Rovatok

A TUMAG gondolatai

NE TÖRD MEG A HAGYOMÁNYT!

Tudtad, hogy 1845-ben Londonban készítették és sokszorosították az első képeslapokat, amelyeket már áruba bocsátottak? A legelsőt 1843-ban, bővebben ITT olvashatsz róla (Másfél évszázados csoda a képeslap). 1865-ben Dr. Heinrich Stephan porosz tanácsos javaslatát, a boríték nélkül továbbítható postai levelezőlapot, képeslapot még nem engedélyezték, de Dr. Emanuel Herrmann véleményére és javaslatára 1869-ben útjára indulhatott hazánkban ez az új levelezési forma augusztus 25-én, amire 2 krajcárba került a bélyeg, s ez igen kedvező volt az öt krajcáros borítékhoz.

A TUMAG gondolatai

CSAK 150 ÉVE AJÁNDÉKOZ A MIKULÁS?

Adventi ablak december 5. A Mikulás előestéje

Hihetetlen utat járt be az ajándékozási szokás, amihez a IV. században élő Miklós püspöktől kaptuk a mintát, s ez évszázadok alatt a mai Mikulás napig folyamatos változásban van.

A TUMAG gondolatai

MA TILOS A NŐI MUNKA!

Adventi ablak december 4. - Borbála, Barbara névnapja

Kedves Hölgytársaim!  A mai napon kényelmesen hátradőlhetünk, mert a férfiak szívesen kiszolgálnak bennünket, tilos nekünk söprögetni, takarítani, nehogy kisöpörjük a szerencsénket – legalábbis a hagyomány szerint. Képzeljétek, micsoda csodás dolguk volt ükmamáinknak, mert ezen a napon ükapáink örömmel végezték a szükséges házimunkát, tüzet is csak ők rakhattak (gondoljunk a főzésre is), tették mindezt, hogy szerencsés legyen házuk népére az elkövetkező esztendő.

A TUMAG gondolatai

MÁSFÉL ÉVSZÁZADOS CSODA: A KÉPESLAP

Tudjuk-e, mióta van képes üdvözlés a világon? Angliában egy közéleti személyiség írta memoárjában, Sir Henry Cole (1808-1884), hogy benne vetődött fel először a karácsonyi képeslap ötlete, s ezt John Calcott Horsley (1817-1903) festőművész valósította meg rajzos formában. Így Horsley 1843 karácsonyára képeslapot küldött Cole-nak.

A TUMAG gondolatai

HÚSVÉTI VÁRAKOZÁS

A hosszúnak tűnő tél naptárilag véget ért. Letudtuk a farsangot, szembefordultunk a böjti széllel. Bár a téli idő szemtelen fruskaként vissza-visszaköszön, s szigorú apja, a Tél Tábornok váratlanul, még néha megrázza hószakállát, már közelít az újabb, a kereszténység talán legnagyobb, sorsunkat is formáló ünnepe. Még pár nap és kopogtat ajtónkon a húsvét.

Ki - ki vallása, szokásai, habitusa szerint, de már mindannyian várjuk.

 

A TUMAG gondolatai

AZ ÜNNEPRE KÉSZÜLŐ HÁZIASSZONYOK

Adventi ablak december 7.

Valamennyi európai nép megünnepli az év legsötétebb napját vallási indíttatásból, vagy egyszerűen a sötét éjszakák végét. Északról délre haladva változnak a szokások.

Az adventi időszak nemcsak lelkünk felkészítéséről és népszokásaink felelevenítéséről szól, hanem a gondos háziasszonyok munkájáról, akik az ünnepi sorozatos családi étkezésekre előkészülnek, sok esetben már hetekkel korábban és folyamatosan.

A TUMAG gondolatai

MIRŐL ÁRULKODIK A KARÁCSONY SZÓ JELENTÉSE?

Azt, hogy milyen jelentőséget tulajdonítottak őseink a téli ünnepeknek, elárulja a szó eredete. Ne menjünk túl messzire, elég, ha megnézzük azt az időszakot, amikor a magyarok találkoztak a szlávokkal. A magyar szavak egy jó része szláv eredetű, így van ez a karácsonnyal is: a régi szláv nyelvben található a “korcsun” szó, amely lépőt, átlépőt jelentett...

A TUMAG gondolatai

AZ ADVENTI NAPTÁR TÖRTÉNETE

Ablaknyitogatás a TUMAG csapatával – december 1.

A legenda szerint az első adventi naptár pont egy ilyen türelmetlen gyermek kérdésének kielégítésére jött létre a XIX században. Egy német édesanya kartonpapírra felírta a 24 számot, s mindegyik mellé cukorkát akasztott, naponta egyet levettek a kisfiának. Így tudta Gerhard, hogy hányat kell még aludnia karácsonyig. 

A TUMAG gondolatai

A MI MAMÁNK

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő:

Anyák napjára

A TUMAG gondolatai

Ki tud jobban jósolni ma a MEDVE vagy a meteorológus

Február 2.

Mi fog történni a medve barlangja előtt? Hamarosan számíthatunk az idő felmelegedésére, vagy hosszú telünk lesz?

A TUMAG gondolatai

HALÁSZLÉ SZENTESTÉRE

Adventi ablak december 22. Az “Öreg Halász” elbeszéléséből:

“A halászlét a halmester főzte, és annak egy tanyavetés időtartama alatt el kellett készülnie, ezért kilós aluli vegyes halból (ponty, csuka, kecsege, kárász stb.), válogattak, amely az adott vízterületen kifogott halak fajtájától függött. Lényeg, hogy ponty, csuka és kárász a legapróbb kopolyákba is megélt…” (Magyarázat a folytatásban, ahol a halászlé történetéről is lesz szó.)

A TUMAG gondolatai

FŰSZERES MÉZESKALÁCS

A TUMAG gondolatai

Néhány gondolat húsvét ürügyén

Élt köztünk valaha itt a földön (úgy kétezer éve) egy csupa nagybetűs EMBER. Tulajdonképpen nem tett semmi különöset. Élt elrendelése szerint. Élt a parancsolatok szerint. Élt a földi küldetése szerint. Etalonként, idolként, jövendőbeli vezetőként, királyként. Isteni élete példáján keresztül tanította a Hit gyakorlását és lényegét, a teremtés perspektíváját és tisztességét. Bár születése is természetfeletti, mennyei csoda és kegyelem, az életének értelme az egyszerűsége volt.

A TUMAG gondolatai

Egykor (2008-ban) és ma, 2018-ban

Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő

Istenem! Néhány héttel ezelőtt hogy dicsértük a koratavaszt idéző természetet, s hiányoltuk előtte, karácsonykor, szilveszterkor a hó elmaradtát, varázsát! Valahogy akkor természetellenes volt majd’ minden.  Szenteste egyik legnagyobb ismerve a család együttléte mellett a nagypelyhekben hulló hó, s szilveszterkor is nagyobb a jókedv, ha a felelőtlenek kezében felrobbanó petárdák kártékony hatásai helyett vidáman csúszkál odakinn két koccintás között a jókedv.

A TUMAG gondolatai

VÍZKERESZT

A három király ünnepe - Spanyolországban ez a nap a gyermekeké

Spanyolországban a karácsonyi ünnepek fénypontja január 6. napja. Bár az emberek állítanak karácsonyfát és megajándékozzák gyermekeiket decemberben, az igazi ünneplésre ezen a napon, a háromkirályok napján kerül sor.

A háromkirályok látogatásának ünnepe és a vízszentelés 6-án van. Helyenként a víz mellett tömjént, krétát és sót is szentelnek. Régen a házigazda a szenteltvizet hazavitte, amelyből mindenki ivott, hogy megóvják magukat a torokfájástól.

A TUMAG gondolatai

ÓÉVBŐL ÚJÉVBE

Vonzzuk be a bőséget és sikert!

A TUMAG gondolatai

TI BECSAPTATOK ENGEM?

A TUMAG gondolatai

KARÁCSONYI HANGULATOT ÉBRESZTŐ PIACOK

Adventi ablak december 18. Karácsonyi vásárok

Európa nagy városaiban meseszép karácsonyi vásárok vannak, és szinte minden valamit magára adó uniós országban rendeznek egyet műsorokkal, kézműves ajándék kínálattal és az ország jellegzetes étkeivel. Ezek a városok versenyeznek, hogy évről évre többet és jobbat nyújthassanak az idegeneknek, s a különböző szempontok szerinti statisztikák élére kerülhessenek. Milliók kelnek útra, hogy a sokat hallott csodás, fényárban úszó vásárokat láthassák, és átérezzék hangulatát, ha csak egy napra is.

A TUMAG gondolatai

A LUCA NAP TITKAI

Mit adhat nekünk Luca és mit vihet el? - Adventi ablak december 13. Luca napja

Az elmúlt évtizedektől egyre gyakrabban találkozhatunk Luca nevet viselőkkel. Kedves ismerősöméknek nemrég született kislánya is Luca lett. E név hordozói talán sokkal többet kapnak “magyarságunkból”, s bízom benne, hogy jó kedvvel veszik e játékos szokások művelését is. Kezdjünk is bele a kifogyhatatlan Luca napi szokásokból néhányba, hogy kedvünkre válogathassunk belőlük.

A TUMAG gondolatai

AZ ÁTKOS KOR HAGYOMÁNYAI

Adventi ablak december 12. - Riersch Zoltán, Krúdy Gyula-díjas író, költő 

Advent a mi számunkra a Luca napi maszkás kotyolással, falujárással kezdődött, majd a baráti csoportokban összeálló, báránybekecs pásztoros, Józsefes, Máriás, Kisjézusos kántáló csengettyűs betlehemezéssel folytatódott, ami kitartott egészen szentestéig… Csodaszép időszak volt. Hogy, hogy nem, mi azt hittük, hogy az a természetes, amire jutott is. Karácsonykor, ha nem volt fánk, volt egy fenyőfa ág a nagyvázában, gyertyával. Ha volt fánk, akkor alma, aranyozott dió és gyertya volt az ágakon. 

A TUMAG gondolatai

AMI ELÉG, AZ ELÉG! – „Ne Vásárolj Semmit Nap”

Nem véletlen a „Fekete Péntek” , meg a különböző „kuponos” napok időpontjának sem a megválasztása, hiszen többnyire a karácsonyi vásárlást megkezdő napok közé tartozik akciókkal, kedvezményekkel. Mindezek megszédítik az embereket, mert úgy vélik, még többet vásárolhatnak, még több tárgyat halmozhatnak maguknak, s úgy érzik, hogy többek lehetnek ezzel. Akik próbálják csökkenteni a kiadásaikat, lehet éppen az akciókat válasszák az egyik módnak.

A TUMAG gondolatai

Gyertya és virág. Nem maradt más, emlékezünk

Egy kicsit titokban vagy nyíltan sírunk is, hiszen múltunk, gyermekkorunk, felnőtt életünk szeretett, szellemiségében, személyiségében, identitásában követett szereplői egy másik, egy másabb dimenzióba költöztek, s ami utánuk maradt, az nem más, mint néhány lapátnyi rög, sírkereszt, és a hiány fájdalmas üressége.

A TUMAG gondolatai

A néma temetőben

Erdős Attila - Art díjas író, költő

Halottak napján a néma temetők gyertyák gyújtotta esti fényében csak a sárga falevelek zizzennek, amint földet érnek. Mintha az utat mutatnák, merre menjek, hol találhatom Őt meg...

A TUMAG gondolatai

Egy hívő nagyapa Imája

A TUMAG gondolatai

PÜNKÖSDI EMLÉKEZÉS: Csíksomlyói keresztút - 2005

Boldog, kinek tiszta a lelke, aki számára nem kérdés származása, gyökere, s szíve ritmusára dobban a hazaszeretet.

Boldog, aki honban hazátlan, s mégis otthona az anyaföld. Bár távol él, ezerrel a politika által kijelölt határtól, igaz magyar - hosszú századok óta. Ott éltek ősei ezer éven át, ott nemzette apja, s ott szülte anyja, onnan próbálták elűzni, s lenyúzni a hetedik bőrt is róla. Ott, Székelyföldön, Csíksomlyón, a csíki havasok árnyékában büszke székely magyarként él sok-ezernyi, a trianoni szégyen óta magára hagyott magyar, akitől még az újkori politika is megtagadta születésének és identitásának igazolását, kinyilvánítását.

A TUMAG gondolatai

Teremtések, születések, újjászületések…

Rácz Géza írása

Létünk természetes dimenziója a létezés, annyira természetes, hogy nem is gondolunk vele. Könnyű volna hinni a teremtésben, az egyszeri és megismételhetetlen csodában. De világlátásunk árnyaltabbá válásával és gondolati horizontunk tágulásával be kell lássuk, nem kielégítő, ha egyetlen teremtésben gondolkodunk csupán. A teremtés nagy mű, opus magnum, túlnő az ember cselekvőkészségén, még gondolat hatókörén is.

A TUMAG gondolatai

HARMADNAP

A TUMAG gondolatai

És köntösömre sorsot vetettek...

Nagycsütörtök és nagypéntek

A TUMAG gondolatai

SZERETET KARÁCSONY UTÁN IS

A szeretet és a békesség többnyire csak ünnepi, karácsonyi cselekedet? Mindannyian rendelkezünk mások felé való jóakarattal, s használjuk is ezt a tulajdonságunkat megfűszerezve szeretetünkkel. Gondoljunk csak vissza egy-egy hétköznapunkra, s felfedezzük azt a sok csodát, amely mind viselkedésünkben és gondolatunkban, sőt szavainkban is benne van. Persze, ha mérlegre kell tennünk, biztosan van olyan nap, amit nem tennénk mutatóba egy faliújságra sem.

A TUMAG gondolatai

SZENTESTE: Halételek

Adventi ablak december 24.

A TUMAG gondolatai

TAMÁS NAPI JÖVENDÖLÉS KARÁCSONYRA

Adventi ablak december 21. Készítsünk üdvözlőlapot gyerekekkel!​

Régen, a téli, sötét időben jobban foglalkoztatta az embereket, hogy milyen lesz a jövő. A természet megfigyelése alapján számos népszokás alakult ki, s generációkon keresztül öröklődött.  Eljött a Tamás nap, s ha havazott reggel, akkor igen közeli jövendölést mondtak:

"Tamás napján, ha reggel frissen esett hó borítja a tájat, akkor boldog és békés karácsonyra számíthatunk."

A TUMAG gondolatai

PANNÓNIÁBAN TÖRTÉNT EGYKOR

Adventi ablak december 19.

Az antik világ december 24-25-én ünnepelte a téli napfordulót, az újjászülető Napisten ünnepét. A nappalok folyton rövidültek, s december 25-e az addig halódó Nap újjászületését, diadalát jelentette. Ez volt “Deus Sol invictus Mithras”, a legyőzhetetlen nap, vagyis Mithras isten napja. A római birodalomban az első század végén kezdték ünnepelni.

A TUMAG gondolatai

GYEREKEK MONDTÁK A KARÁCSONYRÓL...

A TUMAG – A Tudatos Magazin 15. Adventi ablakában a gyerekek véleményét kérdezte meg Blank Judit, tanárnő. Nektek mit jelent a karácsony?

I. osztályos Tomi:

Karácsonykor az anya mindig beiglit süt. A nagymamám szerint rosszul csinálja. Szerintem meg jól. Az apa azt mondja, megőrül már a nőktől. Szerencsére még nem őrült meg. Biztos, csak úgy mondja. Azért a karácsonyfa alatt mindig imádkozunk, a nagymama pedig befalja a beigli felét.

A TUMAG gondolatai

KARÁCSONYI MŰVÉSZET

Adventi ablak december 14. - Alkotók vagyunk mi is!

Nos, ha a legkiválóbb műalkotásokat nézzük a régi koroktól a mai modern művészetig, lehet, olykor ámulunk, máskor meg lazán elszóljuk magunkat, hogy "ilyet én is tudok”. Na most itt ragadjunk le, az “ilyet én is tudok”-nál. Mit is tudsz? Keress, kutass az elmúlt éveidben, a gyermekkorodban is, és vedd számba, hogy mit tudsz! Mindegy, hogy van-e gyereked vagy nincs, tudsz valamit. Kezdd el, és alkoss! Elárulom, mindannyian művészek vagyunk, csak nem nevezzük magunkat annak. Készítsd el saját karácsonyi műalkotásaidat!

A TUMAG gondolatai

KI AZ A TITOKZATOS?

Adventi ablak december 10.

Így lehet még titokzatosabb, hogy ki hozza, ki teszi a karácsonyfa alá az ajándékot. Az ajándékozókat legenda övezi, sokszor többféle történetük is van, mint amit ismerünk. Hazánkba Miklós napon a Mikulás vagy a Télapó, karácsonykor a Jézuska vagy az Angyal hozza az ajándékot, titokzatosan a fa alá teszi, mikor mi nem látjuk.  Egy nagyon kedves régi erdélyi hagyomány szerint a régió bizonyos részein az aranyos csitkó hozza az ajándékot...

A TUMAG gondolatai

AMI MEGMELENGETI A SZÍVEKET

Adventi ablak december 9-e: Az ajándék - szeretettel

Az évszázadok folyamán nagyon sok változás érte a karácsonyi ünnepeket, azonban egy állandó vonás máig fennmaradt. Ősidőktől hozzátartozott az év végi és évkezdő szokások közé mások megajándékozása.

A régi rómaiak újévkor adtak ajándékot. Az év kezdete, a nap fordulója mindenkit örömmel töltött el, s valljuk be, amikor találó ajándékot adunk valakinek, fokozódik örömérzésünk, kellemes melegség, lazulás érzése hatja át mellkasunkat. Azt hiszem mindannyiunk számára...

A TUMAG gondolatai

HA KARÁCSONY, AKKOR EGYÜNK HALAT!

Szerettessük meg a halat gyerekeinkkel! - Adventi ablak december 7.

Karácsonykor hagyományos ételünk a hal, mely kitűnő étrendi hatása miatt a húsok között a dobogó legtetején található. Ezért mindenképpen ajánlott, hogy legalább kéthetente kerüljön a családok asztalára. Ezzel szemben hazánkban az éves halfogyasztás 70%-a karácsonykor történik. Az egy főre jutó halfogyasztás talán eléri az 5 kg-ot, de messze elmarad a nyugat-európai 35 kg/fő-től.​

A TUMAG gondolatai

HOL VOLT A MIKULÁS a IV. és a XIX. század között?

Magyarországon a diákok Miklós napkor beöltöztek Szent Miklósnak, ördögnek (fekete ruhába, bekormozták az arcukat, ebből alakult ki a szarvakat viselő krampusz is), valamint angyaljelmezt viseltek. Bíráskodtak, ijesztgették a gyerekeket, a lányokat, eljátszották, hogy megmentik őket, elűzik a gonosz szellemeket a hosszú éjszakákon. Csallóközben Szent Miklósnak öltözve a fiúk “gyóntatták” a lányokat, majd megcsipkedték, s utána jött az angyal, aki megmentette őket. Hazánkban kialakult a “zajütés”, láncokkal csörgetve járás házról házra.

A TUMAG gondolatai

Marcus Aurelius idézetek 1.

A TUMAG gondolatai

Audrey Hepburn idézetek 2.

A TUMAG gondolatai

Audrey Hepburn idézetek 1.

A TUMAG gondolatai

Egy ajtó kinyílik

NE TÖRD MEG A HAGYOMÁNYT!

Cikk ismertető: 

Ha túl sokáig halogatod, lemaradsz!

CSAK 150 ÉVE AJÁNDÉKOZ A MIKULÁS?

Cikk ismertető: 

Adventi ablak december 5.

MA TILOS A NŐI MUNKA!

Cikk ismertető: 

Adventi ablak december 4.

MÁSFÉL ÉVSZÁZADOS CSODA: A KÉPESLAP

Cikk ismertető: 

Adventi ablak december 3.

HÚSVÉTI VÁRAKOZÁS

AZ ÜNNEPRE KÉSZÜLŐ HÁZIASSZONYOK

MIRŐL ÁRULKODIK A KARÁCSONY SZÓ JELENTÉSE?

AZ ADVENTI NAPTÁR TÖRTÉNETE

Cikk ismertető: 

Ablaknyitogatás a TUMAG csapatával – december 1.

A MI MAMÁNK

Cikk ismertető: 

Anyák napjára

Ki tud jobban jósolni ma a MEDVE vagy a meteorológus

Cikk ismertető: 

Február 2.

Oldalak