Kedvelj minket a Facebookon!

HOL VOLT A MIKULÁS a IV. és a XIX. század között?

Adventi ablak december 6. Mikulás, Szent Miklós napja

 

Miklós püspök valóban létező személyiség volt. Fiatalkorától szerényen, visszahúzódóan élt, a világi dolgok nem izgatták. Jótékonyságairól legendák már életében kialakultak. Halálának időpontja 343. december 6-a, és ez lett emléknapja, amelyet mindenki ismer. Keresztény területeken tisztelete, története, csodás cselekedetei továbbra is terjedtek mind keleten, mind nyugaton. Különböző szakmák képviselői patrónusnak választották, így például a hajósok, a tengerészek, a halászok, valamint a gyermekek, a hajadonok és a diákok.

A 11. században ereklyéit Bariba (Olaszország) szállították, s ekkor kezdett Európában is ismertté válni, s ezidőben avatták szentté.

A nyugati egyházban a jóságos, adományozó, segítő Miklós püspök híre terjedt el, így alakult ki már a középkorban a gyermekek jutalmazása jó cselekedeteik alapján. Kolostorok, plébániai diákok révén megkezdődött a Mikulás-járások és a Miklós napok elterjedése a 13. században. (Kép: Szent Miklós püspök)

 

Miért féltek régen a gyerekek?

 

Magyarországon a diákok Miklós napkor beöltöztek Szent Miklósnak, ördögnek (fekete ruhába, bekormozták az arcukat, ebből alakult ki a szarvakat viselő krampusz is), valamint angyaljelmezt viseltek. Bíráskodtak, ijesztgették a gyerekeket, a lányokat, eljátszották, hogy megmentik őket, elűzik a gonosz szellemeket a hosszú éjszakákon. Csallóközben Szent Miklósnak öltözve a fiúk “gyóntatták” a lányokat, majd megcsipkedték, s utána jött az angyal, aki megmentette őket. Hazánkban kialakult a “zajütés”, láncokkal csörgetve járás házról házra.

A 18. században tiltották a “zajkeltő” Miklós-járást hazánkban.

Közben kialakult a zsákos Mikulás is, aki almát, diót, mogyorót adott a jól felelő gyerekeknek, és szenet, krumplit, hagymát, virgácsot a rosszul felelőknek. A gyerekek verseltek, énekeltek a dicséretért a Mikulásnak, akinek segítője a krampusz volt.

A Miklós nap ünneplése elterjedt egész Európában. A 17. században holland telepesek juttatták el az Újvilágba, ahol folyamatosan átalakult, hozzátettek, elvettek belőle. A Mikulás a mai gyerekek tudatában Lapp földön, az Északi-sarkon lakik, rénszarvassal közlekedik.

Hazánkban néhány évtizede még a Mennyországból jött.

Mai formája a Mikulás napi ajándékozásnak ITT olvasható. (Csak 150 éve ajándékoz a Mikulás)

A hazánkban használt Mikulás szláv eredetű szó. Minden népnek megvan a maga Mikulás-neve, valamint annak története, kialakultak egyedi ünneplési szokások, s ezek a mai napig terjednek és változnak országról országra.

Sajnos sokan csak az üzletet látják Szent Miklós emléknapjában, így szinte a világ minden táján elterjedt már, s nagyon elvesztette kezdeti üzenetét.

 

A hozzám érkező Mikulás ajándéka a mikulásvirág volt