Kedvelj minket a Facebookon!

A HERCEGNÉ, GEORGIANA CAVENDISH, Diana hercegnő szépnagynénje

A rajongott és ünnepelt szépség szenvedései a színfalak mögött

 

Georgiana Spencer (1757-1806), Devonshire hercegnéje a szépnagynénje volt Diana walesi hercegnőnek, aki hasonló népszerűségnek örvendett, mint neves elődje. Érdekes személyiség, akinek az életét könyvben és filmben is feldolgozták. A vásznon Saul Dibb rendezésével A hercegnő című brit életrajzi-dráma örökítette meg 2008-ban. Ki volt az az ünnepelt szépség, akit mindenki csodált, kivéve a férje? 2019. augusztus 31-én 22 esztendeje, hogy Lady Diana, az Egyesült Királyság trónörökösének, Vilmos herceg édesanyja tragikus körülmények között életét vesztette. Emlékezzünk most híresen szép néhai ősére, Georgianára is, akinek hirtelen halála szintén mély fájdalmat váltott ki a környezetéből!

Képek forrása: 1. ; 2. ; 3. 

Georgiana, becenevén Gee, 1774-ben, tizenhetedik születésnapján ment feleségül Anglia egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb főurához, az akkor huszonöt éves Devonshire hercegéhez. Azonnal a korának ünnepelt szépségévé és divatdiktátorává vált, emellett a politikában is jelentős szerepet vállalt. A whig pártot elkötelezetten támogatta társadalmi helyzetét és befolyását is felhasználva. Lenyűgöző és meglepően modern személye volt a korának, de a saját gyengeségeivel is küzdött. Élete a színfalak mögött szenvedésekkel volt tele. Devonshire hercegnéjét férfiak és nők egyaránt csodálták és szerették, kivéve a saját férje.

Georgiana és férje, William házassága tipikus érdekházasság volt. A herceget nem nyűgözte le a felesége szépsége, hálószobáját más nők látogatták, sőt Georgiana barátnőjét is a szeretőjévé tette, akitől két gyermeke született.

Ráadásul a “barátnő”, Elizabeth Foster is velük együtt élt több, mint húsz éven keresztül, egészen a hercegné haláláig. A pletykák szerint Georgianának is viszonya volt vele.

 

Gee nem tud fiút szülni?

 

A hercegné három gyermeket szült a férjének, először két lányt, Georgiana-t és Harriet-tet, akiket apjuk, anyjukhoz hasonlóan semmibe vett. Georgianának gyermekei születése előtt több vetélése volt, fiúk is, ezért azt suttogták, a hercegné nem tud fiút szülni. A herceg várva várt örököse, William, csak öt évvel második lánya születése után jött világra.

Gee a gyermekeit nagyon szerette, beleértve férje egy törvénytelen lányát is, akit a házassága legelején "kapott", és a sajátjaként nevelt fel.

Két évvel fia születése után sivár házassága elől egy szerelmi viszonyba menekült: a későbbi miniszterelnöktől, Charles Greytől titokban egy lánya is született, aki Eliza Courtney nevet kapta.

 

Mi lett a sorsa Georgiana Spencer házasságon kívül született kislányának?

 

Georgiana boldogtalan házassága elől a szeretőjéhez menekült. Amikor kiderült, hogy gyermeket vár tőle, férje, a herceg, megzsarolta, hogy soha többé nem láthatja a törvényes gyermekeit, ha nem vet véget a viszonynak. Ezután, hogy eltitkolja a felszarvazást, Gee-t terhessége idejére Franciaországba küldte, újszülött kislányát pedig a szerető szüleinek a gondozására adatta. A hercegné, valószínűleg a férje tudtával és beleegyezésével, tartotta a kapcsolatot törvénytelen lányával, aki csak édesanyja halála után tudta meg, hogy a jóságos fogadott keresztanya valójában a tulajdon szülőanyja volt. 

 

A hatalmas adósság

 

A hercegné szerencsejáték szenvedélyéről és hatalmas adósságairól is híres volt. Nem vetette meg az alkoholt és a gyógyszereket sem. A férjének nem merte megmondani, hogy mennyivel tartozik.

Képen: Georgiana (Gee) édesanyjával, Margarettel

A tartozásának mértékére csak halála után derült fény, mert Georgiana rettegett elárulni. Amikor a herceg megtudta, hogy felesége 3.720.000 fonttal tartozik, a következőt mondta: “Csak ennyi?”

Valószínűleg sokkal többre számított, pedig ez ma is tetemes összeg forintba átszámítva, nemhogy két és fél évszázaddal ezelőtt.

 

Késő bánat

 

A hercegné 48 évesen egy súlyos májbetegség következtében meghalt. Halála sokkolta a környezetét, beleértve a közembereket is, akik nagy tömegben áramoltak a Devonshire-i palotájához, hogy kifejezzék tiszteletüket feléje. Lady Diana tragikus halálának a napján, 1997. augusztus 31-én szintén több ezer ember gyűlt össze Diana egykori otthona előtt.

Képen: Diana hercegnő John Travoltával

Meglepő módon a herceg viselte a legnehezebben felesége elvesztését, akihez az azt megelőző években került igazán közel, mondhatni, végül beleszeretett. Gyötörte a bűntudat, hisztérikus lett és bezárkózott a szobájába.

Gee halála előtt belegyezését adta, hogy a herceg feleségül vegye a barátnőt, Bess-t, de erre csak három évvel később került sor. Házasságuk a herceg öt évvel későbbi haláláig tartott. William állítólag sosem tudta kiheverni Georgiana elvesztését.

Gee érdekes életéből könyv és film is készült, magyar nyelven A hercegnő címmel, amellyel kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy Georgiana Cavendish hercegné volt, a herceg felesége, vagyis házasság jogán került a pozíciójába. Az angol nyelv nem tesz különbséget a hercegnő és a hercegné, ugyanígy a királynő és a királyné között, így ebből ered a fordításkor gyakori félreértés. Persze, el kell ismernünk, a cím így hangzatosabb.

A HERCEGNŐ - Brit történelmi, életrajzi dráma - 2008 - Olvass többet a filmről itt: A HERCEGNŐ

Felhasznált irodalom: Amanda Foreman: A hercegnő (szépirodalmi értékű szakirodalom, tanulmány); Georgiana Cavendish, Duchess of Devonshire