Kedvelj minket a Facebookon!

MIT HALLGASSAK KARÁCSONYKOR? II. - ÜNNEPI LEMEZEK HAZÁNKBÓL

 

Amikor gyerek voltam, még igazi nagy telek voltak karácsony idején. Szenteste délutánján édesapámmal sétára indultunk a faluba, hogy a karácsonyi díszbe öltözött katolikus templomot megcsodálhassuk. Négy-öt évesen még fogalmam nem volt az ünnep hátteréről, de a Jézuska, a Háromkirályok, valamint az angyalok világa már gondolataim részesei voltak. Mai napig is emlékszem arra, az akkori önmagamnak végtelennek tűnő egy órára, amikor Anya várja az angyalokat, akik feldíszítik a karácsonyfát, és végül betoppan Jézuska is az ajándékokkal. Természetesen a zene már akkor meghatározta az ünnep varázsát, és a karácsonyi dalok főhőseinek köszönhetően a karácsony számomra ezt jelenti.

Talán ennek köszönhető az a tény, hogy ha magyar dalokkal készülök az ünnepre, akkor természetesen ehhez a különleges, népi hagyományokkal, betlehemezéssel, kolindákkal teli világból választok valamit. Hazánk karácsonyi kultúrkincse hatalmas és csodálatos, tele varázslattal, mesékkel, különleges szokásokkal, így a táncoló rénszarvasok, a giccsben gazdag, hamis csillogás helyett ehhez a világhoz nyúlok vissza, ha igazán át szeretném élni az ünnep örömét, a tél jelentőségét.

Ezekből, a számomra fontos, különleges produkciókból ajánlok a kedves olvasóknak is hallgatni valókat, és tudom azt, hogy a most bemutatásra kerülő lemezek sokak számára ismerősek lesznek.

Talán a legismertebb album ebből az időszakból a Kormorán Betlehemi Királyok című lemeze, amely nemcsak nekem, hanem másoknak is sokat jelentett és jelent még ma is. Az 1985-es kiadvány a zenekar első korszakának egyik legfontosabb mérföldköve – köszönhetően a remek dal-, vers- és zenei világnak. Egy olyan jó értelemben vett popzenei produkcióról van szó, amely egyszerre szólal meg mindenki számára érthető módon, ugyanakkor a Kárpát-medence népzenei megoldásai révén egy egyedi produkcióról ez. A zenei anyagon, amelyhez nagysikerű film is készült, a mai napig is kedvelt, már-már népdallá vált klasszikusokat hallhatunk, mint például Juhász Gyula Karácsony felé című versének megzenésítése, vagy az egykori, Koncz Zsuzsa által sikerre vitt Betlehemi királyoknak átértelmezése is. A produkcióban olyan művészeket hallhatunk, mint Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Varga Miklós, valamint többek között Sztankay István, Kováts Adél, Hűvösvölgyi Ildikó és Hegedűs D. Géza. A lemez nagy előnye, hogy a magyar népi keresztény hagyományok mellett a korábbi, pogány időszak télünnepének világa is felbukkan a Csodafiú szarvas archaikus sorai között.

Egy évvel korábban jelent meg a Bojtorján zenekar Karácsonyi album című nagylemeze, amely Halász Judit és a Bakfark Consort közreműködésével készült. A hagyományos country hangvétel mellett a lemez kis kikacsintást tesz a régizenék világba is, Halász Judit pedig kicsit kimozdulva a gyerekzenék világából, country-énekesnőként és versmondóként is megállja a helyét. A rövid, reneszánsz és barokk ihletésű zeneművek és a modernebb hangvételű country dalok látszólag egymástól két különböző irányvonalat képviselnek, azonban nem érezzük azt, hogy az eltérő zenei világok egymást gyengítenék; sőt, a tél és az ünnep hangulata közel hozza őket egymáshoz. Az Éjfél előtt az egyik legszebb ballada, amelyet a Bojtorján életművében rögzített, ezzel szemben a Csengőszó magyar nyelvű változata, valamint a Karácsonyeste önfeledt hangvétele friss, vidám hangulatot hoz a komorabb, elgondolkodtatóbb dallamok közé. Annak ellenére, hogy a nyolcvanas évekbeli szintetizátorok hangzása már kissé avittnak számít a mai fül számára, a lemez rendelkezik egy olyan különleges bájjal, amely napjainkban is megállja a helyét, és a karácsonyi készülődés fontos eleme lehet.

A Kormorán másik fontos, 2000 és 2010 közötti korszakában is készített egy karácsonyi lemezt (Játék Karácsonykor), amely az 1985-ös változat világát viszi tovább. A két énekesnővel (Géczi Erika, Tóth Reni), valamint Mr. Basary mellett a zenei műhely fontosabb színész-művészei is hallhatóak a korongon, mint például Selmeczi Roland, Szulák Andrea, Konrád Antal és Csermák János. Gyerekversek, bibliai részletek mellett a főszerep természetesen a zenekaré. A korábbi lemezhez képest a népzenei vonal fontosabbá vált, valamint az egész anyag rockosabban, dinamikusabban szólal meg. Az erdélyi és csángó hangvétel pedig ugyancsak tetten érhető a produkciót hallgatva; ugyanakkor az archaikus vonulat is erős szerepet kapott. A csodálatos Ady Endre versmegzenésítések (Karácsony I-II-III.) mellett olyan nagyszerű dalokat hallhatunk a lemezen, mint Emőd Tamás Karácsonyi éneke, vagy Móra László Karácsonyi imája. A finálé, a Legyen Béke pedig szívet melengetően zárja le a zenei anyagot. Annak ellenére, hogy a lemez már nem kapható boltban, az interneten digitális formátumban még mindig elérhető.

Végül pedig következzék egy különlegesség a jelenkorból. A Misztrál együttes, akik a Sebő zenekar, a Kaláka és a Szélkiáltó formációk által lefektetett zenei örökséget viszik tovább, vegyítve a templomi énekek és a népzenék világával. A különleges vokális harmóniákra épülő zenekar 2015-ös EP-je (Angyalszárny) is remek választás lehet azok számára, akik a letisztultabb, archaikusabb dalokat kedvelik karácsony környékén. Amíg a Pásztorének és a Kimennék én ajtóm elejibe a régi magyar hagyományokat eleveníti fel, addig a Orléans-i Máriát dicsérő ének a középkori templomi dallamok világába kalauzolja el a hallgatóságot

A sort még lehetne természetesen folytatni egy-egy Kaláka, Muzsikás vagy Sebestyén Márta-Szörényi Levente produkcióval is, hiszen jónéhány olyan lemez van még, amely nem a rénszarvasos, swinges, gyerekes, butított zenei köntösben csinál eldobható termékeket az ünnepből, hanem hosszú évek, évtizedek óta több generációt varázsolja el a karácsony igazi, élményekkel teli hangulatával. Nekem az ünnep többek között erről az élményről szól. A csodálatos zenei élményről.

Lemezborítók forrása: Hungaroton és a Misztrál zenekar
Borítókép: Pixabay