak a családja kedvéért tette meg azt a kivételt, hogy néhány órára színes ruhát húzott. Ha valahol megjelent, gyászt viselt, időnként igen drámai hatást nyújtva. Az angol nagykövet felesége így írt: ’Január közepén a Burgban vacsoráztunk. Nem láttam a császárt és a császárnét a koronaherceg halála óta, tehát immáron két éve. A császár sokat és vidáman beszélt a vacsoránál. A császárné szűkre szabott, fekete gyapjúszövetből készült, magas nyakú és hosszú ujjú ruhában jelent meg, amely tetőtől talpig takarta őt. A fejét a ruhája széléig fekete kreppfátyol fedte. Az egyetlen dísze egy méretes, fekete fagolyócskákból készült nyaklánc volt a rajta függő nagy, fekete, fából készült medálionnal, amely a trónörökös hajfürtjét rejtette. Oldalt viselte, mint valami rendjelet. Még annál is vékonyabb lett, mint volt, és bőre gyönyörű, mély rózsaszín tónust kapott. Halkabban beszélt, mint valaha, és még csak a leghalványabb mosoly sem csillant meg a szemében, amelyből eltűnt az egykori titokzatos igézet. Tekintete mélyebbé és patetikusabbá vált… Én vagyok az egyetlen hölgy, akivel kezet fogott Reuss hercegnén kívül. Ez lenne a híres spanyol etikett?’

A fenti részlet a könyvből származik: Káli-Rozmis Barbara - Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? (Helikon Kiadó, 2021. október 6.)

A kép a kiadvány szereplő egyik kép részlete (több, mint kétszáz képet tartalmaz a könyv): Koppay József Árpád - Erzsébet királyné

 

A kinyitható medalionok általában egy vagy két fényképet rejtenek, de vannak olyanok, amelyek akár nyolcat is képesek befogadni. (Az adventi játékon nyerhető medalionba 4 kép helyezhető - részletek lentebb.)

A medalionok elődje az amulett volt. A XVI. században kezdtek el (eleinte leginkább a tehetősebbek) kinyitható medalionokat – nyakláncon, karkötőn, gyűrűn vagy akár kitűzőn – viselni. A medalionokba rejtettek például fényképet, hajtincset, parfümbe áztatott szövetkéket, apró szerelmesleveleket, sőt időnként még mérget is!

I. Erzsébet angol királynőnek volt egy híres kinyitható gyűrűje. Az angol civilizációs szakdolgozatomat Boleyn Anna és VIII. Henrik kapcsolatáról írtam (angol nyelven). Néhány éve megjelentettem ebben a témában egy rövidebb cikksorozatot, amely egyik részében olvashattok és láthatjátok I. Erzsébet kinyitható gyűrűjét: Aki soha nem ejtette ki anyja nevét – Jóvátétel a Tower falai között - I. Erzsébet

 

Erzsébet királynéhoz hasonlóan, Viktória brit királynőnek is volt kinyitható "gyász medalionja "

 

A medalionok a viktoriánus korban élték virágkorukat. Ezt leginkább annak tulajdonítják, hogy Albert herceg egy karkötőt ajándékozott feleségének, Viktória brit királynőnek. A karkötőhöz egy medalion volt rögzítve, amelybe mind a nyolc gyermekük hajtincsét belerejtették. Miután Albert herceg meghalt, Viktória királynő élete végéig gyászolt, és csak fekete ruhát hordott (39 évvel élte túl a férjét – Albert 1861 decemberében, Viktória pedig 1901 januárjában hunyt el). A királynő készíttetett egy nagy, kinyitható gyászmedált, amelynek egyik oldalába elhunyt férje fényképét, a másikba pedig a hajtincsét rejtette.

Ekkoriban már a kevésbé tehetősebbek is elkezdtek egyszerűbb és olcsóbb, nem drágakövekkel díszített medalionokat viselni. Az I. világháborúban sok katona ajándékozta meg kedvesét, menyasszonyát kinyitható medalionnal azért, hogy őrá emlékeztesse és arra, hogy várja őt haza, és persze, lehetőleg ne menjen férjhez.

Manapság is népszerűek a kinyitható medalionok. (Az adventi játékon nyerhettek - bővebben lentebb.)

Az alábbi videóban belenézhetnek a könyvbe, és láthatják azt a kinyitható medaliont, amelyet Mária Valéria ajándékozott édesanyjának, Erzsébet királynénak. A rövid (2 perc 45 mp) videóból kiderül az is, mikor kapta a királyné, és milyen képeket tartalmazott a medalion. (A képet a madelionról a bécsi Dorotheum Aukciósháztól kaptuk meg a kiadványban való közlésre.) Az adventi játékban egy szerencsés megajándékozott kinyitható medaliont kap (részletek lentebb). A többi ajándékról majd később láthatnak képeket.

 

ADVENTI JÁTÉK - Az egyik szerencsés megajándékozott az alábbi három meglepetést kapja

 

A királyné születésnapja (december 24.) alkalmából megajándékozok néhányakat könyvem és írásaim olvasói, valamint YouTube videóim és előadásaim követői közül. Több, rövidebb kérdéssort teszek közzé az Erzsébet királyné Facebook oldalamon, amelyeket 1-1 "tomboláért" lehet megválaszolni. Minél több tombolával játszik valaki, annál több esélye van az ajándékok valamelyikét megnyerni (alább egy szerencsés megajándékozott meglepetései láthatók). Ajándékozás-húzás élő adásban lesz majd (a Facebook oldalon közvetítve), mindenki nevét beolvasva - hasonlóan a 2018-as karácsonyi játékhoz. A válaszokat a következő emailcímre várjuk - minden emailbe írják bele azt a nevet, amit a tombolán beolvashatok majd: gift@temptprincess.hu

Az adventi játék kérdéssorait itt nézhetik meg, és a fenti emailcímre küldhetik a válaszokat: Első kérdéssor; Második kérdéssor; Harmadik kérdéssor, Negyedik kérdéssor, Ötödik kérdéssor

A lenti képen egy megajándékozott meglepetései láthatók: két hűtőmágnes a könyvem több, mint kétszáz képe közül kettővel - Koppay festménye a királynéról és egy tárgy mágnesképe, amelyet Mária Valéria főhercegnő esküvője alkalmával ajándékozott a királyné egyik magyar bizalmasának. Hogy ki volt az, azt szintén a kiadványban láthatjátok, ugyanis a képtartó hátuljáról is van fotó a könyvben - Valéria belegravíroztatta a hátuljába. Ez a tárgy magántulajdonban van, és csak a könyvem miatt lett fotózva és került először bemutatásra (a könyvbe több, eddig nem, illetve/és nem széles körben ismert tárgy képét és egyéb érdekes képet tettünk). A középső tárgy pedig egy kinyitható medalion, amelybe 4 darab kis fényképet lehet rejteni. Az alsó, kisebb képekre kattintva látható, milyen ez a medalion.

Ajándékként az Erzsébet királyné és a magyarok (Káli-Rozmis Barbara) is megnyerhető.

A következő, angol nyelvű cikkben számos képet láthattok régi, kinyitható medalionokra. A többségüket kinyitva fotózták, így titkukat is megismerhetjük (itt olvastam Viktória királynő medalionjairól is): A Sentimental History Of Lockets. A könyvemben Erzsébet királyné több ékszeréről is olvashatnak érdekességeket.

Könyvbemutató előadás-részletek: Káli-Rozmis Barbara - Erzsébet királyné és a magyarok. Olvasói vélemények a könyvről: ITT