Kedvelj minket a Facebookon!

TÁROLD SZINTE INGYEN

 

Tárold abban, ami van!

Ha már megvan a lista, hogy mi az, amit tárolnod kell, akkor sem kell mindjárt a boltba szaladni új tárolókért. Nézz körül otthon, és használd fel kreatívan azt, ami van. Főleg, ha nem is lesz szem előtt, amit benne tartasz.

Ne vásárolj drága tárolót a feleslegnek

Néha valóban megoldás lehet bedobozolni pár dolgot, de a legtöbb esetben nem lesz nagyobb rend ettől sem. Sokszor az a legjobb megoldás, ha előbb a házon kívül helyezed el a felesleget, annak pedig pont megfelel tárolónak a kuka, a szelektív gyűjtő vagy egy nagy zsák, papírdoboz, amiben elviszed a leadási pontig vagy adományba.

Nyilvánvaló, hogy vannak papírok, amit bizonyos ideig kötelező vagy erősen ajánlott megőrizni, de az esetek többségében érdemes átnézni a holmikat, és megválni pár dologtól, mielőtt nagy vásárlásba kezdünk. Lehet, hogy a selejtezés végére okafogyottá válik a tároló vásárlása, vagy elég egy kisebb is. Netán felfedezünk otthon egy zugot, ahová eltehetjük, ha még érdemes. Mielőtt nekiugrasz a nagy tároló vásárlásnak, fogj tehát kukászsákot, szerezz be dobozokat akár a helyi élelmiszerboltból, és szórd ki a felesleget. Utána tedd rendbe, ami maradt, de még mindig csak a lehető legolcsóbb megoldásokkal. A lényeg, hogy használd az eszedet és azt, ami már van. Inkább szabadulj meg attól, ami sehova se fér be, vagy hajtogass ügyesen. Erre egyébként szintén kiváló praktikákat tanultam KonMaritól. A hajtogatása zseniális. Csak ahhoz használj tartós és igényesebb tárolókat, amit szem előtt akarsz hagyni, vagy a tárolt holmi is tartós és igényes darab. A fogyó eszközöknek és a szekrény mélyén, fiókban, kamrában tárolt holminak felesleges a csilli-villi tároló.

 

A lábunk előtt hever az olcsó tároló

Kisebb-nagyobb papírdobozok és papírszatyrok: Sok esetben ott hever a lábunk előtt a lehető legolcsóbb tároló is. Cipős doboz, teásdoboz, szálas tea kis papírzacskója, és sok kisebb krémes doboz. Gyakran csak addig van benne a megvásárolt áru, amíg hazaviszed benne, aztán jó  esetben a szelektívbe kerül, méltatlanul. Miért ne használnád száraz dolgok tárolására? Nálam egy ideje sok apróság van kiürült 25-50-100 darabos filteres tea dobozban – néhányat bevontam csomagoló papírral, hogy szebb legyen, de néhányra csak ráírom alkoholos vastag filctollal, hogy mit tartalmaz – sárga alapon jól látszik. Sötét alapra néha ragasztok egy etikett címkét, de néha egy fehér lapból kivágott darabot ragasztok rá stift ragasztóval. Néha levágom a tetejét és akkor látszik, mi van benne. Száraz fogyó eszközöknek gyakran tökéletesen megteszi. Néha azért is praktikus egységes csomagolópapírral bevonni a tárolóinkat, hogy a feliratok ne zavarjanak és mutatósabb legyen. Ez ugyan időt és akár pénzt is igényel, de az összhatás szebb és nyugodtabb érzetet kelt.

Fiókbelső elrendezésére, hogy ne csúszkáljon benne a sok apróság és ne keveredjen össze, tökéletes a bevonatlan tároló is. Ráadásul gyakran pont olyan magas, hogy elfér a fiókban. Elvágott papírhenger, eredetileg másra használt tároló kreatívan alkalmazható a háztartásban átmeneti vagy tartósabb tárolásra.  A dekorációs borításra is csak akkor érdemes időt és pénzt szánni, ha látszani fog vagy tartósabb tárolásra szánjuk, esetleg ajándékba. Nem régiben tejesdobozokból készítettem frankó fiókelválasztó dobozokat. Gyakorlatilag hulladék lett volna, de kimosva, megszárítva, minimális idő és energia-ráfordítással hasznos tároló lett a kamrában, fürdő fiókban és a konyha fiókokban, irodai fiókokban. A tejesdoboz belső oldala is vízálló.

 

Befőttes üvegekben, üvegekben is lehet tárolni sok apró holmit vagy kiürült krémes üvegekben. Viszonylag jól dekorálható, címkézhető, átlátszó, többnyire zárható is. Igaz, hogy törékeny, de az üveg ipari újrahasznosítása is értéknövelő. Sok üveges csomagolású élelmiszerrel szinte ingyen kerül a háztartásba, szerencsés esetben fém tetővel. Érdemes tehát befogni. Előnye, hogy jól bírja a nedvességet is.

Fém dobozok is jók lehetnek sokféle célra. Teának, apróságoknak. Rozsdamentes és nem korrodálódó fémek a nedvességet is bírják.

Fa és fonott vessző vagy tengerifű: mutatós, de csak mérsékelten vízálló. A kezeletlen fa és vesszőkosár sajnos könnyen tönkremegy, ha nagyon sok víznek van kitéve. Nagy divat, de drágább a tengerifű. A trópusi fákat kerüld, mert nem fenntartható a használatuk, sok őserdei fafajta mára ritka. Helyi, mérsékelt égövi környezetben is vannak vízálló fafajták, egyik az akác. Legjobb, ha felelős erdőgazdálkodásból származó faárut veszel FSC jelöléssel (Forest Stewardship Council – angolul, ennek a magyar megfelelője a felelős erdőgazdálkodás). Ennek a lényege, hogy a termelés, kitermelés és a feldolgozás is fenntartható körülmények között zajlik. Papír is készül FSC jelöléssel.

Műanyag: tagadhatatlan, hogy praktikus, könnyű és vízálló. Ha még van a háztartásban, akkor legalább szelektíven dobd ki, tisztán. A kidobásra, adományba szánt holmit tedd akár egy nagy fekete kukászsákba – néha a tisztítós nejlonzsák is bőven megteszi. Miután átadtad, leadtad a hulladékot, a zsákot is rakhatod a szelektívbe, ha nem szennyezett, vagy szemeteszsáknak használhatod. Sajnos sok műanyag kerül a kommunális hulladék tárolókba – vagyis a kukába, pedig elkerülhető lenne. Megelőzhető, otthon hasznosítható egy része és sokféle műanyag szelektálható ITT  és újrahasznosítható ITT iparilag is. A házi felhasználás is sokoldalú, amíg a tárgyak élettartama engedi – azzal azonban számolni kell, hogy a mosásnál, mosogatásnál is sok mikro- és nano- szemcse, részecke kerül a környezetbe és az élő vizekbe, és nem használ nekik. Olvass többet erről ITT.

Mit tudsz otthon használni? Műanyag krémes tégely és még számtalan kiürült műanyag csomagolóanyag, ezeknek a jelölését érdemes figyelni. Élelmiszert csak olyanban tárolj és melegíts, ami nem (annyira) káros az egészségre. Íme a csoportosításról egy cikk a Wikipedián.

Egyes célokra alkalmas lehet vitaminos vagy rágós dobozka és még sorolhatnám – nyaralásra néha ilyen, jól záródó műanyagdobozokban viszek keveset mosószerekből. Így nem kell magammal cipelnem a fél háztartást – így is van elég csomag mindig. Csavaroknak és más apró kellékeknek is pont megteszi a kamrai fiókban egy zárható apró doboz.

Medvesajtos, müzlis és teás doboz becsomagolva

 

Rendezd be fillérekért a hobbi sarkot!

Talán a leghihetetlenebb: akár kimosott joghurtos pohár, túrós tégely, tejszínhabspray műanyag teteje is nagyszerű mütyür tároló. Egyes joghurtos poharakat – a közepes, lefelé szűkülő, tetővel ellátott fazont és a túrós tégelyt szeretem a legjobban. Hobbi felszerelés tárolására szoktam használni, mert használaton kívül egymásba rakva kisebb helyet foglalnak, ha eltörik, elreped, feleslegessé válik, vagy már nem férek el tőlük, akkor pedig még mindig mehet a szelektív gyűjtőbe. Sokan vesznek a hobbi kellékeknek is kis dobozkákat, de a gyakran változó mennyiségű kellékek: ékszer kellékek, gyöngyök, sógyurma számára pont megteszi. Nem szépek, de egy nagyobb dobozban, fiókban úgysem látszik, és nagyon praktikus szelektáló edények apró dolgok számára. Irodai bigyóknak is megfelel: gemkapocs, tűzőkapocs, rajzszög, radírdarabok és más apró kellékek számára. Ha idegenkedsz a műanyagtól, akkor használj papírt, fémet, üveget vagy textilt. Ha ezek a műanyagtárolók feladják, én is fokozatosan áttérek másra. Az irodai fiókomban üveg mécsestartó poharak töltik be a bigyótároló szerepét évek óta. A magukra maradt kávéscsészék és apró csetreszek is jók erre a célra. A használaton kívüli, de szükséges kábelekre húzhatsz akár papírgurigát is.

Címkézd fel  - kreatív újrahasznosítás

A legjobb módszer arra, hogy tudd, mi hol van: címkézd fel a tárolókat. Pár éve elkezdtem beszerezni formalyukasztókat – mindenféle speciális formát is – és pár hatalmas lukasztót is vettem, amivel szép formájú címkéket is lehet kivágni. Mivel nagyjából 300g/ív vastagságú kartonokat még viszonylag jól visz, számos háztartási karton „hulladékból” is nagyszerű címkéket és szép formákat tudok kivágni. Müzlis dobozok és egyéb dobozok színes felületeit kihasználva gyakran ajándékkísérő kártyákat és dobozokat is készítek. Rendkívül dekoratív és még hasznos is, mert tudom, mi hol van. Mivel gyakorlatilag majdnem ingyen van – bár a bennük lévő termékért fizetni kell, a legjobb esetben is a szelektív hulladékgyűjtőben végeznék a legtöbb háztartásban. A lukasztók segítségével viszont remek dolgokat készítek belőlük. Akár képeslapokat, doboz díszeket is.

 

Legalább ilyen hasznos beszerzés volt a többféle cakkos szélt vágó, cserélhető fejű olló, alig párszáz forintból. Ha van otthon színes vagy akár fekete-fehér (igazából szürkeárnyalatos) nyomtatód, akkor saját használatra az internetről címkék ezreit töltheted le ingyen és kinyomtathatod otthon. Persze, csak módjával, célszerűen, hogy ne kelljen egy erdőt emiatt kivágni. Ami csak tetszik, de még nem nyomtatod ki, elektronikusan is tárolhatod.  Gyakran nézek magam is címkék után a Pinteresten ("labels" vagy "printables" címszót írd a kereső mezőbe a Pinteresten, esetleg "boxes" is szóba jöhet - nagyszerű dolgokat találtam "booknotes" cím alatt is). Nem csak címkék, de doboz sablonok is százával vannak. Pizzás (ha néha vesztek mirelit pizzát, annak a doboza például általában 26x26 cm) és müzlis dobozok pillanatok alatt kreatív alapanyaggá lényegülnek át a kezeim között. Az alapanyag szinte ingyen jön a házhoz. Bár az eddig említett megoldásokhoz is bolti termékeket fogyasztunk és idővel ezek egy része kiváltható lenne csomagolásmentes boltban, egyelőre praktikusak, mert már vannak. Ha elhasználódnak, akkor valószínűleg tartósabbra cserélem azt, amit érdemes.
 

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.