Kedvelj minket a Facebookon!

KARÁCSONYI MŰVÉSZET

Alkotók művei és műkedvelők alkotásai

Adventi ablak december 14.

 

Gondoltál arra, mikor gyermeked rajzolt, színezett, agyagból alkotott, hogy “kis művész” veszett el benne? Vagy éppen “jobb, ha bele se kezdett volna?” Lehet, mindkettő megfordult már a fejedben. Nos, ha a legkiválóbb műalkotásokat nézzük a régi koroktól a mai modern művészetig, lehet, olykor ámulunk, máskor meg lazán elszóljuk magunkat, hogy "ilyet én is tudok”. Na most itt ragadjunk le, az “ilyet én is tudok”-nál. Mit is tudsz? Keress, kutass az elmúlt éveidben, a gyermekkorodban is, és vedd számba, hogy mit tudsz! Mindegy, hogy van-e gyereked vagy nincs, tudsz valamit. Kezdd el, és alkoss! Elárulom, mindannyian művészek vagyunk, csak nem nevezzük magunkat annak. Csináld meg a mai tapasztalataiddal, amit öt vagy tizenöt évesen csináltál, tuti sokkal jobb lesz. Vágj bele, s alkosd meg egyedül vagy gyerekeiddel, amit szeretnél: díszeket, dekorációkat, ajándékkiegészítőket, ajándékokat. Készítsd el saját karácsonyi műalkotásaidat!

 

Van e olyan család, ahol még nem fordult meg betlehemi jelenetet ábrázoló kép? Valószínű, nincsen, mert legalább egy képeslapot kaptunk, mely valamely híres festő művét reprodukálja számunkra. Talán őrzünk a karácsonyi díszek között kisebb-nagyobb betlehemi figurákat és természetesen a jászolt a kis Jézussal, vagy Máriát az újszülöttel a karjában. A művészetben is talán a legtöbbször ábrázolt téma a karácsony, s ezen belül is Jézus születése.

Az európai művészek évszázadokon át alkotásaikat jobbára a templomok számára, egyházi megrendelésre készítették. Ezek a bibliai jelenetek módot adtak a sokféle emberi kapcsolatok érzelmeinek kifejezésére, valamint az akkori környezetben való emberi tulajdonságok ábrázolására is. A bibliai történetek különösen három részlete ragadta meg a festők képzeletét: Jézus születése, a pásztorok imádása és a háromkirályok hódolata.

 

Hogyan elevenedik meg az adott kor gondolkodása, az emberek egymáshoz fűződő viszonya a régi festményeken?

 

Jézus születésével a legalapvetőbb emberi kapcsolatot, az anya-gyermek viszonyát mutatták be. Minden mű ezt a témát más megvilágításban közelíti meg, mindegyik más és más érzelmeket mozdít meg a szemlélőben. Jézus születése bensőséges, szeretetteli emberi kapcsolatokra épül. A korai festészetben találhatóak még a születés utáni pillanat jelenetei is, ahol Máriát segítő asszonyok veszik körbe. Később a régi keresztény festészetben a barlang vagy egy kis terem volt a helyszín, de előszeretettel helyezték a szabadba is. A 17-18. században díszesebb ábrázolás révén palotákba, ünnepi környezetbe tették ezt a jelenetet, teljesen elszakadva a valós élettől. Kezdetben az istálló állatai elmaradhatatlan részei voltak a Jézus születését feldolgozó művészeknek, később viszont a földöntúli hangulat uralta a képeket.

”A pásztorok imádása” téma maga az a betlehemi jelent, amit karácsonykor eljátszanak. A festők többnyire szabadban ábrázolták, így már saját vidéküket is megfesthették, a pásztorokkal és a rájuk bízott állatokkal, valamint a bámészkodó embercsoportokkal. Jellemző volt, hogy saját kortársaik néztek vissza a festményről, erre alább lesz példa.

 

 

A “Királyok imádása” vagy “Napkeleti bölcsek” nyújtották a legnagyobb lehetőséget a változatosságra. Maguk a bölcsek jelképezhetik az ember három életszakaszát: fiatalságot, az érett férfit és az öregkort, de jelenthetik az akkor ismert földrészeket is: Európát, Ázsiát és Afrikát. Amerika felfedezése után még indián királyt is ábrázoltak. Így kívánták megszemélyesíteni a Jézus elé járuló egész emberiséget.

Aki járt már Firenzében, biztosan nem hagyta ki a Palazzo-Medici-Riccardi Kápolnát sem, ahol a festő, Benozzo Gozzoli (15.sz.) korának híres személyiségeit, többek között a fiatal Lorenzo de’ Medicit is megjeleníti a Háromkirályok vonulása című freskón. A királyok a gyermek Jézust, mint királyt köszöntve meghajolnak, s kincseket adnak át ládikába rejtve. Itt sem hiányzik a királyi kíséret és az ácsorgó embersereg, a festő velük a sok-sok érdekes arcot és viseletet mutatja be.

A karácsony legjellemzőbben a 18. századtól családi, bensőséges kapcsolatok ábrázolásával is bekerült a művészetbe. Az ünneplő családok jelenetei már nem jelképes életképek, mint a korábbi festmények, de hangulatukkal, a kor szokásait mutatják be, és tükrözik az ünnep alakulását.

A művészek alkotásaikkal képesek betekintést nyújtani számunkra a betlehemi éjszaka szépségébe, valódi üzenetébe.

Én magam nagyon szeretek karácsonykor éppen a fenti mondat szerint alkotni, mert ezzel teljesen áthathat az ünnepnek a hangulata, és megélhetem Advent igazi valóját az alkotás közbeni gondolataimmal.  Éppen erre szolgál A TUDATOS MAGAZIN ADVENTI NAPTÁRA is.

 

Alkossunk

 

Az alábbi szíveket 12 éve készítettem a kisebbik lányommal, maradék anyagokból. Kézzel is, géppel is összevarrhatók, apróbb hulladékanyagokkal tömtük ki, hogy moshatók legyen. Díszeknek, ajándékkísérőnek és karácsonyi szobadíszítéshez is lehet használni. Kedvesek, aranyosak, jó érzés ránézni alkotásunkra.

Szakirodalom: Főiskolai jegyzeteim.
Képek: Saját fotók (alkotásaim) és a Pixabay (kép)