Kedvelj minket a Facebookon!

CSAK 150 ÉVE AJÁNDÉKOZ A MIKULÁS?

Adventi ablak december 5. A Mikulás előestéje

Hihetetlen utat járt be az ajándékozási szokás, amihez a IV. században élő Miklós püspöktől kaptuk a mintát, s ez évszázadok alatt a mai Mikulás napig folyamatos változásban van.

Szent Miklós a harmadik században született Kis-Ázsiában, 19 éves korában szentelték pappá. Nagy vagyont örökölt a szüleitől, amit szétosztott a szegények között. Különösen segítette és védelmezte a gyerekeket, a diákokat, a hajadonokat és az elesetteket, ezért is lett többek között a védőszentjük. Mindezek mellett sok csodás és segítő cselekedet fűződik a nevéhez. Szent Miklós a keleti egyházak legtiszteltebb szentje.

A 4. századi legenda

Miklós püspök a kis-ázsiai Myra-ban élt, egy éjjel három lány ablakába három zacskó aranyat (vagy aranyrögöt) tett, hogy segíthessen elszegényedett apjuknak a lányokat tisztességesen férjhez adni. Mivel ez egy legenda, ezért különböző időkben és helyeken másképpen tudják. Lehet, hogy három egymást követő napon tette ezt Miklós püspök, de lehet, hogy három egymást követő évben adta az ajándékokat. Megeshet az is, hogy a harmadik ajándékozásnál a nagy hideg miatt az ablakok zárva voltak, s már csak a kéményen tudta bejuttatni az aranyakat, ami éppen egy ott száradó harisnyába esett.  Miklós püspök letagadta jó cselekedetét, így az apa hálát adott Istennek, és férjhez adta lányait.

Szent Miklós Püspök életének helyszíne: MYRA ma egy Demre néven található kis település körülbelül 100 km-re Antalyától délnyugatra Törökországban

Legendájából ered a “titkos” ajándékozási szokás, hogy a gyerekek kiteszik az ablakba a kitisztított cipőiket, vagy éppen felakasztják harisnyájukat a kandalló mellé, jelezve, hogy várják a Mikulást.

A mai Mikulás-napi ajándékozási szokás Magyarországon alig több mint 150 éve, az 1870-es években kezdett el jobban elterjedni, először a városokban és a falvakban, de volt, ahol egyáltalán nem ismerték (például a tanyákon).

Mi kerülhet a cipőkbe?

Kezdetben a jó gyerekek almát, diót, mogyorót, a rossz gyerekek krumplit, hagymát és virgácsot találtak reggelre a cipőikben. A cukorkák, csokoládék csak később jelentek meg. Hamar felismerték üzleti lehetőségét, s 1934-ben hazánkban elkezdték a csokimikulás tömeges gyártását.

A 20. század első évtizedeiben Magyarországon általánossá vált a gyermekek megajándékozása december 6-a előestéjén. Többnyire osztrák szokásból alakult ki, de egyre jobban megismerjük és alkalmazzuk a más országokban kialakult szokásokat, így jutott el hozzánk Angliából a “stocking” is.

A meglepetés a Mikulással érkezett!

Egy decemberi fagyos hajnalon két kislány kapott egy-egy zoknit, ahogy az angolok mondják "stocking"-ot, mert már hozzánk is eljött ez a szokás.

 

A Mikulás éveken keresztül ebbe is beletette a finomságokat. Megtörtént egyszer, hogy hiába kerestük ezeket a zoknikat, sehol se találtuk, így más megoldás után kellett nézni. Ekkor varrtam a korábban bemutatott zsákocskákat (a cikk másdik fele: Gyerekeknek, szülőknek), hogy a tiszta cipőn kívül legyen valami sajátosabb, egyedibb. Hajnalban mentem "ellenőrizni” a Mikulást, hogy járt e már nálunk. Hát elámultam! Meglettek a zoknik, sőt meg is szaporodtak, meg is szépültek. Nevemmel ékesített gyönggyel írt zoknit hozott a Mikulás, lányaim nevét is gyöngyökkel futtatta végig a zoknikon, mindegyiken.

Később kiderült, ki volt az álmikulás. Kisebbik lányom varrástudományával mindannyiunkat meglepett, s ajándékba kaptam egy mikulás-zoknit, hogy én is kaphassak bőségesen ajándékot. Később átvarrtam varrógéppel, s most már hosszú évek óta én is kirakhatom a "zoknimat".

Néhány gyöngyszemmel és kis varrótudománnyal személyesebbé tehetjük az ajándékozást, s kedveskedhetünk családtagjainknak. Saját példából tudom, hogy az ilyen apró kézművességek jobban megmelengetik a szívet, s még örömkönnyeket is csalhatnak a szemünkbe.

Adventi ablak december 4. Borbála, Barbara névnapja - Ma tilos a női munka!

Mikulás napja - december 6. Mi az a  “zajkeltő” Miklós-járás, és miért féltek régen a gyerekek?

Képek forrása: Pixabay: 1, 2, 3. saját kép