Rovatok

KÉKVÉR

A HERCEGNÉ, GEORGIANA CAVENDISH, Diana hercegnő szépnagynénje

Georgiana Spencer (1757-1806), Devonshire hercegnéje a szépnagynénje volt Diana walesi hercegnőnek, aki hasonló népszerűségnek örvendett, mint neves elődje. Érdekes személyiség, akinek az életét könyvben és filmben is feldolgozták. A vásznon Saul Dibb rendezésével A hercegnő című brit életrajzi-dráma örökítette meg 2008-ban. Ki volt az az ünnepelt szépség, akit mindenki csodált, kivéve a férje?

KÉKVÉR

A HÍZÓKÚRÁN TARTOTT KIRÁLYNÉ

Erzsébet Krisztina korának nevezetes szépsége volt, akire - más királynékhoz hasonlóan - hatalmas nyomás nehezedett: legalább egy fiú örökös világra hozását vártak el. Sok sikertelen próbálkozás után az udvari orvosok az javasolták, hogy igyon nagyon sok likőrt, mert attól termékeny lesz. Az italtól folyamatosan pirospozsgás volt az arca, de végre teherbe esett. Károly felesége hálószobáját férfiak erotikus képeivel díszítette fel remélve, hogy a látványuk hatással lesz a születendő gyermek nemére.

KÉKVÉR

AKI SOHA NEM EJTETTE KI ANYJA NEVÉT

Jóvátétel a Tower falai között - I. Erzsébet

I. Erzsébet, aki 45 évig ült Anglia trónján, soha sem ejtette ki az anyja nevét, viszont 42 éves korától egészen haláláig viselt egy gyűrűt, anyja és a saját képmásával. Habár volt szerelmes, mégsem kötött házasságot, így „szűz királynő” néven vonult be a történelembe. Valószínűleg anyja sikertelen házassága és kivégzése is közrejátszhatott abban, hogy ő maga elutasította a házasság intézményét. Attól is tartott, hogy nem képes gyermeket nemzeni, és többször megvizsgáltatta magát orvosokkal, viszont félelmei alaptalannak bizonyultak.

KÉKVÉR

A LEGJOBB HÓHÉRT ANNÁNAK!

A királynét máglyahalálra ítélték, de a király ezt, nagy kegyesen, lefejezésre módosította. Emellett ahhoz is hozzájárult, hogy Anna fejét ne a hagyományos bárddal válasszák le a testétől, és Franciaországból a legjobb hóhért hozatta a számára, aki a bárd helyett karddal vágta le a halálraítéltek fejét. Ez egy gyorsabb és kíméletesebb megoldásnak számított akkoriban, hiszen a bárddal sok esetben többször le kellett súlytani, mire a fej elvált a testtől.

KÉKVÉR

ELVETÉLTE A MEGMENTŐJÉT

A Boleyn Anna-sorozat 3. része

Annának az egyetlen lánya, a későbbi I. Erzsébet világra jötte után több halva született gyermeke is volt, az első két esetben a források szerint két fiú született meg idő előtt. A legutolsó vetélése 1536. január 29-én vagy 30-án volt. Az akkori velencei követ azt írta erről a sajnálatos eseményről, hogy Anna a „megmentőjét” vetélte el. A történészek és a királyné kortársai két lehetséges incidensben látják a vetélés okát. ​

 

KÉKVÉR

TRÓNÖRÖKÖS HELYETT MÉG EGY KISLÁNY

Azt, hogy a gyerek fiú lesz, nem csak az asztrológusok jósolták meg Henriknek, hanem az orvosok is ezen a véleményen voltak. Már hónapokkal korábban előkészítették a leveleket, amelyek az ifjú trónörökös születéséről tájékoztatták volna a külföldi uralkodókat. Csupán a pecsét hiányzott róluk. A leveleket könnyű volt kijavítani egy tollvonással Prince-t (Herceg) Princes(s – régi helyesírás szerint egy ’s’)-re (Hercegnő) javították, azonban a csalódottság hatalmas volt.

KÉKVÉR

BOLEYN ANNA, AZ "EZER NAPIG KIRÁLYNÉ"

A "HATUJJÚ" KIRÁLYNÉ, AKI ELVESZÍTETTE A FEJÉT

VIII. Henrik angol uralkodó hét évig udvarolt Boleyn Annának, és mindent megtett azért, hogy feleségül vehesse. Az esküvőre végül 1533. május 23-án került sor, de három évvel később Anna már a vesztőhelyen találta magát. Hogyan jutott el a vérpadig az a nő, aki mindössze ezer napig volt Anglia királynéja?

KÉKVÉR

ADVENT A MAGYAR ARISZTOKRATA FŐÚRI CSALÁDOKBAN

Ahogyan ma, a 16. és 17. században is a karácsony és a húsvét volt a legnagyobb keresztény ünnep, az előbbi ünneplése egybefolyt az új évével. Fennmaradt levelezésekből tudjuk, hogy sok arisztokrata családnál fontos volt az év végének együtt töltése. Bárhol is volt Esterházy Miklós nádor, karácsony ünnepére igyekezett hazatérni a feleségéhez és a gyermekeihez... 

A cikk Ugron Zsolna író és Várkonyi Gábor történész nagyszerű Adventi előadása alapján íródott.

KÉKVÉR

A GRÓFNŐ, AKI HŰ MARADT 1848-HOZ

Október 6. Az aradi vértanúk emlékére

“A hazának híve voltam és vagyok! És ezért halok mag…” – írta Gróf Batthyány Lajos utolsó levelében. “Éljen a haza!” - hangzott el tőle közvetlenül a kivégzése előtt. 

Megint eljött ez a nap. 167 éve egy nemzet fiai nem a hazájukat védve, csatában estek el, hanem kivégzés áldozatai lettek. Az ítélet és a kegyetlen megtorlás már a névleges tárgyalás előtt készen volt.

KÉKVÉR

FILMCSILLAG A GYERMEKEK VÉDELMÉBEN

,,Gyermekkorom érzékennyé tett a háború pusztításaira.”

Hollywoodi életét hátrahagyva,  Audrey Hepburn kitartóan járta a világot egy egész újságírói stábbal. A UNICEF 128 országot támogatott akkor, Audrey csaknem mindegyikbe eljutott.Küldetésének célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő országokat fenyegető helyzetekre. Útjairól tudósításokban tájékoztatott, előadássorozatokat tartott,  jótékonysági estélyeken kért segítséget.

KÉKVÉR

LADY MARY HAMILTON ÉS ÖRÖKSÉGE

A keszthelyi Festetics-kastély úrnője, az egykori monacói hercegné és öröksége

A keszthelyi Festetics Kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, tölgyfa lépcsőháza az eredeti családi portrégalériával, valamint számtalan műkincse, amely megmenekült az orosz csapatok pusztítása elől.

KÉKVÉR

A KÉKFRANKOS LEGENDÁJA

Sopron környékét a XIV. század elején Magyarország legjelentősebb borvidékei között tartották számon, amely külföldre is szállította borait. A vidék egyedisége, hogy a németajkú gazdák, az úgynevezett soproni poncichterek a pincéket nem a szőlőhegyekben, hanem a városban, a saját házaik alatt alakították ki.

KÉKVÉR

A HERCEGNŐ - életrajzi dráma

Brit történelmi, életrajzi dráma - 2008

Először is a címmel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy Georgiana Cavendish hercegné volt, a herceg felesége, vagyis házasság jogán került a pozíciójába. Ezért a film címe nem pontos.

1485. december 16-án született Aragóniai Katalin angol királyné

A HERCEGNÉ, GEORGIANA CAVENDISH, Diana hercegnő szépnagynénje

IV. Károly és Erzsébet nyomában Madeirán

A HÍZÓKÚRÁN TARTOTT KIRÁLYNÉ

Cikk ismertető: 

Fiú örökös reményében

AKI SOHA NEM EJTETTE KI ANYJA NEVÉT

Cikk ismertető: 

Jóvátétel a Tower falai között - I. Erzsébet

A LEGJOBB HÓHÉRT ANNÁNAK!

ELVETÉLTE A MEGMENTŐJÉT

Cikk ismertető: 

A Boleyn Anna-sorozat 3. része

TRÓNÖRÖKÖS HELYETT MÉG EGY KISLÁNY

Cikk ismertető: 

1533. szeptember 7. Erzsébet születése

BOLEYN ANNA, AZ "EZER NAPIG KIRÁLYNÉ"

Cikk ismertető: 

Hogyan jutott a vérpadig?

ADVENT A MAGYAR ARISZTOKRATA FŐÚRI CSALÁDOKBAN

Cikk ismertető: 

„Karácsonyra hazavárlak!”

Oldalak