Kedvelj minket a Facebookon!

HULLADÉKMENTESEN

 

Az egyik legújabb trend ma talán a hulladékmentes élet. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelnek hulladékot, hanem azt, hogy annak minimalizálására törekednek. Hogyan lehetséges ezt megvalósítani?

1. Vásárolj olyan termékeket, amelyeknek nincs csomagolása vagy újrahasznosítható.  A műanyag csomagolású termékek helyett válaszd az üvegbe, natúr papírba csomagolt terméket vagy egyenesen a csomagolásmenteset. Igaz ez a kozmetikumra, élelmiszerre, és gyakorlatilag bármire.

2. Egyre több olyan bolt nyílik, ahol már eleve csomagolás nélkül árulnak natúr termékeket. Élelmiszert, kozmetikumot és tisztítószereket is. Ide a vásárló maga viszi a vászonzacskót, üveget vagy egyéb, saját tárolót.

3. A vásárlás végén a pénztárnál se kérj szatyrot. Ha nincs lehetőséged csomagolásmentes boltba eljutni, mert a környéken ilyen nincs, akkor keress olyan boltot, ahol hajlandók az eladók együttműködni és beleteszik a te saját csomagolásodba az árut: zöldséges, privát hentes, pékség, natúr kozmetikum és háztartási boltok. A privát kereskedők rugalmasabbak lehetnek ezen a téren. Néhány multinál is vannak már papírzacskók és üveges termékek, sőt, kimért áru is. Ezeket töltsd bele papírzacskóba a nejlon helyett, ha lehet. A fém doboz is jobb, mint a műanyag.

 

4. Válaszd a megszokott termékből a nagyobb kiszerelést, ha tudod, hogy egy bizonyos időn belül többet fogyasztasz, vagy válaszd az utántöltőt. Ezzel is kevesebb csomagolást viszel haza. Ráadásul egyre több bolt a nagyobb vásárlás esetén ingyen vagy olcsón házhoz is szállítja a csomagot. A nagyobb kiszállító jármű több csomagot visz, mint egy személyautó, így ezzel is gazdaságosabb. Gyakran, ha egész évre bevásárolsz, mondjuk tisztító- és takarítószerből, a nagyobb csomagolással és ingyen kiszállítással nem kevés időt és pénzt is megtakarítasz. Ha ugyanezt apránként szállítanád haza, több menne el. Ez látszólag ellentmond a halmozásmentes életnek, de a fogyóeszközök esetén, ha belátható időn belül úgyis kell, megéri. Még jobb, ha van időd és érkezésed arra, hogy akár magad állítsd elő néhány piperetermékedet és tisztítószeredet, mosószeredet.

5. Ha nem akarsz sokat tárolni, vagy nincs helyed, össze is állhatsz másokkal és együtt összeszedhettek annyi terméket, amennyit már ingyen kiszállítanak. Ezzel közösséget is építhetsz.  Ha többen álltok össze, akár romlandóbb árut is rendelhettek. Egyre több cég vállalja a házhozszállítást, ráadásul az online vásárlás esetén további kedvezményekre tehetsz szert, és jelenleg 14 napon belül indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól a legtöbb termék esetén, ha annak egy bizonyos százalékát még nem fogyasztottad el, vagy bontatlanul visszaküldöd a futárral.

6. Ha ragaszkodsz a személyes vásárláshoz és van is rá időd, közel van a bolt, akkor kerékpárral, gyalog, vagy tömegközlekedéssel is csökkentheted a káros anyag kibocsátást.

7. Vásárolj összeillő, a többi ruhádhoz is jól passzoló, egyéniségedhez illő ruhákat. Vásárolhatsz használtan is, ha nincs ellenedre, de lehetőség szerint mindig legyen jó minőségű, tartós a holmi. Egyre több bolthálózatnál lehet Naturtex, Ökotex címkével ellátott termékeket kapni. A vásárláshoz, természetesen vigyél tartós, saját textilszatyrot, hogy nemet mondhass a csomagolásra. Ha bizonytalan vagy a stílusodat illetően, kérj szakértőtől tanácsot. Hidd el, gyakran megéri a tanácsadásba befektetett összeg, hiszen így kevésbé nyúlsz mellé a vásárláskor, kevesebb lesz a „nem szeretem”, „ezért is kár volt” holmi. Alakíts ki egy egyedi stílust. Ez nem feltétlenül kerül sokba. Hosszú távon biztos jól jársz.

8. A cipősdoboz jó tároló is lehet, arra ne mondj nemet mindig, ráadásul segíthet megóvni a használaton kívül álló cipő állapotát.

9. Használj vízszűrőt, víztisztítót. Az egyik legtöbb hulladékot generáló termékcsoport a palackozott ásványvíz és a műanyag palackba, tégla dobozba zárt üdítők csoportja. Ezek mellőzésével rengeteg hulladék hazavitelét megelőzheted. Fogyassz szűrt vizet és főzz teát. Munkahelyen és otthon használj tartós kerámia és üvegpoharat, útra is vegyél inkább lefedhető, tartós thermo bögrét. Ha betérsz valahova kávézni, teázni, kérd abba az italodat. Így egyben az elvitel is meg van oldva, ha közben mégis továbbállnál. A városi sétákra, játszótérre, edzésre is vigyél magaddal mindig vizet. Ha mégis valamilyen gyümölcslére vágysz, kapható üveges kivitelben többféle rostos ital – literes is – és jó minőségű kézműves szörpöket is lehet vásárolni. Ezek előnye, hogy talán kevesebb cukor van bennük. A családban nálunk újabban már vendégség esetén is elfogadott a frissen kevert mézes limonádé. Ahol jó minőségű a csapvíz, ott fogyaszd bátran. Nem rosszabb, sőt, biztos jobb, mint a cukros üdítők és az energiaitalok, és olcsóbb is. Ha bizonytan vagy benne, forrald fel.

 

10. Ha van a közeledben házi tejet, tejterméket árusító autó vagy bolt, ott is kérheted saját tárolóba. Bár nem mindenhol teljesítik a kérést, próbálkozni érdemes.

11. Kölcsönözz, amit lehet, főleg az egyszer használatos dolgokat: jelmezek, alkalmi ruhák – beleértve az esküvői kellékeket is, sport eszközök, amiket kipróbálnál, korcsolya, sífelszerelés a gyereknek, amit már jövőre se tudsz ráadni, mert kinövi. Szerszámgépek, party eszközök és egyebek.  Ide sorolható a könyvtár is: járj könyvtárba. Számos újság és magazin is elolvasható helyben vagy már online is. Igaz, az újságpapír – főleg a nem lakkozott, nem színes papírból készült – sok célra jó, mondjuk gyújtósnak is. De rengeteget spórolhatsz azzal, ha az egyszer olvasható regényeket és egyéb könyveket kikölcsönzöd. Az iskolai kötelező olvasmányok java része letölthető digitális formában is. Sok fát menthetsz meg a kivágástól. Ha egy könyv annyira jó, hogy megéri beruházni egy saját példányra, még mindig megveheted.

12. Komposztáld a zöld hulladékot. Ma már a társasházakban vagy a lakótelepi házakban is megvalósítható. A beltéri giliszta komposztálóról a hulladekmentes.hu weboldalon olvashatsz bővebben. A háztartásokban keletkező hulladék közel egyharmada szerves, lebomló zöld hulladék. Ha nem a kukába dobod, máris ennyivel kevesebb lesz a szemeted.

13. Vásárolj olyan termékeket, melyeknek a csomagolása utántölthető, vagy tartós használatra is alkalmas. Így kettőt kapsz egy vásárlással: egy terméket és egy tartós tárolót. Utána ezt a tárolót akár viheted magaddal, mikor újabb adagot veszel a belevalóból. Mondjuk egy teázóba vagy kávézóba vidd el a fém dobozt, amiben a teát tárolod. Ha nincs ilyen a közelben, válassz papírtasakos szálas teát. Piacon vagy néhány boltban lehet kimérhető müzlit és magokat és egyébszemes terméket is kapni. A tároló ezekhez is jól jöhet.

14. Válaszd a visszaváltható csomagolást. Ma már nem csak italokat lehet visszaváltható göngyölegben kapni, hanem sok őstermelő mézes gazda is visszaváltható üvegben adja a mézet, de máshol is találkozni ilyennel.

 

Nem kell mindent egyszerre meglépni. Állj át fokozatosan, úgy, ahogy neked kényelmes. A hulladékmentesség valójában egy törekvés, nem kell feltétlenül és azonnal szó szerint érteni. Itt sokkal inkább egy tendenciáról van szó: ahol tudjuk, csökkentsük. Aztán persze lehet, hogy annyira magával ragad ez az életforma, hogy egyszer csak azon kapod magad, hogy alig van szemeted és gyakorlatilag egy mini kukában elfér az, amit egy héten kidobsz. Elképzelhető, hogy a fenti lista korántsem teljes, de a leggyakoribb háztartási hulladékok nagyjából a fenti forrásokból keletkeznek. Alapvetően jó, ha átgondoltan és tudatosan csak azt veszed meg, amire szükséged, szükségetek van. Így sokkal kevesebb szemetet fogtok termelni. Ha csak ülsz a lomokon és nem dobsz ki semmit, az nem biztos, hogy a leghatékonyabb hulladékcsökkentés.

További hulladékcsökkentő ötleteket találsz még az Öko-Piac-Tér weboldalon és ezen belül a Fenntartható rend blogon.