Kedvelj minket a Facebookon!

Mélymerülés a The Beatles-ben – Az Egri Road Beatles Múzeum

Aki Egerben jár, legyen szó nyaralásról vagy akár üzleti ügyről, mindenképpen érdemes két órát szabaddá tennie az életéből, hogy meglátogassa a Belvárostól nem messze található Egri Road Beatles Múzeumot, amely garantált szórakozást, elmerülést és feltöltődést ígér mindenkinek, akik szeretik a zenekart. Azonban akik még csak alig vagy egyáltalán nem ismerik a legendás brit kvartettet, akkor az ő számukra ide látogatni felér egy különleges, interaktív és részletes gyorstalpalóval, amely után nagy valószínűséggel rajongóként fognak távozni.

A Hotel Korona Eger épületében találjuk meg a kívülről is látványos helyszínt, amely az egyetlen Beatles-múzeum Közép-Európában. 2015 óta várja a látogatókat, akik a megnyitás óta 80 országból érkeznek ide. A múzeum 450 négyzetméteren több, mint 2000 tárgyat mutat be.

Annak ellenére, hogy a helyszín önállóan is bejárható, érdemes vezetéssel megnézni a kiállítást, hogy ne kerülje el semmi a figyelmünket. A teljes Beatles-élményhez a pincében célszerű kezdeni, ahol filmvetítés keretében megismerhetjük a zenekar tagjainak előéletét, valamint a történelmi hátteret. A pincében lefelé haladva olyan érzésünk lehet, mintha egy metróvonal katakombaszerű mélyébe tartanánk a második világháború idején, amikor is a zenekar tagjainak története kezdődik. Az itt található kiállítási tárgyak között van egy olyan tinédzserszoba-részletet, amely kiválóan hozza az ötvenes évek hangulatát, olyan arcok sejlenek itt fel, mint Brigitte Bardot, Little Richard és Elvis Presley.

Felfelé menet már a hatvanas évek legelején járunk, Hamburgban, ahol a Beatles rossz körülmények között, de nagy sikerrel koncertezett a befutás előtt. Visszatérve a földszintre a mindenki által jól ismert Beatles-sztori bontakozik ki egy olyan látvány- és információorgia keretében, amelynek teljes felfedezéséhez nem elég egy óra.

A kiállítás felvonultat korabeli hazai és külföldi sajtótermékeket, posztereket, emléktárgyakat, de dedikált képeket és lemezeket is bőséges mennyiségben. E sorok írójának a kedvence volt az 1966-os Yesterday and Today válogatáslemez, amelynek első, betiltott borítóján a Beatles-tagok hentesnek öltözve láthatók darabokra szedett játékbabák és húsdarabok társaságában – ezzel is tiltakozva az amerikai lemezkiadójuk, a Capitol művészt nem tisztelő profitéhsége ellen. A borítóból kettő is megtekinthető a tárlatban.

A sok érdekesség között láthatjuk például John Lennon hajszálát, egy fényképet a fel nem használt Hitler-figuráról, amely Sergeant Pepper’s fotózásához készült, de vannak még itt olyan relikviák is, mint például egy padlódarab egy koncerthelyszínről, sőt látható még annak a szállodai lepedőnek egy része is, amelyen valamelyik Beatle aludt az egyik amerikai turnéállomás alatt. De van még egy olyan Get Back kalózkislemez is, amelyet röntgenképre nyomtak a szocializmus alatt a Szovjetunióban.

A kiállítótér informatív és interaktív is egyben, a zenekar története nagyon jól kibontakozik a képekből, poszterekből, hanghordozókból, visszaemlékezésekből és a korabeli újságcikkekből. De ezek mellett nagyon jó ötlet például az, hogy a Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band borítójába be tudunk menni, és le tudunk nézni a teljes kiállításra, valamint az is, hogy a Yellow Submarine-be is bepillanthatunk. A további élmények között kiemelném azt, hogy belehallgathatunk dalokba, de akár el is játszhatjuk őket az erősítőre kötött gitárokon, emellett még fel is vehetjük John Lennon Bors Őrmesterbeli kabátjának replikáját; vagy átmehetünk a rekonstruált Abbey Road zebráján, sőt, ha kedvünk tartja, akkor akár újra is keverhetjük a Sergeant Pepper’s Lonely Heart Club Band címadó dalát a keverőpulton.

A múzeumot létrehozó Peterdi Gábor és Molnár Gábor szuper élményt álmodtak és valósítottak meg, amely kiemelkedik a hasonló zenei kiállítások közül, mert gyűjtő szemmel láttatja a The Beatles művészetét, ugyanakkor az ezen átsütő lelkesedés, tisztelet és kreativitás egy igazi örömélményt ígér az ide látogatóknak.