Kedvelj minket a Facebookon!

NE TÖRD MEG A HAGYOMÁNYT!

Ha túl sokáig halogatod, nem érkezik meg karácsonyig!

 

Mi sem kedvesebb annál, minthogy kezedben foghatod a távol élő barátod üdvözletét. Gondolt rád, vette a fáradtságot, s küldött neked néhány sort és egy kedves képet. Tudd, hogy míg neked készítette, írta, a képeket válogatta, addig végig szeretettel gondolt rád. Eszébe jutottak az együtt eltöltött boldog évek, még talán mosolygott is. Lehet, már két éve nem írt egy sort se? Nem érkezett tőle képeslap se karácsonykor, se húsvétkor? Talán épp Te vagy az okozója, mert nem vetted a fáradtságot, hogy viszonozd jókívánságait. Tedd meg most! Írj neki, érdeklődj felőle, válassz számára egy csodás képeslapot, vagy akár készíts Te magad!

A képeslap személyesebb az online írástól, amelyet lehet, hogy egyszerre akár ötven vagy száz ismerősnek küldesz. A mai technikával megteheted, hogy nem tudja a címzett, hányan kapják még meg ugyanazt a levelet. Válassz ki két, három vagy akár tíz barátot, és írj nekik képeslapot, vagy készíts magad, s tedd egy színes borítékba. Állj meg egy órácskára, emlékeidben fürdőzve gondolj régen látott szeretteidre, és közben készítsd el nekik üdvözlő leveled. 

Tudtad, hogy 1845-ben Londonban készítették és sokszorosították az első képeslapokat, amelyeket már áruba bocsátottak? A legelsőt 1843-ban, bővebben ITT olvashatsz róla (Másfél évszázados csoda a képeslap).

 

1865-ben Dr. Heinrich Stephan porosz tanácsos javaslatát, a boríték nélkül továbbítható postai levelezőlapot, képeslapot még nem engedélyezték, de Dr. Emanuel Herrmann véleményére és javaslatára 1869-ben útjára indulhatott hazánkban ez az új levelezési forma augusztus 25-én, amelyre két krajcárba került a bélyeg, s ez igen kedvező volt az ötkrajcáros borítékhoz. Szeptember 22-én Ausztriában is bevezették a levelezőlapot, és hamar elterjedt Németországban és Európa több országában is. A képeslapokat a világ postái a levelezőlapok megjelenése ellenére is csak borítékban voltak hajlandók továbbítani. A magyar és az osztrák posta csak 1881-ben engedélyezte a postahivataloknak, hogy olyan levelezőlapot is átvegyenek, amelyeknek hátoldalára képeket is ragasztottak, nyomtattak vagy rajzoltak. Így indulhatott meg Magyarországon a képeslapok gyártása is. Legnagyobb számban és legváltozatosabb formában a karácsonyi üdvözlőlapok készültek. Kezdetben a címzés oldalát teljesen betöltötte a név, a rendeltetési hely és a postabélyeg. A feladó a képes oldalra is írt pár sort vagy a nevét.

A képek leggyakoribb főszereplője a vidám, tiszta lelkű gyermek, akár vigyázó angyallal ábrázolva, akár társaival, amint játszanak, szánkóznak. Az ajándékot osztó Mikulás, Jézuska vagy angyal is sok képeslapon megtalálható, de a téli táj önmagában vagy fenyőtobozzal, egy-egy dísszel, gyertyával szintén gyakori, s nem maradhat el a feldíszített karácsonyfa sem, sok-sok csillogó gyertyával.

A korai képeslapokból nem tettek el “köteles példányt”, de megjelenésükkel egyidőben megjelentek a gyűjtők is. A saját és mások gyűjtésének köszönhetően vannak kiállítások, s megismerhetik a fiatalabbak is a képeslap csodáját.

 

EGYSZERŰEN ÉS GYORSAN ELKÉSZÜL: Aranyszállal készített betlehemi csillag és jászol

Aranyszállal varrva, előre kipontozva a tűszúrás helye, a hátulja le van ragasztva. A másik oldalon még üdvözlet is elfér.