Kedvelj minket a Facebookon!

A LUCA NAP TITKAI

Mit adhat nekünk Luca és mit vihet el?

Adventi ablak december 13. Luca napja

 

Az elmúlt évtizedektől kezdve egyre gyakrabban találkozhatunk Luca nevet viselőkkel. Kedves ismerősöméknek nemrég született kislánya is Luca lett. E név hordozói talán sokkal többet kapnak “magyarságunkból”, s bízom benne, hogy jó kedvvel veszik e játékos szokások művelését is. A név a Lux szóból származik, jelentése fény, világosság. A Gergely naptár előtt úgy tartották, hogy ezen a napon a leghosszabb az éjszaka, ezért van talán ekkor a legtöbb jövendőmondás.

Mi az, amit ma tilos tenni?

Kezdjünk is bele a kifogyhatatlan Luca napi szokásokból néhányba, hogy kedvünkre válogathassunk belőlük. A nők ügyeljenek arra, hogy asszony vagy leány ne lépjen be házukba, mert elvinnék a család szerencséjét. Mifelénk úgy volt, hogy az első látogatónak férfinak kellett lennie. Ez a nap a gonosz szellemek elűzésére kínál alkalmat, ezért tilos ma többféle házimunkát végezni, mint például a fonás, varrás, mosás, kenyérsütés, mert úgy tartották, “bevarrják” a tyúkok fenekét. De nagyon hasznos a tollfosztás, és a babfejtés, mert a tyúkok könnyebben tojnak a jövőben.

 

Ma megtudhatjuk a jövő évi időjárást

Búzát kell csíráztatni!  Locsolgassuk, és a karácsony esti állapotából következtethetünk a jövő évi termésre, valamint a család és a jószág egészségére.

Luca kalendárium: Luca naptól karácsonyig fel kell jegyezni minden nap, hogy milyen az idő, mert ezek a napok megmutatják, hogy a következő évben melyik hónapban milyen lesz az időjárás. Például, ha az ötödik nap csapadékos, akkor a gazda számíthat a májusi aranyesőre.

Tilos kölcsön adni, de egyfajta “lopás" megengedhető: a gazdasszonyok titokban a szomszédból egy marék szalmát és egy tojást hozzanak el a tojófészekbe, s közben ezt mondják: “a mi tyúkunk tojogájjon, a szomszédé kotkodáljon”. A tyúkokat abronccsal vegyük körbe, hogy ne széledjen szét a szerencsénk, mi, háziasszonyok pedig üljünk vagy feküdjünk, hogy a következő évbe sok kotlósunk legyen.

 

 

Ma jelet kaphatnak a lányok, melyik irányból jön a jövendőbeli

Vajon honnan jön a jövendőbeli? Luca napjától karácsony napjáig többféle dolgot kellett elvégezni a lányoknak, hogy házasságukról előre képet kaphassanak: Álljanak az eladó lányok egy szemétdombra, s hallgassák a kakaskukorékolást vagy kutyaugatást, mert amelyik irányból hallják előszőr, abból az irányból jön a jövendőbeli is. Többféle jóslás, esetleg varázsló tevékenység szerepel még e napon, ez történhetett lucacédulával, lucaággal, de a Dél-Alföldön a lucapogácsa készítése volt gyakori, de számtalannal találkozni ami tájegységenként változhat.
 

Tréfás legények cselekedetei “ártó” szellemeknek tudhatók. Egy gazdának igen csak bosszúságot okozott, de annak idején, mikor legény volt, jó mókának tartotta a barátaival. Ezen a napon a sötét beálltával a legények útra keltek, összekötötték a kapukat, sőt, ha le tudták emelni, akkor kicserélték mások kapujával, nagy kavarodást okozva reggelre. Az alföldi falvakban a hatvanas években még igen elterjedt szokás volt ez. A “munka” hevében megtették azt is, hogy szétszedtek egy szekeret és felvitték a tetőre, ott összerakták. Nagyot nézhetett a gazda, mikor hajnalban (hosszú éjszaka miatt reggel) meglátta a háztetőn a szekerét. Jobb esetben fejet csóválva, a barátokkal, sógorokkal fiatalságukra emlékezve szétszedték a tetőn, és lehozták, majd áldomást ittak a jól végzett összerakásra.

Falusi kapuk (Csongrád, Halászfalu - A feltöltő saját felvétele)

 

Ma kezdhetjük a Lucaszéket készíteni. Alakja szabályos ötszög közé írt öt egyenlő szárú háromszögből formált csillag. Mindezt 9 különböző fából állítjuk össze: kökény, boróka, jávor, jegenyefenő, akác som, cser, körte és rózsa. Minden nap faragunk egy részt, s csak karácsony estéjére szabad elkészülni vele. Innen a mondás: “lassan készül, mint a Luca széke” Ez a szék egyszer használatos. Karácsony este az éjféli misén ráállva, meglátható, ki a falu boszorkánya: “aki ilyenkor szarvat visel” Ha felismerjük, nagyon kell szaladni haza, nehogy széttépjenek a boszorkányok, de ha mákot szórunk magunk után, akkor azt a boszorkányok kötelesek összeszedni, így menekülhetünk meg, de a széket is cipelnünk kell, mert azonnal el kell égetni.

Ezért nem maradt fenn Lucaszék mutatóba, de ha valaki most elkészíti, küldje el nekünk a fényképét az elégetés előtt, hogy bemutathassuk!

A búza csíráztatása a jövő évre jóslás: termésre, család és jószág egészségére 

Riersch Zoltán (Krúdy Gyula-Díjas írónk) elbeszélése a Luca napi hagyományokról ITT

Felhasznált képek: Pixabay 1, 2, 3