Kedvelj minket a Facebookon!

AKCIÓTERV 3: MINDENT A HELYÉRE!

 

A szelektálás után, amit biztosan megtartasz és van helye, azt tedd a helyére, vagy tisztítsd meg (mosás, tisztítás, elmosás), vagy ha kell javítsd vagy javíttasd meg – és utána tedd a helyére.

Mindent a helyére!

Amikor nekilátsz válogatni, jó, ha mindent visszaviszel oda, ahová való, legalább abba a helyiségbe, de amikor már szelektáltad, tedd ott a helyére. Ami nem kell, attól válj meg- ahogy az előző részben írtuk. Haladhatsz helyiségenként, vagy feladatrészenként, ha nincs egyben sok időd. Néha fél óra alatt is látványos rendet lehet elérni csak azzal, ha helyre kerülnek a dolgok. Játékok és kis bigyók, irodaszerek, levetett ruhák, konyhai eszközök előszeretettel vándorolnak :) Nálam a kidobás után mindig a logisztika az első. Ez ugyanis nagyon látványos, akkor is, ha nincs még patikai tisztaság. A kallódó, szanaszét heverő tárgyaktól káosz hatás van, ha helyükre kerülnek, már szellősebb a tér.

 

1 perc és nyersz

Akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs több órád egyben, vagy csak itt-ott van néhány perced. Néhány rutinfeladat akár 5 perc alatt letudható, néhány fél óra alatt. A rendrakáshoz néha egészen egyszerű dolgok kellenek.  A titok nyitja, hogy nem kell túlbonyolítani. Az csak a halogatáshoz és a kifogásokhoz vezet. Néha pár perc vagy fél óra ráfordítás is számít. Az sem igaz, hogy csak órák vagy napok alatt lehet célt érni – legalábbis a legtöbb lakásban. Bár néha tényleg vannak helyek, ahol akár napokat, heteket is lehet(ne) dolgozni, hogy egyáltalán látszódjon a padló, a legtöbb otthonra nem ez jellemző. Néha pár perces „pihentető és átmozgató” villámtakarítás és rendrakás is nagyot lendíthet a közérzeten. Kikapcsolódásnak is jó, vagy amíg vársz, hogy a telefonvonal másik végén kapcsoljanak…

-          5-10 perces kategória:

o   szemetet összeszedni, kidobni

o   felsöpörni

o   pultot/port 1-2 polcról letörölni

o   ruhákat a helyére/szennyesbe/mosógépbe

o   szennyes edény a mosogatóba/mosogatógépbe

o   megszáradt ruhákat leszedni

o   játékokat a helyére tenni

o   beágyazni

o   koszos tányérok/poharak begyűjtése

-          30-45 perces (max. 60):

o   porszívózás

o   felmosás

Ezek csak példák, nyilván tudod a saját rutinodat, ha van, ha nincs ideje kialakítani. A rutinokkal rengeteg időt lehet nyerni.

Megoldás lehet az is, ha egy dolgot végigviszel a lakáson: porszívó, portörlés, begyűjtés stb. kb. fél-1 óra alatt a mi 120 négyzetméterünkön is látványos eredményeket lehet elérni. Az ilyen pár perces „rohamokkal” nagyon hatékony lehet az ember. Rázd fel a párnákat a kanapén, igazítsd meg a szőnyegeket (nem kell mértani pontossággal).

Ha van 1-2 órád, töröld le a port és porszívózz fel, tedd helyére a dolgokat. Moss fel. Vagy mérlegelj, mi fontosabb.

Néha éppen az segít a rend érzeten, ha bepakolsz a mosogatógépbe vagy elmosogatsz, beraksz egy adag ruhát a mosógépbe vagy leszeded és elrakod a megszáradt holmit. Helyére rakjátok a szétszórt játékokat.

 

Nemrég olvastam a gyors esti rendrakás és az egyperces trükk módszerét (ez utóbbi, még ha nekem menne is, sajnos a családot egyelőre nem tudom rászoktatni – pedig nagyon hatékonyan hangzik). Az egyperces trükk lényege: amit egy perc alatt ott helyben el tudsz végezni: helyére tenni a cipődet, mikor levetted, vagy a kabátodat, vagy bármit, amit éppen nem használsz, akkor tedd a helyére. Vagy ha épp arra jársz és belefér, tedd meg. Néha az ilyen apró dolgok miatt eleve nem lesz (akkora) kupi. Mondjuk, ha használat után helyére tolod a kenyérpirítót és letörlöd a pultot, feltörlöd a lecseppent folyadékot stb. És dobd ki a szemetet, egyből.

A gyors esti rendrakás előnye, hogy másnap már nem kell vele foglalkoznod és flottul indul a következő nap. Ennek része lehet: szennyes ruhák a mosógépbe/szennyesbe, piszkos edény a mosogatógépbe vagy valaki mossa el, felsöprés, játékok/munkaeszközök/könyvek a helyükre stb. Tiszta ruha a szekrénybe, cipő a helyére, másnapi szettet kikészíteni. stb. A lényege, hogy lezárja az adott napot, elősegíti a másnapi teendőket. Akár listaírás (teendők, vásárolni) is a része lehet.

„Nem kérdem, miért” doboz

Nem rég olvastam egy jópofa megoldásról: adományba gyűjtött holmiknak lehet rendszeresíteni egy dobozt, zsákot, kosarat, ahová a családtagok folyamatosan bedobhatják, amit már nem szeretnek. Egy „Nem kérdem miért” feliratú tárolóval már menet közben el lehet csípni az egyébként kallódásra ítélt dolgokat.

A kis rutinok nagy haszna

Ezekkel a napi-heti kis rutinokkal látványos eredményt lehet elérni, még ha nem is minden tökéletes, legalább nagyjából rend érzeted van. Segítenek átvészelni a mindennapokat és megelőzni az őskáosz állapotot. Lényeg, hogy a vízszintes felületekről (asztalok, padló, pult stb.) tüntesd el a takarítást akadályozó dolgokat, aprókat és nagyobbakat is. Az első selejtező után neki lehet látni végre takarítani.

Az írás második része itt olvasható: A nagy szelektálásAz írás negyedik része itt olvasható: A (nagy)takarítás egyszerűen

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.