Kedvelj minket a Facebookon!

ÍGY FOGD MEG A PÉNZT A KONYHÁBAN!

 

Otthonunk és háztartásunk talán legtöbb hulladékot termelő egysége a konyha és az étkezés folyamata. Mindannyian eszünk, étel és víz nélkül nem sokáig húznánk. Nem kell viszont mindent hazavinnünk a boltból csak azért, mert ehető, még akkor sem, ha ingyen van. Hol tudod a hulladékot eleve megelőzni? Íme a lista.

Ne csak azért, ne (v)egyél meg mindent, mert akkor az elhízás fenyeget, de azért is érdemes meggondolni, mert rendkívül sok pénzt dobunk ki, ha olyan ételt is megveszünk, amit aztán nem fogyasztunk el.  De nem csak maga az el nem fogyasztott étel lehet idővel hulladék. Azzal együtt, hogy még mindig nagyon sok étel kerül a kukába, nem feltétlenül maga az ételmaradék jelenti a legnagyobb gondot a világban. A jó minőségű ételmaradék akár mehet is a komposztra vagy régen a háziállatok tüntették el.

 

A száraz élelmiszer alapanyag, konzerv, amit fel se használtunk, de még jó akár adomány is lehet. Magyarországon a hipermarketek, éttermek és üzletláncok pazarló megsemmisítési szokása ellen a Magyar Élelmiszerbank és több civil szervezet is fellép.  Lásd a lista végén is.

A legtöbb hulladékot az egyszer használatos  csomagolások és tárolók adják, valamint a konyhai zöld hulladék szelektálásával is soványabb lesz a kukás zsák a hét végére. Ezzel persze, még messze nem pipáltunk ki mindent. A gondos szelektálással is harmadára lehet csökkenteni a kommunális hulladékot, de még jobb, ha haza se viszed azt, ami rövid úton a kukában kötne ki.

Összeállítottam egy listát, ami alapján bármikor könnyen felismerheted, hogyan kerül a hulladék a lakásodba. Ezzel együtt azt is leírtam, milyen alternatívákat érdemes választani, hogy elkerüld a hulladékot.

1.       Kevesebb és/vagy visszaváltható, többször használható csomagolás

 

Termelői tojás - a tojástartó többször használható...
 

Akármennyire is kezdő vagy a hulladékcsökkentés terén, talán azzal nyerhetsz a legtöbbet, ha minél kevesebb csomagolást viszel haza. Az élelmiszer csomagolás és főleg a PET-palack és egyéb, elkerülhető csomagolás teszi ki a háztartási hulladék legnagyobb részét. Sajnos éppen ezek azok, amiket szinte csak percekig használunk. Ha nem befolyásolja a termék eltarthatóságát, vagy minőségét közvetlenül, akkor felesleges, de gyakran akkor is kiváltható, ha befolyásolná. És ha már a pénzügyekről volt szó, nem csak fenntarthatóbb a kevesebb, szerényebb csomagolás, de gyakran olcsóbb is. Amikor megveszünk egy agyon csomagolt terméket, gyakran a díszes csomagolást és  a reklámot vagy akár a polcon való elhelyezést fizetjük ki. Az sem ritka, hogy az érdemtelenül túlcsomagolt termékeknél többe kerül a csomagolás, mint amit a benne levő termék ér. Például az adagonként kiszerelt és jól szem előtt elhelyezett kávé, cukor és kekszek helyett érdemes körülnézni a hasonló összetételű, de mondjuk üveges, papíros csomagolású vagy alsó polcos, szerényen megbújó és szerényebb "ruhába" öltöztetett termékek nem olcsóbbak-e ráadásul. Összehasonlításhoz keresd a termékek kilónkénti árát.

Íme néhány alternatíva, amivel megelőzheted, hogy felesleges csomagolást vigyél haza.

a.  Az előző, vizes részben az újratölthető, többször használatos kulacsot már említettük. Ugyanígy, a saját kávés bögre, pohár a munkahelyen is megelőzheti a sok hulladékot. A műanyag palackok kiiktatásával nagyon megkönnyebbül a háztartás, ezért is szántam neki külön részt.

b.  Üveges szószok és ételek, visszaváltható üveges italok a műanyag helyett – nálunk a mézes gazda is visszaveszi az üvegeit és újra tölti. az üveg újra tölthető vagy a szelektív gyűjtőbe dobva értéknövelően újrahasznosítható – műanyag és fém tubusos mustár, ketchup, szószok helyet, válaszd az üvegeset. Ha mégis a műanyag csomagolású a szimpi, legalább mosd ki és szelektáld, ha kiürült.

c.  Vedd eleve kimérten, amit lehet, vigyél vászonzacskót – ha belefér, akkor üveget is a vásárláshoz – tudom, ez nem mindig egyszerű, és nem mindenhol kivitelezhető, de hozzá kell szokni… Az egyszer használatos műanyag zacskók kiiktatásával jelentős mennyiségű hulladéktól szabadulhatsz meg. Hány olyan termék van, aminek a csomagolása csak addig kell, míg hazaér az áru? Feltétlenül szükséges? Már itthon is egyre többen áttérnek a vászon zacskós megoldásra és arra, hogy viszik magukkal a tárolót. Nem kimondottan nehéz ügy, de ez már kicsit haladóbb megoldás. Ha már az egyszerűbb, könnyen kivitelezhető megoldások simán mennek, akkor érdemes belevágni. Valakinek ez könnyebb, valakinek más. Ezt még sokan, haladó zöldek is épp most tanulják. Persze, ha simán megy, az nagyon jó... Bea Johnson is vallott arról, hogy a szerény csomagolású vagy csomagolás nélküli termékekre való átállás náluk 15 százalékkal csökkentette a kiadásokat.

 

2.       Konyhai maradék

 

A csomagoláson kívül a másik, szintén sok felesleggel járó terület a konyhai feldolgozás és maga az étkezés. Íme néhány tipp, amivel megelőzheted, hogy sok étel menjen a kukába.

a.  A feldolgozás során keletkező zöld hulladék komposztálása újabb egyharmaddal csökkentheti a napi, heti hulladékot a háztartásban – ez a második legnagyobb hulladékgeneráló pont. Társasházban is lehet komposztálni és beltérben is. Ha aggódsz a szagok miatt, olvasd el ezt: Hogyan készíts lakásban használható komposztáló edényt? Vagy tedd ki a balkonra, ha van.

b.  Írj menüt és bevásárló listát! – nézz körül otthon, mi hiányzik a hűtőből, kamrából a heti menühöz, vagy amit rendszeresen fogyasztotok. Van csomagolás nélküli alternatíva vagy más csomagolásban hasonló? próbáld ki. Vásárolj szükség szerint.

c.  Nem ízlett – van, hogy valami új dolgot veszel, és nem jön be? Előfordul a legjobb családban is. Vegyél belőle tényleg csak kóstolót, vagy, ha van rá mód, kóstold meg már az üzletben, piacon, amit instant meg lehet enni. Csak akkor vásárolj szokatlan dolgokat, ha megjósolható, hogy ízleni fog – olvasd el az összetevőket és próbáld elképzelni, a család hogyan reagál majd. Finnyásak és válogatósak a gyerekeid vagy a férjed? Gondold meg, mennyire érdemes kísérletezni rajtuk. Ha valószínű, hogy mind rád marad, tényleg csak pár dekát vigyél belőle. Így kevesebb vész kárba, ha mégsem válik be! Kóstoljatok valahol hasonlót. Ha a klasszikus receptek jönnek be, akkor válogass azokból. Néha jó újat kipróbálni, kísérletezni, de akkor elsőre csak keveset készíts az újdonságból.

d.  Megrendelt étel helyett helyben fogyasztás – ha teheted, edd meg helyben, amit választottál. Így nem kerül a háztartásba a csomagolás, vagy vidd haza másnapra saját edényben. Ha nem megoldható, akkor is, a műanyag edényeket mosd el. A Food Not Bombs nevű kezdeményezés sok ételkihordós edényt átvesz kimosva.

e.  Hagyd a boltban, ha nincs időd feldolgozni – csak annyi árut vegyél, amit van esélyed feldolgozni. Ha gyorsan romlik, de tudod, hogy zsúfolt a naptárad, akkor gondold meg. Olyankor vegyél csak több árut, ha biztosan fel is tudjátok használni, el fog fogyni. A menütervezés segíthet, de nem mindig jön be az se. Néha nehéz megjósolni, hogy mikor, kinek, mi fog jól esni valójában.

f.  Ha fagyasztható, akkor fagyaszd le! - A nyers zöldségek közül szinte csak a burgonya nem bírja jól a fagyasztást. Sok maradékot is megmenthetsz az enyészettől, ha mélyhűtőbe teszed. A vendégsereg után megmaradt 3 napi maradékot nem akarjátok unalomig enni? No problem. Rakd be a mélyhűtőbe. Jól jön majd egy pörgős napon, mikor esélyed sincs főzni!

g.  Kutya, macska és egy egyéb állatfajták a ház körül, szomszédban – ha otthon vagy a szomszédságban, környéken vannak házi kedvencek és haszonállatok, akik szívesen vetik rá magukat a maradékra, zöld hulladékra, akkor ne sajnáld tőlük… Ha nem a tiéd, azért kérdezd meg a gazdát, hogy megeszi-e? Eheti-e?

e.  Fogyasztható még? A feltüntetett szavatosság és a fogyaszthatóság sok esetben nem fedi egymást. Ha nem büdös és penészes, nincs rossz mellékíze, akkor valószínűleg még ehető. Molyos lisztet azért ne egyetek, se zsizsikes gabonát… Gyakorlatilag minél szárazabb, annál tovább eltartható. Vagy fagyaszd le…  A szavatossági kérdésről is írtam már többször és osztottam meg cikkeket a blogon. Az is megoldás, hogy a már felesleges, de tartós élelmiszereket felajánlod jótékony célra. Néhány civil szervezet éttermekből és zöldségesektől, élelmiszer boltokból is begyűjti – főleg tőlük nyugatabbra – a nap végén megmaradt, el nem adott ételt. Magyarországon az Élelmiszerbank non-profit szervezet foglalkozik ezzel többek között.

 

 Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.