Rovatok

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

ÍGY FOGD MEG A PÉNZT A KONYHÁBAN!

Otthonunk és háztartásunk talán legtöbb hulladékot termelő egysége a konyha és az étkezés folyamata. Mindannyian eszünk, étel és víz nélkül nem sokáig húznánk. Nem kell viszont mindent hazavinnünk a boltból csak azért, mert ehető, még akkor sem, ha ingyen van. Hol tudod a hulladékot eleve megelőzni? Íme a lista.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

TÁROLD SZINTE INGYEN

Tárold abban, ami van!

Ha már megvan a lista, hogy mi az, amit tárolnod kell, akkor sem kell mindjárt a boltba szaladni új tárolókért. Nézz körül otthon, és használd fel kreatívan azt, ami van. Főleg, ha nem is lesz szem előtt, amit benne tartasz. Ne vásárolj drága tárolót a feleslegnek...

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

HULLADÉKMENTESEN

Az egyik legújabb trend ma talán a hulladékmentes élet. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelnek hulladékot, hanem azt, hogy annak minimalizálására törekednek. Hogyan lehetséges ezt megvalósítani?

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

A CSAPBÓL IS EZ FOLYIK

Naponta jönnek szembe velünk a vízzel kapcsolatos hírek a nagyvilágból. Már nem dughatjuk a fejünket a homokba. Szembe kell néznünk azzal, hogy a tiszta víz és főleg az ivóvíz kérdése globális krízissé nőtte ki magát. A megoldás viszont a kezünkben van, rajtunk is múlik, hogy lesz-e a jövőben ivóvizünk és az milyen lesz. Mit tehetsz azért, hogy más legyen, a saját szinteden?

Most akkor igyunk vagy ne csapvizet?

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

EGY BŐRÖNDNYI HOLMI ÉS NULLA HULLADÉK

Bea Johnson Kaliforniában, San Francisco közelében él családjával és kis házi kedvencükkel egy csivavával. 2006-ban indultak el a hulladékmentes otthon megteremtése felé egy költözés kapcsán. Mivel elegük lett abból, hogy mindent csak autóval tudnak megközelíteni, úgy döntöttek, eladják a régi, nagy családi házukat. 1 évig, amíg rátaláltak új otthonukra, albérletben éltek és erre az időre a személyes ingóságaik nagy részét (80 százalékát) egy raktárban tárolták. Ekkor döbbentek rá arra, hogy milyen remekül elvannak a többi holmi nélkül, ezért annak nagy részét eladták vagy adományba adták, elajándékozták. 2008-ban költöztek be új otthonukba, ahová már csak egészen kevés holmit vittek magukkal. 

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

TAKARÉKOS GARDRÓB – Új év, új kezdet: Nézd át a ruhatárad!

Ilyenkor, év végén, illetve elején sok országban szokás a selejtezés, nagytakarítás, és ebben benne lehet a gardrób tartalmának átgondolása is. Praktikus lépés a régi elengedése az év végén, hogy az új évet tiszta lappal kezdhesd és be tudd fogadni az újat, azonban, ha ezt elmulasztotod az év végén, év elején is megteheted. Az új szokások bevezetésére is kiváló alkalom az új esztendő kezdete.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Fenntartható gardrób utánpótlás

Az első és legfontosabb dolog a gardróbod kialakításánál és testre szabásánál az önismeret és a mértéktartás. Nem a szomszéd lány vagy egy népszerű sztár ruhatárát kell koppintani. A praktikum és a személyesség érzése, az, hogy jól is érzed magad benne fontosabb lehet annál, hogy ténylegesen hány darabból áll a ruhatárad. És persze, az is fontos, hogy a ruhatárad darabjai mennyire kombinálhatók. Hiába van sok jó holmid, könnyebben ütközöl korlátokba, ha össze-vissza vásárolsz. És akkor jön a teli gardrób előtt a híres „nincs egy rongyom se” felkiáltás…

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

FENNTARTHATÓ STÍLUS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Egy ideje talán már olvasod a blogot és szemezgettél a stílussal kapcsolatos cikkekből. Amikor azonban hozzákezdenél megvalósítani a saját stílusodat, kigyomlálni a gardróbodat, lehet, hogy kicsit elakadsz. Melyik lépéssel kezdd, és hogyan folytasd?

Az alábbiakban pontokba szedve megtalálod a javasolt sorrendet – szakaszokra osztom, hogy te is be tudd osztani. Amikor csak egy részére van időd, csak azt a részt csináld végig, ami megy.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

VEDD ELEJÉT A PAZARLÁSNAK, ÉS TÖBB PÉNZ MARAD A ZSEBEDBEN!

Hol tudod megfogni a pénzt?

Magyarországon fejenként 33 kg élelmiszer kerül a kukába évente és ezenkívül rengeteg egyéb dolog.  A lakosságra eső összes szilárd hulladék mennyisége közel 4,5 tonna évente, fejenként kb. napi 1 kg. Ez a mennyiség azonban nagyon könnyen csökkenthető egészen egyszerű odafigyeléssel. Ha eleve megelőzöd a pazarlást, azzal nemcsak kevesebb lesz a szemét, hanem a pénztárcádban is több marad.

 

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

NEM SZEMÉT, DE NEM IS HASZNOS

Az előző részben szó volt az „örömtesztről”, ami arra szolgál, hogy megtudjuk, szeretünk-e egy bizonyos használati tárgyat. Néha nagyon könnyen tudunk dönteni, haladni a válogatással, néha fennakadunk az „érzelmi hálón”. Ilyenkor kicsit nehezebb a dolgunk. Most azokról a tárgy kategóriákról írok, amin legtöbben nehezen tudnak túladni, még akkor is, ha igazából az lenne ésszerű és azzal tennék a legjobbat mindenkinek, beleértve önmagukat is. Az alábbiakban sorra veszek pár olyan kategóriát, ami a még éppen használható, de valójában örömöt és hasznot nem hoz, vagy éppen egyenesen bosszantó, frusztráló, felkavaró érzéseket kelt. 

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

KONCENTRÁLJ ARRA, AMIT SZERETSZ!

Bár alapvetően azt vallom, rég rossz, ha csak a tárgyak tesznek bennünket boldoggá, de tagadhatatlan, hogy vannak amelyek több örömöt okoznak, míg mások semlegesek, vagy egyenesen rossz emlékek is kötődhetnek hozzájuk. Jobb, ha olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyek pozitív érzésekkel töltenek el, míg a kevésbé kedveseket engedjük el. Míg a korábbi részekben azokkal a holmikkal foglalkoztunk, amelyektől meg akartunk válni és inkább a hétköznapi és egyértelműen meghatározható hulladékokkal. Most főleg azon lesz a hangsúly, amiket meg akarunk tartani, illetve azokkal a tárgyakkal foglalkozunk, amik még igazából használhatók.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓTERV 4: (NAGY)TAKARÍTÁS EGYSZERŰEN

Az első selejtezés után lehet végre takarítani. Itt is érdemes egyszerűségre törekedni, hogy ne vesszünk el a részletekben.

Rendelkezésre álló idő függvényében itt is lehet helyiségenként vagy globálisan haladni. Takarításnak akkor lehet hatékonyabban nekifogni, ha már nem lepi el a felületeket a sok széthagyott holmi, de néha nekem hatékonyabb az egyik kezemmel rakom el a holmit, másikkal törlök, porszívózok.

Ne bonyolítsd túl a nagytakarítást se!

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓTERV 3: MINDENT A HELYÉRE!

1 perc és nyersz

Akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs több órád egyben, vagy csak itt-ott van néhány perced. Néhány rutinfeladat akár 5 perc alatt letudható, néhány fél óra alatt. A rendrakáshoz néha egészen egyszerű dolgok kellenek.  A titok nyitja, hogy nem kell túlbonyolítani.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓTERV 2: A nagy szelektálás

Miután felmérted a terepet és már látod, min kell változtatni, neki is foghatsz az érdemi munkának. A lényeg, hogy minél egyszerűbben láss neki, minél kevesebbet tétovázz. Még a takarítás előtt tüntesd el a felesleget.

Keríts néhány kartondobozt, papírszatyrot, zsákot és feliratozd az alábbiakban felsorolt kategóriák szerint, vagy tetszés szerint – lehet több vagy kevesebb is.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

AKCIÓ INDUL: Induljunk el a hulladékmentesítés felé

Mielőtt fejest ugranánk a kamrába és mindent kidobálnánk, érdemes egy-pár kört tenni az otthonunkban – ha szemmel belátjuk a teret, akkor elég a fotelben ülve, de hatékonyabb, ha papírral és tollal a kezedben körbejársz és jegyzetelsz. Fontos, hogy ezen a ponton még ne kezdjünk el rendezkedni, bármennyire viszket a tenyerünk. Ezért is jó, hogy a jegyzeteléssel lekötjük.

Figyelj meg minden lehetséges részletet, igyekezz friss szemmel körbenézni otthon, mintha most járnál ott először. Lehet, ez nem lesz könnyű, ha az a típus vagy, aki már rögtön pakolászik. De érdemes. Nagyon sok érdekes és jó benyomást gyűjthetünk az otthonunkról.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Világszerte hódít a minimalizmus

Lauren Singer egyetemistaként vágott bele, szintén az USA-ban, de New York-ban a hulladékmentes életbe. Ő rendkívül fiatal, ennek ellenére hasonlóan kevés hulladékot termel, mint Bea Johnson. Neki 2 éves hulladéka fért el egy kisebb méretű csatos üvegben, igaz, ő egyelőre ezt egyedül termelte ki. Az üvegben csak azok a dolgok vannak, amit már végképp nem tudott sehová se tenni: se szelektálni, se felhasználni, hasonlóan, mint Bea és családja.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Víz, víz, tiszta víz… – március 22. a Víz Világnapja

Napjainkban minden második ember városokban él, melyek száma soha nem látott ütemben nő, miközben a városi lakosság alapvető higiéniai, vízellátási és szennyvízkezelési problémái nincsenek megoldva.  

A tiszta ivóvíz létfontosságú az emberiség számára, de egyre kevesebb van belőle. Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, a nemzetközi szervezet az idei világnap mottójaként a „Tiszta vizet az egészséges világért” gondolatot választotta. Ha szeretnéd, hogy még sokáig legyen belőle, érdemes odafigyelni mikor, mire, mennyit használsz belőle!

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

A MINIMALIZÁLÁS KORA

Világszerte egyre többen döntenek amellett, hogy a pazarló, modern életformát hátrahagyva egy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb életmódra váltanak. Nemet mondanak az esztelen fogyasztásra és lemondanak inkább egy nagy halom használati tárgyról, hogy több életteret nyerjenek. Sokan azért teszik meg a lépéseket a hulladékmentes és minimalizált élet felé, mert megelégelték, hogy gyakorlatilag minden a fogyasztásról szól körülöttük, és a tárgyak kultuszáról az emberi kapcsolatok és a közösségi élmények helyett. Vannak, akik annyira komolyan veszik ezt, hogy egyszerűen a használati tárgyaik java részétől megválnak valamilyen módon – többnyire leadják, eladományozzák. 

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

10 JEL, AMI ARRA UTAL, HOGY IDŐSZERŰ A LOMTALANÍTÁS

Életünk során igazán nagy rendrakásba, lomtalanításba csak néhány alkalommal fogunk legtöbben. Leginkább egy-egy jelentősebb életszakasz előtt vagy annak lezárásaként. Van olyan ismerősöm, aki minden fél vagy negyed évben lomtalanít. De mikor van igazán ideje? Íme néhány markáns jel…

Ha az alábbiak közül egy vagy több igaz az életedre, bizony ideje nekilátni a munkának és alaposan rendet kell tenni. Ne restellj segítséget kérni, akár szakembert, lelki tanácsadót is felkereshetsz, ha nem megy, de néhány rokon vagy barát is biztosan szívesen beugrik.

ÖKO ROVAT - BABUSÁNÉ GAZDIK ÁGNES

Babusáné Gazdik Ágnes - designer, blogger, tanár

ÍGY FOGD MEG A PÉNZT A KONYHÁBAN!

TÁROLD SZINTE INGYEN

HULLADÉKMENTESEN

Cikk ismertető: 

Babusáné Gazdik Ágnes

A CSAPBÓL IS EZ FOLYIK

EGY BŐRÖNDNYI HOLMI ÉS NULLA HULLADÉK

TAKARÉKOS GARDRÓB – Új év, új kezdet: Nézd át a ruhatárad!

Fenntartható gardrób utánpótlás

FENNTARTHATÓ STÍLUS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

VEDD ELEJÉT A PAZARLÁSNAK, ÉS TÖBB PÉNZ MARAD A ZSEBEDBEN!

NEM SZEMÉT, DE NEM IS HASZNOS

Oldalak