Kedvelj minket a Facebookon!

NEIL YOUNG - THE TIMES EP AVAGY AMERIKA 2020

 

Hét dal, huszonhat perc – Neil Young ennyi idő alatt, ennyi dal keretében járja körül azokat a témákat, amelyek véleménye szerint a 2020-as évet meghatározták. Legyen szó elnökválasztásról, a BLM mozgalomról vagy a koronavírus kitöréséről, Young ezekhez a témáknak a kibontásához néhány régi sikerdal segítségét veszi igénybe, amelyek jóval erőteljesebben szólalnak meg a minimalista előadásmódnak köszönhetően. A The Times EP szeptemberben, a nagysikerű Homegrown album után került közönség elé a Neil Young Archives sorozat részeként.

A karcos véleményéről ismert, legendás énekes-dalszerző a koronavírus első hullámának ideje alatt a Fireside Sessions során porolt le szános régi dalt, és ezek közül válogatta ki azt a hetet, ami a kiadványra került. A felvételeket otthonában, minimalista körülmények között rögzítette; a dalokban nem is hallható más az akusztikus gitáron és az elmaradhatatlan szájharmonikán kívül.

A korongon az összes felvétel saját szerzemény, kivéve Bob Dylan klasszikusát, a The Times They Are A-Changin’-t, amely kiválóan illeszkedik a Young-dalok közé intim hangvételével és visszafogottságával. Ez még csak az invokáció, a 2020- és év eseményeinek részletes kibontása olyan dalokban hallható a legjobban, mint az 1977-es Campaigner és a 2006-od Looking for a Leader 2020-as újraértelmezései.

Ezek mellett Neil Young olyan régi, karcos hangvételű mérföldköveket porolt le, mint a Little Wing, amelynek eredetije hallható a nemrégiben közönség elé került Homegrownon, de hallható még itt a néhai 1970-es CNS&Y kislemez is, az Ohio, aztán az Alabama a nagysikerű Harvestről, valamint a Southern Man az 1970-es After the Gold Rush albumról is.

Annak ellenére, hogy új dalokat nem vonultat fel a The Times, mégis időkapszula-jellege miatt fontos része az életműnek. Young remekül képezi le azt, hogy miről szólt 2020 Amerikában; a lázadó, forrongó hangulatú tüntetéseket, az elnökválasztási kampányt, valamint azt is, hogy egy művésznek nem kell ahhoz új dalokat szereznie, hogy a jelenkorról mondjon véleményt.

kép forrása: Magneoton

A kiadvány megrendelhető itt.