Kedvelj minket a Facebookon!

TAMÁS NAPI JÖVENDÖLÉS KARÁCSONYRA

Adventi ablak december 21.

 

Megkérdeztük a TUMAG Munkatársait: Mire gondolsz most a karácsonyra készülődve?

Kósa Ella: "Egyetlen mondat jutott most eszembe karácsonnyal kapcsolatban, miért szeretem a karácsonyt. A karácsony az az ünnep, amikor az embernek hiteles alibije van mindent és mindenkit úgy szeretni, ami miatt az év összes többi napján bolondnak néznék."

 

Régen, a téli, sötét időben jobban foglalkoztatta az embereket, hogy milyen lesz a jövő. A természet megfigyelése alapján számos népszokás alakult ki, s generációkon keresztül öröklődött.  Eljött a Tamás nap, s ha havazott reggel, akkor igen közeli jövendölést mondtak:

"Tamás napján, ha reggel frissen esett hó borítja a tájat, akkor boldog és békés karácsonyra számíthatunk."

Nos, ma kiléptem az ajtón, hullott a hó. Hideg volt, de a jövendölés felmelegített. Át kellett utaznom a városon, sok lámpa, lassú menet, várakozás, de magamban csak ezen gondolkodtam, s egyre jobban szerettem mindenkit. Nem is tudtam mást tenni, csak dudorásztam, s azon kaptam magam, hogy békésen, boldogan énekelgetek magamnak: "Hogy a Világban egyszer béke legyen, azt magamon kell elkezdenem..." és csak folytatom: "...lélektől, lélekig, a békesség így születik."  Aztán ismétlem, eszembe jutott a másik versszak is, és az egyik lámpánál adtam egy kéregető bácsinak pénzt, mosolyogtunk, és békés karácsonyt kívántunk egymásnak.

Szóval ez a Tamás napi havazás elindított egy érzést, ami még mindig velem van, s ez a békesség.  Nagy szükségünk van mindannyiunknak erre, szeretet, békesség, boldogság. Nem ragozom, készüljünk a karácsonyra, kezdjük magunkban, az időjárás már besegített. Elolvadt a hó, sebaj, a látvány, az érzés megmaradt, csak rajtunk múlik, hogy a mi lelkünk mit sugároz, hogyan melegítjük fel a másik lelkét. Oszlassuk el néhány hópehellyel a bennünk levő békétlenséget, s adjunk át a környezetünknek a szeretetteljes békességet, hogy boldogok lehessünk együtt.

Ez a nap Jézus tanítványának, Tamás apostolnak az ünnepe. A legenda szerint ő volt az, aki nem hitt Mestere feltámadásában, ezért Krisztus megengedte neki, hogy megérintse sebeit, miközben ezt mondta: "Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek." E bibliai jelenet nyomán a "hitetlen Tamás" és a "tamáskodik"" szólás az oktalan kételkedés kifejezésére szolgál.

Tamás napja már a karácsonyra való készülődés jegyében telt. Több helyen ezen a napon szenteltették meg a karácsonyi ételeket. Sok szokás van a Tamás napi disznóvágással kapcsolatban is. De a lányok napja is ez, pontosabban az eladó sorban lévőké, mert Tamás előestéjén az udvaron vállukkal rázták meg a kaput, s ha ilyenkor kutyaugatást hallottak, akkor biztos kérőre számíthattak. Ha pedig elalvás előtt férfi alsóneműt rejtettek párnájuk alá, megálmodták vőlegényük személyét is. Ha valaki többre kíváncsi a férjjósló praktikákkal kapcsolatban, s jövő decemberig nem akad kérője, akkor készüljön csak fel a népi szokásokkal, mit kell tennie. Többet olvashatsz ITT. - Kihez megyek feleségül?

 

Gyerekeknek karácsonyfa és üdvözlő lapok készítése

Bátor Katalin, a TUMAG munkatársa készítette első és második osztályos gyerekekkel

 

Díszíthető fenyőfa

A készítés menete: Négyzet alakú lapot átlósan megfelezem, majd a felező vonalhoz hajtom mindkét felét. Utána átfordítom a másik oldalára, és úgy hajtom megint a felezőhöz, hogy a másik oldaláról előbukó részt ne felezzem meg, csak a hajtáshoz közelebbit. Ez lesz a hátulja, ha megfordítom, még az alját is visszahajtom. Ekkor lehet már díszíteni tetszés szerint kiszúrt formákkal, színes lapocskákkal, gyönggyel…

Színesen díszített fenyők

Háromszögalakú, fenyőformára nyírt, színes csíkokat kell ragasztani, lehet tépett csíkokat is. Ezek hátuljára az üdvözletet, a jó kívánságokat lehet írni.

Képek forrása: Pixabay 1, 2. Többi Bátor Katalin fényképe