Kedvelj minket a Facebookon!

EGY BŐRÖNDNYI HOLMI ÉS NULLA HULLADÉK

 

2017. március 22-én az Ecolife szervezésében a Nulla Hulladék Otthon című rendezvény keretében az amerikai nulla hulladék (zero waste) életmód papnőjeként emlegetett Bea Johnson járt nálunk Budapesten, az ELTE előadótermében.

 

Beáról és a család útjáról

Bea Kaliforniában, San Francisco közelében él családjával és kis házi kedvencükkel egy csivavával. 2006-ban indultak el a hulladékmentes otthon megteremtése felé egy költözés kapcsán. Mivel elegük lett abból, hogy mindent csak autóval tudnak megközelíteni, úgy döntöttek, eladják a régi, nagy családi házukat. 1 évig, amíg rátaláltak új otthonukra, albérletben éltek és erre az időre a személyes ingóságaik nagy részét (80 százalékát) egy raktárban tárolták. Ekkor döbbentek rá arra, hogy milyen remekül elvannak a többi holmi nélkül, ezért annak nagy részét eladták vagy adományba adták, elajándékozták. 2008-ban költöztek be új otthonukba, ahová már csak egészen kevés holmit vittek magukkal. Bea ekkor határozta el, hogy ezután egy egészen más életmódot fognak folytatni. Kezdetben Bea férje kicsit tartott az új elhatározástól, de amikor rájött, mennyivel kevesebbet költenek, már megszűnt az ellenállása. A férj egyébként 2008-ban kilépett a munkahelyéről, hogy egy környezetgazdálkodással foglalkozó vállalkozást indítson, így egy kicsit össze is kellett húzni a nadrágszíjat. Már évek óta lelkesen tanulmányozták a kapcsolódó irodalmat, videókat, ami szintén segített az elhatározásukban.

Képek fent - Copyright: Michael Clemens: 1. Bea híres üvege, melybe azok a hulladékok kerülnek, amit máshogy nem lehetett kezelni - ez a család egész éves hulladéka. 2 és 4. A konyhában és otthon a legtöbb helyiségben ilyen csatos üvegekben tárolnak mindent - műanyag nincs. Az üvegeket a vásárláskor magával viszi, ha kifogy és abba tölti bele az árut - nincs más csomagolás, amiben hazaviszi. 3. A nappali és Zuzu a házi kedvenc. 5. A háztartási doboz: ecet, olaj, szódabikarbóna és víz - minden felületet ezzel takarít, ápol.

 

A kezdet néha nehéz

Rendkívüli humorral és öniróniával mesélt a kezdeti kísérletezésekről, amikor még nem ment minden zökkenőmentesen. Megpróbált szinte mindent természetes módon helyettesíteni, de néhány kísérlet bizony balul sült el kissé:

 – Egy ideig ecetet és szódabikarbónát használt hajmosáshoz, ami egyrészt sajnos kissé tönkre is tette a frizuráját, de végül az vetett véget a kísérletnek, hogy a férje megelégelte, hogy mindig ecetszagúan fekszik be mellé az ágyba és kifakadt.

 – Egy másik alkalommal egy ajakduzzasztó hatású szájfényt próbált meg csalánnal helyettesíteni. Egy videót látott az interneten, onnan vette az ötletet. Nos, egy igen fájdalmas élmény után letett a folyatásról… (Vizuális ember lévén és más csalános tapasztalatokkal a hátam mögött átéreztem az élményt.)

­­ – Egy harmadik alkalommal egy túlélő praktikát oktató workshop után egy zúzmó fajtával kísérletezett, ami a WC-papírt lett volna hivatott kiváltani. Sajnos otthoni körülmények között ez gyorsan kiszáradt és olyan lett, mint a dörzsi szivacs. Kitalálhatjuk. Ezután visszatértek inkább egy környezetbarát módon előállított papírhoz.

­ – Egy saját készítésű szempillafesték elsőre végigfolyt az arcán néhány óra után, és a barátnői nem szóltak neki. Azóta nem barátnők, viszont sikerült kikísérletezni egy javított verziót a sminkből.

Ezután végül megtalálták az egyensúlyt, és sikerült összeválogatni olyan termékeket és megoldásokat, melyeket a mai napig használnak. Együtt megvalósítottak egy alaposan minimalizált, valóban egészen minimális hulladékot termelő otthont, és Bea világszerte turnézik és bemutatja a család életét, beszámol a tapasztalatairól. Budapesten is rengeteg, elképesztő fotóval mutatta be otthonukat és életüket. Az előadás végén, másokat bizony zavarba ejteni képes, kényes kérdésekre is hihetetlen bájjal és humorral, nyíltan válaszolt.

Fejenként egy bőröndnyi holmi

Egy költözés döbbentette rá a családot, mennyi felesleges holmival rendelkeznek, és ez segített meghozni a döntést, hogy a tárgyaik nagy részétől megváljanak. Fejenként egy kézipoggyásznyi holmit tartottak meg, melyet, ha elutaznak, magukkal vihetnek. Mindent. Mindenüket, amit megtartottak a saját poggyászukba zsúfolás nélkül be tudnak pakolni, és amikor elmennek nyaralni, egy hálózaton keresztül kiadják a lakást. Minimális pipere holmi és kellék egészíti ki a fejenként kb. 15 darab, jól kombinálható felsőruházatot, és 4-5 pár lábbelit. Csak akkor vesznek bármiből másikat – azt is használtan – ha elkopik, elszakad.

Teljesen natúr kozmetikumok – nulla csomagolás

Néhány kivételtől eltekintve, szinte mindenből egy natúr, csomagolásmentes változatot használnak. Arcápolásra tiszta, hidegen sajtolt napraforgó vagy olíva olaj, arcpirosítónak kakaópor, szemfestéknek égetett mandula és szén (saját receptje van, amit a könyvében megoszt), és mindenféle egyéb célra egy csomagolásmentes natúrszappant használ az egész család. Takarításhoz ecet és szódabikarbóna és szintén ez a natúr szappan az összes szer. A fából készült fogkefe, dörzsi kefe – sörte nélkül – komposztálható. De nagyjából minden organikus és csak kevés van belőle. A család eszközökből is nagyon keveset használ, de nagyjából minden üveg, fém, karton vagy fa. Szalvéta és zsebkendő csak textil van. A legtöbb használati tárgyuk örök garanciás termék, amit, ha tönkremegy, a gyártó vagy forgalmazó megjavít vagy kicserél. Ételeket és sok mást is üveg vagy fém edényekben, tárolókban tartanak. A hűtő és mélyhűtő is átlátható fiók – bevallom, itthon még csak fiókos hűtőt láttam, az ő megoldásukat soha.

Kevesebb költség – több élet

A család élete a minimalizált hulladék miatt lényegesen olcsóbbá is vált. Bea saját bevallása szerint 40 százalékkal kevesebbet költenek összesen, és a csomagolás nélküli termékek is legalább 15 százalékkal olcsóbbak, mint a csomagoltak. Saját weboldalán (ZeroWasteHome.com) megtalálhatod a hozzád legközelebb található csomagolásmentes boltot, bárhol a világon – ha még sincs rajta, írj neki! Az így felszabaduló pénzt a saját életükre, utazásra és új tapasztalásokra költik: kerékpár túrák, hegymászás, ejtőernyőzés –csak néhány sport, amit űznek. Életük középpontjában az élmények állnak a tárgyak helyett.

Képek fent - Copyright: Michael Clemens: 1. A konyha - a pulton szinte soha nincs semmi, csak amivel dolgozik éppen. A felszerelés minimális a szekrényekben is. Csak a legszükségesebb. 2. A gardrób: fejenként 1 bőröndnyi ruha van benne, korábbi ruhatáruk 20 százaléka, ennyi bőven elég - Beának 15 darab ruhája van, amit elmondott, hogy legalább 50 különböző variációban tud hordani. 3. A hálószoba - csak egy ágy és más semmi. 4. zsákok és üvegek a bevásárláshoz - ebben hozza haza a kenyeret, tejet, szemes árut, húst. 5-6. Csomagolásmentes bolt 

 

A csökkentési lépcsők – az 5 R, ahogy Bea nevezi

 

1. Mondj nemet a feleslegre (Refuse)

A vásárlásoddal, elfogadásoddal arra szavazol, hogy egy termékre szükség van és igényt teremtesz. Ha nemet mondasz rá – és minél többen teszik ezt – viszont azt közvetíted, hogy arra nincs szükség. Ilyenek az ingyenes dolgok, a reklám anyagok, szóróanyagok is – ő a névjegyekre is nemet mond. Gyermekeit is évek óta arra neveli, hogy ne fogadjanak el party ajándékokat és egyéb felesleges holmikat, amikből később csak kacat lesz. Azt mondja, ráadásul sokkal nagyobb ereje van, mikor egy kisgyerek mond nemet.

2. Csökkents, ahol lehet (Reduce)

A család háziállata is kompakt méretű: egy apró termetű chihuahua, ahogy Bea mondta viccesen: „A kutyát is lecsökkentettük.” Persze, ezen kívül, mint láttad, az éltük minden területén drasztikus csökkentést valósítottak meg, komoly megtakarítással. A csökkentésre 2008-ban a recesszió idején kezdtek el áttérni, önszántukból.

3. Használd újra (Reuse)

Az eldobható helyett szinte mindenből a többször használatosat választják, és használtat vásárolnak, amiből lehet – kivéve higiéniai termékek és feltételezhetően a fehérneműt – online vagy second hand boltban. A tárolókat is folyamatosan újra használják: mivel csomagolás nélkül vásárolnak, magukkal viszik a vásárláshoz is a saját tárolóikat.

4. Újrahasznosítás (Recycle)

Egy egészen kis mennyiségű feleslegessé vált dolgot ők is szelektíven gyűjtenek: papírok, elhasználódott natúr karton mappák, üvegek stb. Az elrongyolódott sportcipőt visszaviszik a boltba és leadják.

5. Komposztálás (Rot)

A lebomló, zöld hulladékot komposztálják.

Az eredmény: a sehova sem sorolható hulladék mennyisége évi egy liter/család.

 

Letisztult hófehérség

Ami leginkább megragadta a figyelmemet a hihetetlen minimalizmuson és renden túl, az a szinte vakító, tiszta fehérség, ami csakis ilyen tisztán mutat jól és érvényesül. Szinte minden helyiségben a fehér különböző árnyalatai uralkodnak a hálószobában, a gyerekek szobájában, a fürdőben és a konyhában, nappaliban is. Bár vannak nyomokban más színek is, a fehér a domináns. Nyilvánvalóan kifejező ereje és rendeltetése van annak is, hogy nem nagyon van más szín a házban, mégsem ridegséget, hanem inkább egyfajta frissességet sugároz. A teljes fehérséget natúr fa és szövet felületek oldják, 1-2 színesebb folt. Ha valaki idegenkedik az ilyen nagy fokú fehérségtől, ez nyilván nem kötelező eleme a minimalizmusnak, de ezek szerint ők úgy döntöttek, hogy a színeket is kidobják.

A fenti cikk először itt jelent meg: Öko-Piac-Tér.net

Az írás folytatása: Világszerte hódít a minimalizmus​

Képek forrása: ©  Bea Johnson, fotó: Michael Clements. Bea weboldala: ZeroWasteHome.com. Beáról és a családjáról itt láthatsz képet: Bea és a családja

Kép lent: Csomagolásmentes bolt - innen vásárolnak. Copyright: Michael Clemens