Kedvelj minket a Facebookon!

MA TILOS A NŐI MUNKA!

Adventi ablak december 4. Borbála, Barbara

 

Megkérdeztük a TUMAG főszerkesztőjét: Mire gondolsz most a karácsonyra készülődve?

Káli-Rozmis Barbara: Az évek múlásával rájövök arra, hogy egyre kevésbé számítanak a körülöttünk lévő tárgyak, és egyre többet jelentenek az emberi kapcsolataink. A napokban olvashatjátok a cikkemet, amelyben a dán életérzésről, a hygge-ről írok. Ez a cikk karácsony környékén aktuálisabb, a legtöbben a fenyőfa díszeinek csillogásában élik át a nyugott, meghitt családi, baráti társalgás örömét, miközben finomabbnál finomabb ételekből falatoznak. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk jobban szeretni egymást, vagy jobban kimutatni egymás felé a szeretetünket. Szeretem ezeket az órákat, napokat. És boldog vagyok, hogy az utóbbi években már egyre többször átjár ez az érzés az év többi hónapjában is, amikor néhány meghitt órát tölthetünk együtt a családunkkal és a közeli barátainkkal, Audrey Hepburn szavaival élve, a választott családunkkal.

Szeretem a munkámat, hálás vagyok, hogy ilyen nagyszerű emberekkel dolgozhatok együtt, akik mind a barátaim, néhányan közülük a családom, illetve a választott családom tagjai. Hálás vagyok mindannyiukért, és nagyon szépen köszönöm az eddig és az ezutáni munkájukat is.

“True friends are families which you can select.” (Az igaz barátok olyan családtagok, akiket megválogathatsz.) Audrey Hepburn

 

Kedves Hölgytársaim!  A mai napon kényelmesen hátradőlhetünk, mert a férfiak szívesen kiszolgálnak bennünket, tilos nekünk söprögetni, takarítani, nehogy kisöpörjük a szerencsénket – legalábbis a hagyomány szerint. Képzeljétek, micsoda csodás dolguk volt ükmamáinknak, mert ezen a napon ükapáink örömmel végezték a szükséges házimunkát, tüzet is csak ők rakhattak (gondoljunk a főzésre is), tették mindezt, hogy szerencsés legyen házuk népére az elkövetkező esztendő. (Kép fent: Pixabay - Geralt;Kép: Antik babaszoba konyhája)

 

A Borbála-nap legfontosabb népi hagyománya a Borbála-ág vágása, mely Szent Borbála szenvedéseire utal. A lányok ilyenkor cseresznye- vagy orgonaágat törnek, vízbe helyezik, és ha kizöldül, hamarosan férjhez mennek. A zöld ág ősi szimbólum, az élet jelképe. Vallási tartalma szerint az ártatlanság, a szűziesség, a kegyelmi állapot kapcsolódik hozzá, valamint a megtisztítást és a bűnbocsánatot jelenti.

A mi dolgunk tehát az, hogy a kertből bevigyünk egy-egy ág cseresznyét vagy orgonát a vázába, hogy ezzel is tegyünk a jövő évi jó termésért, szerencséért.

Barbara vagy Borbála: Hazánkban először "magyarosították", és Borbálaként használták, majd később latin formája, a Barbara is elterjedt.

Szent Borbála, Szent Barbara legendája: Barbara nagyon szép pogány lány volt Kis-Ázsiában, édesapja nagyon féltette, s ezért egy toronyba zárta, hogy ott nevelje. Barbara megkeresztelkedett, ezért apja később bíróságra vitte, ahol megkínozták, és halálra ítélték, de ezalatt csodák történtek körülötte. Végül a lefejezést apja hajtotta végre, akit hazafelé villám sújtott.

Szent Barbara; Ikon: Szent Katalin, Szent Konrád, Szent Barbara

 

Borbála-napkor sok hasonló népszokás van, mint Luca napkor, de akár Szent Katalinén is. Lucával és Luca napjával még találkozunk néhány nap múlva itt, az adventi ablakokban.

 

Kitekintő: Olaszország karácsonya

Nagyon sokszínű a karácsony, vidékenként különböző módon ünneplik. Észak-Olaszországban Babbo Natale (Mikulás apa) vagy a kis Jézus viszi az ajándékokat a gyerekeknek.  Rómában Buffana, a jó boszorkány seprűjén száguld, és a jó gyerekeknek finomságokat visz, a rosszaknak pedig szenet.

Egyes vidékeken a gyerekek már december 13-án megkapják az ajándékokat.

A déli országrészekben rendezni szoktak dudás fesztiválokat, ekkor a pásztorok lejönnek a hegyről. Nagyon kedvelik a betlehemi jászol ábrázolását. Nápolyban és a déli országrészen 24-edikén éjjel templomról templomra járnak, így ünneplik Jézus születését.

A karácsonyi vacsorán hagyományosan többféle hal is szerepel, de az étkezést mindig a híres "panettone", a karácsonyi kalács zárja.

Hagyomány az olaszoknál az, hogy barátaiknak szárított lencsét adnak ajándékba.  Ők is lencselevest készítenek, mint mi, hogy szerencsét hozzon nekik az új esztendőben.

Képen: az olasz Panettone

 

Készítsünk Mikulást a gyerekekkel!

Bátor Katalin tanítónő az elsőseivel készítette a lenti képeken látható Mikulásokat. Ajánlom a szülőknek is hétvégén, hogy barkácsoljanak hasonlót Mikulás-váróként. Szükséges hozzá wc papír guriga, piros papír, vatta, olló, papírragasztó és egy kis fantázia kézügyességgel keverve! (A képet Bátor Katalin készítette.)

A TUMAG december 3-ai "Adventi ablaka" itt nyitható ki: Az első képeslapot karácsonykor küldték