Kedvelj minket a Facebookon!

SZENTESTE: Halételek

Adventi ablak december 24.

 

A szeretet ünnepe. Advent erre készített minket, várakoztatott, s ma beteljesedik, megszületik a Megváltó, a Kis Jézus. Ezt ünneplik világszerte.  Erről szólt az adventi várakozásban a legtöbb rendezvény, s talán a legtöbb dal is. Szinte mindenkit megérint, hogy valamit tegyen embertársáért ebben az időszakban. Mi lenne, ha ezt a szeretetbőséget, amit most megélünk, tartósítanánk a szívünkben, s fokozatosan mindennap kiengednénk belőle. "Legyen béke a szívemben, segíts engem Istenem." Ezzel kívánok mindenkinek Boldog karácsonyt, a TUMAG utolsó, december 24-ei Adventi ablakban.

 

Ünnepi Lakoma

A karácsony este ünnepi eseményei között igen fontos szerepet kap az ünnepélyes étkezés, a vacsora. Jellegzetes a gazdag hagyományokkal rendelkező karácsonyi asztal, megőrizve az ősi hagyományokat a jövő évre vonatkozó jóslásokhoz kapcsolódó hiedelmeket, szokásokat.

Minden karácsony környékén vagy karácsony este fogyasztható étel azonkívül, hogy ünnepélyes és szintén hagyományosan gazdag asztal tartozéka, jelképes értelmet is hordoz. Az ételek fogyasztását karácsony este helyi és általánosan is elterjedt hagyományok, hiedelmek írják elő. Erről az egyik adventi ablakban volt szó: ITT.

A hal a keresztény étkek között kimondottan böjti étel, s nagyon jó, ha kerül az asztalra, mert a hagyomány szerint ez az étel a bőséget jelenti, pláne akkor, ha a családi asztalt sokan üljük körbe.

Most két ünnepi halételt szeretnék bemutatni családom kedvenceiből, a süllőt egészben sütve és a harcsapörköltet. A süllő fehér húsú hal, elsősorban roston készítik, kevés szálkát tartalmaz, ezért igen kedvelt. A harcsa hasonlóan a süllőhöz kevés szálkával rendelkezik, de "zsírosabb". Mindkettő hazánk vizeiben megtalálható édesvízi hal. Kevés szálka végett kimondottan alkalmasak arra, hogy a gyerekeinkkel megkedveltessük, s az ízük fenséges.

 

Süllő egészben, vajasan

A megtisztított süllőt egészben hagyom, beirdalom, sóval borssal megszórom, beledörgölőm minden részébe, és minden irdalásba fokhagymaszeletet teszek (egy gerezd fokhagymát több vékony szeletre vágom hosszában. Kivajazott jénaiba helyezem hagymakarikákra, hogy ne süljön le, s a hagyma ízét is átvehesse. Kifeszítem a száját, és egy meghámozott krumplit teszek bele, s ugyanígy a jénai és a hal közé is, hogy távol legyen az edény szélétől (a képen jól látható). Tetejére vajszeleteket helyezek, és lefóliázom. Hagyhatom állni akár több órán át, s elő is készíthetem előző este.

Ha meleg sütőbe teszem,  10 perc után  kisebbre vehetem, s a következő 10-15 perc eltelte után eltávolíthatom a fóliát úgy, hogy most már figyelem (üvegajtós sütőn keresztül a legjobb), még forgathatom is az edényt, hogy kedvező sült színe legyen mindkét oldalról. Mikor kiveszem, a jénaival átkerülhet az asztalra is (gyerekkorom reklámja "Tűzhelyről az asztalra"). Talán petrezselymes burgonyával a legjobb. Ha kiveszem tálra, óvatosan két nagyobb lapos szedővel teszem, hogy szét ne essen.

Tejfölös harcsapörkölt

A megtisztított halat szétszedem, a gerincét, a fejét, a farkát eltávolítom (kiváló alaplébe halászléhoz), és nagyobb kockára vágom. Megpirítom a hagymát, beleteszem a halat. Figyelmesen kevergetem, mert nagyon puha más húshoz képest, és éppen ezért nagyon hamar készen is van. Sózom, s ráteszem a pirospaprikát, borssal, fokhagymával és erős paprikával fűszerezem. Felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje, s nem a legerősebb hőfokon főzöm, lassan kevergetem, tejfölös habarást készítek (keményítő, víz és tejföl). A képen rizzsel tálaltuk, de igazán nokedlivel a legjobb.

Rántott harcsaszelet

Hasonlóan panírozva, mint a rántott hús: liszt, tojás, zsemlemorzsa, és előtte besózzuk. Nagyon hamar megsül, számítsunk rá.