Kedvelj minket a Facebookon!

KI AZ A TITOKZATOS?

Adventi ablak december 10.

 

Szeretjük megszépíteni, kedvünk szerint továbbadni a régen megtörténteket. Szépítjük, kicsit átalakítjuk, miben voltunk jók, s mire unokáinknak elmondjuk, annyira szép dologról számolunk be, hogy már mi is elhisszük, milyen nagy "hősök" voltunk. Utódaink is továbbadják, talán már márványtáblán gondolkodnak, hogy méltó megemlékezésben legyen részünk, holott csak lehet, hogy egy mezei állatkát mentettünk meg a nagy viharban, s ettől lettünk hősök. Ha csak pici dologról van szó egy családban, néhány generáció után rendszerint átalakul egy történet, mindenki tesz hozzá, vesz el belőle, el tudjuk képzelni, hogy évszázadok alatt mennyire mássá válik, formálódik a mindennapi életnek megfelelően.

 

 

Így lehet még titokzatosabb, hogy ki hozza, ki teszi a karácsonyfa alá az ajándékot. Az ajándékozókat legenda övezi, sokszor többféle történetük is van, mint amit ismerünk. Hazánkba Miklós napon a Mikulás vagy a Télapó, karácsonykor a Jézuska vagy az Angyal hozza az ajándékot, titokzatosan a fa alá teszi, mikor mi nem látjuk.  Egy nagyon kedves, régi, erdélyi hagyomány szerint a régió bizonyos részein az aranyos csitkó hozza az ajándékot. A titkozatos fehér ló alakja még a pogány hagyományokból maradt fenn.

A titokzatos ajándékozó országonként eltérő lehet

 

Minden országban van egy jellegzetes lény vagy téli "figura", ami szinte a tél megszemélyesítője.  Ez a személy általában kitalált, de előfordul, hogy egykoron élt férfiak és nők alakjai tűnnek fel a népszokásokból.  A TUMAG Adventi Naptárának részeként ismerkedjünk meg néhányukkal!

Mindig jóakaratú a franciaországi Karácsonyapó, és az amerikai Santa Claus. Püspökruhás ember jár Hollandiában, Svájcban, Németországban. Hollandiában a hiedelem szerint Spanyolországból érkezik fehér lovon lovagolva, s egy fekete szolga kíséri. A holland gyerekek facipőiket a kandalló elé teszik, és cukorral, szénával töltik meg a ló számára. A fekete szolgával ijesztgetik a gyerekeket, hogy a rosszakat elviszi Spanyolországba.
Spanyolországban viszont a három királyok hozzák az ajándékot január 6-án. Spanyol hagyomány szerint ezen az estén az emberek kiállnak fáklyákkal az utcára, a gyerekek viszont cipőiket az ablakba teszik, és még szénát a lovaknak. S ebbe teszik a királyok az ajándékokat.
Németországban, Vesztfáliában levelet írnak a gyerekek arról, mit szeretnének. Karácsony este a nyitott ablak és a karácsonyfa közé terített asztalt tesznek, ami reggelre megtelik gyümölccsel ás édességgel. Az ajándékot Christkind (a gyermek Jézus) hozza.

 

Németország más részein és Svédországban Julklapp váratlanul érkezik, kivágja az ajtót és bedobja az ajándékot, s már el is tűnik.  Sosem szabad meglátni, de olykor van két segítője, egy álarcos férfi és nő. Egyik rázza a csengőt, hogy jelezze, jön, s húzódjanak el az emberek, a másik pedig nagy kosárban viszi a csomagokat. Julklapp sok papírba csomagol, ami váratlan meglepetést rejt. Olaszországban Vízkeresztkor hozza az az ajándékot Befania. A csúnya, de kedves boszorkányszerű alak eredete még a római idők előtti korokra nyúlik vissza. Érkezése nagy zajjal jár, és mai napig is nagy látványosság Olaszországban a Vízkereszt, ahol igazi karneváli hangulattal köszöntik az ünnepet.  

A fenti népszokások nagy része a mai napig is fontos színesítőeleme a karácsonyt váró és búcsúztató ünnepnapoknak.

 

Adventi almás

 

Elkészítésének gyorsasága csak az alma méretétől függ.

Először keverőtálba teszek 4 tojást, 6-8 evőkanál cukrot, 10 evőkanál tejet, 6 evőkanál olajat és vaníliás cukrot. Mixerrel összekeverem.

Hozzárakok 10 púpozott evőkanál tönkölybúzalisztet, 1 lapos teáskanál szódabikarbónát, gyömbért, szegfűborsot, 1 púpos teáskanál fahéjat. Összekeverem, és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm.

Meghámozott almaszeletekkel kívülről befelé rakva betakarom a tésztát úgy, hogy az almák fedjék egymást.

Gőzön megolvasztok 8-10 dkg vajat, 2 evőkanál mézet, és ráöntöm az almára. Utána megszórom fahéjjal elkevert vaníliás cukorral.

180 fokon megsütöm. Itt kell egy kis gyakorlat, hogy mikorra készül el, mert a tetején a méz a vajjal végig olvadt, és a kés szúrásos próbánál mindig ragad.