Kedvelj minket a Facebookon!

VÍZKERESZT

A három király ünnepe

Spanyolországban ez a nap a gyermekeké

 

Ma van a karácsonyi ünnepek utolsó napja, amely igen jelentős a keresztény egyházban. Fontos eseményekre emlékezünk, így nem csoda, hogy van, ahol ez a nap a fénypontja karácsonynak. A negyedik századig, a rómaiak idejében a megtestesült Isten, Krisztus születésének ünnepe volt.

Spanyolországban a karácsonyi ünnepek fénypontja január 6. napja. Bár az emberek állítanak karácsonyfát és megajándékozzák gyermekeiket decemberben, az igazi ünneplésre ezen a napon, a háromkirályok napján kerül sor. A gyerekek reggel ajándékot találnak a csizmájukban, amelyet a három király tett bele az éj leple alatt. Az utcákat feldíszítik, és tolongva követik a három király díszes hintóját. 1885-től létezik ez a felvonulás, de már január 5-én este járják a beöltözött királyok az utcákat és cukorkákat dobálnak a gyerekeknek. Szinte városonként másképpen érkeznek: jöhetnek hajóval, helikopterrel, lovon, elefánton, de még síelve is. A szülők ekkor töltik téli nagy szabadságukat, s nagy esemény, hogy gyermekeikkel valamely városba mennek ünnepelni. Január 6-a munkaszüneti nap, s ez mindenhol a gyerekeké. A felvonulás után a királyok a nép közé vegyülnek. Spanyolországban ilyenkor hagyományos étel a mandulaleves (akár 50 perc alatt elkészíthető, recept ITT) és a kemencében sült dévérkeszeg.

A háromkirályok látogatásának ünnepe és a vízszentelés 6-án van. Helyenként a víz mellett tömjént, krétát és sót is szentelnek. Régen a házigazda a szenteltvizet hazavitte, amelyből mindenki ivott, hogy megóvják magukat a torokfájástól. Megszentelték vele a házat, az ólakat, és a kútba is öntöttek, hogy meg ne romoljon. A víz szentelésnek mágikus ereje gyógyító hatású, elűzi a gonosz erőket és megelőzi a rontásokat. A pap szentelt krétával írta fel a házszentelés évét, s a napját G.B.M. betűkkel jelölték, amely Gáspár, Menyhért és Boldizsár kezdőbetűje volt.

A bölcseket a Betlehemi csillag vezérelte a megszületett Jézushoz (Máté evangéliuma 2:1-16) Az ünnepségeken ezt a jelentet mutatják be a gyerekek nagy örömmel beöltözve díszes királyi ruhába, ajándékkal a kezükben (arany, tömjén és mirha). S természetesen nem maradhatnak el a kucsmás pásztorok sem, akik szintén a fényes csillagot követve teszik tiszteletüket a Szent Család előtt.

E napon ünnepeljük Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban és az első csodatételét (Máté evangéliuma 3:13-17 és János evangéliuma 2:1-12). Jézus harmincéves korában találkozott Keresztelő Jánossal, s megkeresztelkedésekor Isten Lelke galamb formájában szállt a vállára. Az első csodát egy Menyegzőn tette a vizet borrá változtatva, s így ez volt az első alkalom, amikor kimutatta isteni hatalmát.

 

Vízkeresztet követően kezdődik a farsang.

Képek: Pixabay 1, 2, 3.