Kedvelj minket a Facebookon!

ABBA - RING RING 50

Amikor az ABBA első sikerei kerülnek szóba, nagyon sokan az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivált említik meg, amikor a svéd négyes egycsapásra ismert lett a Waterloo-nak köszönhetően. Azonban egy évvel korábban a zenekar már meglepte a svéd közönséget egy olyan nagylemezzel, amelyre Skandinávián kívül is felfigyeltek. Ez volt a Ring Ring, amely még a nehézkés Benny, Björn, Agnetha & Frida név alatt jelent meg. Annak ellenére, hogy még nem egy kiforrott produkcióról beszélünk, néhány dalban már tetten érhető az az ABBA- hangzásvilág, amely néhány évvel később milliókat fog meghódítani. A Ring Ring 2023 márciusában ünnepelte 50. születésnapját, és ebből az alkalomból az Universal Music a zenealbum kétlemezes half speed mastering változatával és több különleges kislemez-újrakiadással tiszteleg a legendás kvartett debütálása előtt.  

A half speed mastering egy olyan lemezvágási technika, amely során a vágógép tányérját a szokásos sebesség felével járatják (16 2⁄3 fordulat/perc a 33 1⁄3 fordulat/perc-es lemezeknél), így a rögzítendő jelet a szokásos lejátszási sebesség felével vezetik a vágófejhez. Ennek köszönhetően egy sokkal dinamikusabb, magasabb minőségű hanglemez jön létre, amelynek normál sebességes lejátszásakor a sztereó hangás is jóval tisztábban és erőteljesebben szólal meg. A május közepén boltokba kerülő Ring Ring lesz a hatodik kiadvány az ABBA-újrakiadások sorában, amely ezzel a technikával jelenik meg.

Annak ellenére, hogy a formációnak ez az első közös lemeze, az elmúlt három évben a sikeres szólópályával rendelkező tagok közreműködtek már egymás lemezein, sőt, volt egy kabarés elemekben gazdag zenés showműsoruk is, a Festfolk 1970 őszén, amely megbukott, és egy időre elvette a párok kedvét a komolyabb közös munkától. Azonban hamarosan megszületett a People Need Love, amelyet 1972 áprilisában vettek fel. A férfi-női szólókat váltogató középutas popdal tipikusnak számított a maga műfajában, ugyanakkor tele volt életörömmel és lelkesedéssel, és így nem meglepő, hogy sikeres lett Svédországban.

A második kislemez, a country-s hangvételű He is Your Brother is hasonló panelekből építkezik, mégis klasszisokkal jobb, mint elődje. A felvételt hallgatva, az is érezhető, hogy a formáció teljes tudatában van annak, hogy vokálisan nagyon erősek, és képesek arra, hogy minden egyes újabb dallal egyre jobbak és jobbak legyenek. Ennek a folyamatnak a következő állomása a Ring Ring, amely egyszerre volt fülbemászó, közérthető és igényesen hangszerelt, így a tagok nagy reményt fűztek hozzá az 1973-as Eurovíziós Dalfesztivál svéd döntője során. Annak ellenére, hogy a Ring Ring a versenyen csak a harmadik helyet tudta megszerezni, néhány héttel később a svéd nyelvű változat slágerlista élére került Svédországban, melyet második helyen az angol nyelvű változat, és harmadik helyen a nagylemez követett. Továbbá a dal több európai és afrikai országban is TOP 10-es sláger lett, ami nem rossz eredmény egy olyan zenekartól, akik ekkor kezdtek el azon gondolkodni, hogy esetleg mégis érdemes lehet egy állandó formációt létrehozni a szólópályákkal párhuzamosan.

A nagylemez – ugyancsak Ring Ring címmel – március közepén került a svéd boltokba, és a kislemezhez hasonlóan nagyon sikeres lett; több mint 100 ezer példány fogyott el belőle, amely akkoriban rekordmennyiségnek számított a hetvenes évek Svédországában. A címadó dal a He Is Your Brother mellett az album legjobbja rockos gitár hangvétele és erőteljes vokálszólamai miatt, valamint ez az első olyan ABBA-felvétel, amely a Phil Spector-féle wall-of-sound felvételi technikával készült. Ennek lényege az, hogy minden hangszert és éneksávot többször rögzítettek eltérő szalagsebességgel, ezeket egymásra keverték, így a végeredmény egy olyan szokatlanul erőteljes dinamikus hangzás volt, amely szinte berobbant, mikor a lemezjátszó játszani kezdte.

A lemez további értékes pillanatai közé tartozik még Björn szomorkás hangvételű felvétele, az Another Town, Another Train, amely ügyesen keveri a hagyományos popzene és az énekes-dalszerző hagyományok elemeit egymással. Ugyanilyen figyelemre méltó még az Agnetha által komponált és énekelt Disillusion, amely az Abbey Road-os Beatlest idézi meg. A zongorát és a női szólóéneket kihangsúlyozó balladából két évvel később egy újabb, svéd nyelvű változat (Mina Ögon) készült  amely az énekesnő 1975-ös nagylemezének (Elva Kvinnor I Ett Hus) egyik fontos dala. De érdemes meghallgatni még a proto-diszkós Nina, Pretty Ballerina-t is, amely vokális harmóniáiban és ritmikájában már felvillantja későbbi ABBA-hangzást, dalszövegében pedig a későbbi megasikert, a Dancing Queen –t előlegezi meg.

A Ring Ring zenealbum fő erőssége, hogy átsüt a dalokon az a lelkesedés és az öröm, hogy itt van egy lelkes fiatal csapat, aki szeretné magát megmutatni, és bizonyítani, hogy minden stílusban képes otthonosan mozogni. Azonban ez a zenealbum fő problémája is egyben, mivel nehéz eldönteni, melyik dalok képviselik azt az irányvonalat, amelyen az ABBA az elkövetkező években haladni fog, és melyek azok, amelyek inkább csak stílusgyakorlatnak tekinthetők.

Azonban több töltelékszám is került a nagylemezre, azonban ezeket is megszépíti az életöröm és a lelkesedés. Ilyen például a folkos és country elemekből építkező Me And Bobby And Bobby’s Brother, amelyet Frida olyan érzelmesen énekli, hogy nem lehet nem szeretni. Az I Am Just A Girl az a San Remo-s tánczenei világot idézi fel, ami popzenei körökben ekkortájt már cikisnek számított, mégis árad belőle az a svéd romantika nosztalgiával fűszerezve, amely Agnetha korai szólólemezeit jellemezte. Az I Saw It In The Mirror soulos melankólia szomorúság lesz az, ami megragadja a hallgatót. De ilyen kettős érzéseket kelt még Rock ’n’ Roll Band is, amely inkább a hatvanas évekbeli gitárzenekarok divatjamúlt hangzását idézi fel, mintsem a hetvenes évek hard-rock csapatait. Végül pedig itt van még a negyedik kislemez, a Love Isn’t Easy (But It Sure Is Hard Enough) is, amelyben a country elemei keverednek a slágerpop megoldásaival, azonban hiába minden játékosság, a refrénekben hallható felütések teljesen elrontják a Middle Of The Road-hoz hasonló könnyed hangulatot.

Míg a sorlemez skandináv kiadásán a Ring Ring svédül és angolul is hallható, addig a nemzetközi vinil-kiadásokra (és a később megjelent nemzetközi CD változatokra) a She Is My Kind Of Girl kerül fel a címadó felvétel svéd változata helyett. Ez azonban nem ABBA-dal, hanem Benny és Björn közös felvétele még 1970-ből, amely az Inga II: The Seduction Of Inga című erotikus film betétdalaként lett ismert. Azonban szerencsés véletlennek köszönhetően két évvel később akkora siker lett Japánban, hogy a kislemezből szinte mindenféle promóció nélkül félmillió darab fogyott el. Azonban a Ring Ring kétlemezes half speed mastering újrakiadásán ezt  nem hallhatjuk, mert itt eredeti svéd dallista hallható, ahogy a kiadvány eredetileg 1973-ban megjelent és meghódította a svéd közönséget.

A túl sok műfaj és a zenei arctalanság ellenére a Ring Ring egyáltalán nem rossz lemez, mert több helyen megelőlegezi azt az ABBA-hangzást, amely a későbbi lemezek fő jellegzetessége lesz. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy megismerhessünk, milyen elképzelései és ötletei voltak egy olyan svéd popzenekarnak, akik nemzetközi karrierről álmodoztak, és élvezték azt, hogy együtt zenélhetnek. Továbbá az ABBA példája azért is fontos a Ring Ring kapcsán, mert Benny, Björn, Agnetha és Frida bebizonyította azt, hogy lehet úgyis jól jót alkotni, és sikert kovácsolni a különböző ötletekből, ha még nem adott a lehetőség arra, hogy egy egészében kiforrott produkcióval állhassanak a közönség elé.  Továbbá a lemez által szerzett tapasztalatok is fontosak voltak, mert ezek készítették elő az utat az igazi debütáláshoz, amelyet a Waterloo hozott el egy évvel később.

 

Felhasznált irodalom:

Palm, Carl Magnus. ABBA at 50, PALAZZO EDITIONS LTD, London, 2022, pp. 42–44.

Palm, Carl Magnus. Bright Lights, Dark Shadows: The Real Story Of Abba. Omnibus Press, 2014.