Rovatok

A SISSI-trilógia

SISSI-FILMEK ÉS A VALÓSÁG - BEVEZETŐ

Ernst Marischka Sissi című filmje az ötvenes évek ausztriai közízlésének egyfajta lenyomata. A negédes trilógia célja az, hogy elfeledtesse a második világháború borzalmait, és helyette egy távolabbi múltba repítse a nézőket. A Sissi első részét 1955. december 22-én kezdték el vetíteni az osztrák mozik. A Magyarországon is kultikusan kedvelt filmtrilógia minden karácsonykor feltűnik valamelyik tévécsatornán, akaratlanul is megemlékezve Erzsébet születésnapjáról. A bajor hercegnő 1837. december 24-én látta meg a napvilágot, így kiszámolhatjuk, hogy a császárral való találkozás időpontjában, 1853. augusztusában még csak alig több mint tizenöt és fél éves volt.

A SISSI-trilógia

A COTILLION – Film és valóság

“Azt hiszem, a leendő császárnénkkal táncoltam!”

A bált augusztus 17-én, Ferenc 23. születésnapjának előestéjén (és nem aznap, mint a filmben) rendezték meg. Sisi eredetileg ugyanúgy, mint a mozivásznon, nem vett volna részt rajta, de valójában nem Zsófia, hanem a császár kérésére hívták őt meg. Helén valójában is csodaszép fehér selyemruhát viselt, amelyen sokat dolgoztak a possenhofeni varrónők. Sisi ruhája a nővéréénél sokkal szerényebb volt. Élénken magunk elé képzelhetjük a filmbéli jelenetet, amikor Sissi világoskék, csillogó díszítésekkel ellátott báli ruhában, loknikban lelógó hajában gyémánt nyíllal belibben a bálterembe Ferenc József legnagyobb meglepetésére.

A SISSI-trilógia

ROMY SCHNEIDER, A SZÍVEK CSÁSZÁRNÉJA

„A közönség számára mindig SISSI maradok, az elragadó és ártatlan uralkodófenség megtestesülése. Úgy látszik, egyedül én voltam tudatában annak, hogy semmiféle SISSI nem voltam. Eljátszottam őt, ez igaz, a valóságban azonban még a legcsekélyebb összehasonlítást sem viselem el ezzel a mesebeli hercegnővel” – nyilatkozta Romy Schneider, aki ma lenne 78 éves.

SISSI-FILMEK ÉS A VALÓSÁG - BEVEZETŐ

Cikk ismertető: 

Romy Schneider és Karlheinz Böhm

A COTILLION – Film és valóság

Cikk ismertető: 

“Azt hiszem, a leendő császárnénkkal táncoltam!”

ROMY SCHNEIDER, A SZÍVEK CSÁSZÁRNÉJA