Kedvelj minket a Facebookon!

AZ ÜNNEPRE KÉSZÜLŐ HÁZIASSZONYOK

 

Valamennyi európai nép megünnepli az év legsötétebb napját vallási indíttatásból, vagy egyszerűen a sötét éjszakák végét. Északról délre haladva változnak a szokások.

Az adventi időszak nemcsak lelkünk felkészítéséről és népszokásaink felelevenítéséről szól, hanem a gondos háziasszonyok munkájáról, akik az ünnepi sorozatos családi étkezésekre előkészülnek, sok esetben már hetekkel korábban és folyamatosan. A karácsonyi ünnepkörre jellemző, hogy az emberek bőségesen bevásárolnak, és kamrájukat megpakolják az ünnepi ételekhez szükséges alapanyagokkal. Mai világunkban más népek és tájegységek szokásait és hagyományos ételeit is megismerjük, esetleg bővül a család (a házasságok révén), s kedveskedni akarunk barátainknak, rokonainknak, így újítunk és módosítunk a konyhánkban.

Tehát számtalan hatás éri a ház asszonyát, aminek eleget kell tennie, pláne, ha sokan lesznek. Ismerek olyan családot, ahol szentestére legkevesebb huszonnégyen jönnek össze, s mindig csak az egyik családnál. Nem semmi!  Amióta tudomásom van róluk, minden éveben megkérdezem, hogyan zajlott le az ünnep és az előkészület. Sok háziasszonnyal beszélek a témáról, s állítom, ahol nagyobb a család, komoly gondot fordítanak már december elejétől az előkészületekre, s ne feledkezzünk meg az ünnep előtti nagytakarításról sem.

Az ünnepi előkészületeknél a családok konyhájában a hagyomány más népek ételeinek, szokásainak megismerése, és a modern technológiai megoldások ötvözete. Új szokások alakulnak ki, bővülnek a karácsonyi menük.

A karácsony megkezdésével egy újabb ünnepi szakasz kezdődik, a karácsonyi tizenketted, ami január 6-ig tart, vendégeskedés, családi összejövetelek sora, amire fel kell készülni megfelelően a kamra feltöltésével és a konyhai művészetünkkel.

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó a szinte mindent meghatározó szokások nélkül. Ma is meríthetünk ezekből, őrizhetjük a hagyományokat. Az ételekből, az alapanyagokból nem hiányozhat például a hal, a sertés, a dió, a mák és az alma, annál is inkább, mert a hagyományos karácsonyi asztalt bőségesen megrakják az ilyenkor fogyasztható varázserejű ételekkel, melyek jóslásokra is alkalmasak voltak.

 

Íme néhány mágikus erejű étel:

Mákos tésztát enni jó házasságot jelenthet.

Hüvelyesek, bab, lencse gazdagságot és bő termést eredményezhet.

Az együtt elfogyasztott alma a család összetartozását, együtt maradását biztosítja.

Dióból jövendölni is tudtak, ki lesz beteg a jövő évben.

Karácsonykor fokhagymát enni mézzel, a jövő évi egészséget szolgálta.

Ma már elterjedt a pulyka is, angol szokás nyomán. Nálunk a sertés fogyasztása a következő esztendőben jó előrehaladást jelent, ez volt a fő, amely szerencsét hoz. A csirke hátrafelé kapar, ezért azt mellőzték. A hal a magyar hagyományokban jelenti a halpikkelyt, a halpénzt és a sok pénzt. A hal gyors mozgása miatt is került az év végi ünnepi étrendbe, ahogy előrehalad a vízben, úgy haladjon a család is előre az új esztendőben. (Rántott harcsa - képen fent)

 

Gyerekeknek: Ajtódísz

Csak egy használt kartonpapírból kivágott karika, és némi zöld A/4-es fénymásolópapír szükséges hozzá. A zöld papírt csíkokra kell vágni, és ezzel befedni a karikát. Díszítése lehet gombokkal, fahéjjal, csillagokkal tetszés szerint. A képen néhány textilcsillaggal van körberakva. Egy megfelelő hosszúságú szalaggal fel lehet akasztani. (Bátor Katalintól)

Képek forrása: 1. Pixabay, 2. Pixabay, 3. Rántott harcsa - Árpádföldi Zsuzsannak; 4. Ajtódísz gyerekekkel - Bátor Katalin