Kedvelj minket a Facebookon!

HA KARÁCSONY, AKKOR EGYÜNK HALAT!

Szerettessük meg a halat gyerekeinkkel!

Adventi ablak december 8.

 

Karácsonykor hagyományos ételünk a hal, mely kitűnő étrendi hatása miatt a húsok között a dobogó legtetején található. Ezért mindenképpen ajánlott, hogy legalább kéthetente kerüljön a családok asztalára. Ezzel szemben hazánkban az éves halfogyasztás 70%-a karácsonykor történik. Az egy főre jutó halfogyasztás talán eléri az 5 kg-ot, de messze elmarad a nyugat-európai 35 kg/fő-től.

Hargitai György mesterszakács szerint: “Pedig rendszeresen kellene szerepelnie étrendünkben, hisz a hal köztudottan egészséges: teljesértékű fehérjét és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezenkívül jó forrása az ásványianyagoknak és vitaminoknak, könnyen emészthető, ezért a kímélő (diétás) étkezésben is fontos szerepe lehet.”

Gyermekeim 12-15 hónapos koruktól fogyasztanak halat, ami rendszeresen kerül az asztalunkra különböző-féleképpen elkészítve, olykor akár háromszor is hetente.

A halat több szakácskönyv a böjti ételek közé sorolja, végül is az egyetlen húsétel, amit ilyenkor is lehet fogyasztani. Karácsonykor is ezért igen előnyös; laktató, finom húsétel kerülhet az asztalra azoknak is, akik őrzik a böjti hagyományokat.

 

 

A további adventi napokon karácsonyig néhány halétel elkészítését szeretném bemutatni, többek között szó lesz a halászlé történetéről is.

Elsőnek az egyik legegyszerűbben elkészíthetőt, a paprikás lisztbe forgatott sült halat mutatom be, egyben azt is, hogyan készítem el gyerekeim részére. Ajánlom azoknak, akik a szálka miatt esznek kevesebb halat.

A hal megtisztítása után “szálkátlanítom”, vagyis előbb a gerincet és a bordákat távolítom el, majd nagyon sűrűn beirdalom, 2mm-enként, így elvágom apróra a szálkát (az “Y” szálkát is), ami sütéskor szinte eltűnik. Többnyire egyáltalán nem találunk így szálkát, ezért a gyerekeknek is nyugodtan adhatjuk. (De azért előfordulhat, hogy főként a szelet szélén kevésbé tudjuk elvágni, és olykor találkozunk egy szálkával, ezért továbbra is figyelmesen együk a halat.)

1-2. Eltávolítom a nagyobb csontokat. 3. A hal beirdalása (szálkátlanitás)

 

Irdalás után alaposan besózom, állni hagyom 30 percet vagy talán többet is, paprikát keverek lisztbe, és ebbe beleforgatom, majd forró olajban megsütöm.

Hal sütésénél óvatosan járok el, mikor megforgatom, mert nagyon hamar megpuhul, jóval kevesebb ideig kell sütni, mint más húsételt. Akkor jó, amikor úgy gondolom, hogy talán már megsült, de sütném még egy kicsit. Ha ekkor kiveszem, biztosan nem szárad ki, finom, puha és könnyedén széteső lesz, mikor elkezdem fogyasztani.

Paprikás lisztbe panírozva és készen

A képen ponty látható, de talán bármelyik halat lehet paprikás lisztben sütni, amibe belekeverhetek egyéb fűszereket is, akár csípőspaprikát vagy borsot.

 

Hal másképpen: csongrádi alsó tagozatos gyerekek készítették