Kedvelj minket a Facebookon!

A HERCEGNŐ - életrajzi dráma

Brit történelmi, életrajzi dráma - 2008

 

Először is a címmel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy Georgiana Cavendish hercegné volt, a herceg felesége, vagyis házasság jogán került a pozíciójába. Ezért a film címe nem pontos.

Az angol nyelv nem tesz különbséget a hercegnő és a hercegné, ugyanígy a királynő és a királyné között sem, így ebből ered a fordításkor a gyakori félreértés. Persze, el kell ismernünk, a cím így hangzatosabb.

A kosztümös filmdráma a XVIII. század végi Angliába repít minket, ahol felfedi előttünk az elbűvölő Georgiana Spencer Cavendish társasági és intim magánéletét. A herceget jóval idősebbnek ábrázolják, azonban csupán nyolc és fél év volt kettejük között a korkülönbség. A forgatókönyv Amanda Foreman A hercegnő című bibliográfiája alapján íródott (lásd lentebb).

A 106 perces film kiválóan mutatja be Gee-t, kora egyik legizgalmasabb személyiségét, akinek életét a házasságkötésétől a törvénytelen gyermeke születése utáni hetekig követhetjük nyomon.

A karizmatikus szépség, a divatikon, a politika szálainak mozgatásában jelentős szerepet vállaló hercegné, a szerencsejátékos és időnként túl sok alkoholt fogyasztó nő, a szenvedő feleség és a szerelmes asszony, valamint a gyermekeiért rajongó anya alakja mesterien kidolgozott. Kitűnő alkotás, nagyon érdemes megnézni. Ráadásul a szereplőgárda is kiváló: főszerepben Keira Knightley-t és Ralph Fiennes-t láthatjuk. A film operatőre Pados Gyula.

Paramount Movies - The Duchess - Trailer

 

Könyvajánló: Amanda Foreman: A hercegnő

Amanda Foreman könyve hónapokig bestseller volt Nagy-Britanniában, és egyben a tekintélyes Whitbread-díj győztese is. Habár a magyar kiadás borítóján a film plakátja látható, a film a könyv alapján készült. A mű hiteles kor- és életrajz, sokkal inkább szak- mint szépirodalom, de olvasmányos formában. A regény megírását hosszadalmas kutatómunka előzte meg. Foreman feltárja Georgiana Cavendish életének intimebb részleteit is, viszont leginkább a hercegnő politikai munkásságát részletezi, emellett betekintést enged a XVIII. századi angol arisztokrácia életébe.

Gee életéről tudj meg többet itt: A HERCEGNÉ, GEORGIANA CAVENDISH

Kép forrása: Képkocka a filmből (mérete: 480 × 206 képpont​)- licenc