Kedvelj minket a Facebookon!

Világszerte hódít a minimalizmus

 

Nem csak Bea Johnsont ragadta magával a minimalizmus iránti szenvedély. Manapság kezdi világméretűvé kinőni magát a tendencia. Egyre többen mondanak nemet a feleslegre.

Március 22-én az Ecolife szervezésében a Nulla Hulladék Otthon című rendezvény keretében az amerikai nulla hulladék (zero waste) életmód papnőjeként emlegetett Bea Johnson járt nálunk Budapesten, az ELTE előadótermében.

A cikk első része itt olvasható: EGY BŐRÖNDNYI HOLMI ÉS NULLA HULLADÉK

 

Eközben New Yorkban

Lauren Singer egyetemistaként vágott bele, szintén az USA-ban, de New York-ban a hulladékmentes életbe. Ő rendkívül fiatal, ennek ellenére hasonlóan kevés hulladékot termel, mint Bea Johnson. Neki 2 éves hulladéka fért el egy kisebb méretű csatos üvegben, igaz, ő egyelőre ezt egyedül termelte ki. Az üvegben csak azok a dolgok vannak, amit már végképp nem tudott sehová se tenni: se szelektálni, se felhasználni, hasonlóan, mint Bea és családja.

Stories: You Can Live Without Producing Trash (Élhetsz hulladék nélkül) - Lauren Singer

 

Európában

Az EU-s célkitűzésekben is szerepel a hulladékcsökkentés, de az angol származású Karen Kingston, aki egyébként Bali szigetén lett szerelmes a minimalista életmódba, is a drasztikus csökkentés mellett tette le a voksát. Hazai olvasók már két könyvét is olvashatták. Ezenkívül Európa nyugati felén is divattá vált az önkéntes minimalizmus. 

A japán minimalizmus

A japánok egyébként is híresek minimalista felfogásukról és filozófiájukba, vallásukba évszázadok óta beépült a Zen Buddhizmus révén. Ezzel együtt ma újra hódít egy extrém minimalista felfogás és életmód. Hazánkban talán Marie Kondo írónő könyvei kapcsán kaphatunk ebből ízelítőt, aki rendteremtési módszerével vált mára világhírűvé. Módszere a neve után Konmari módszerként ismert. Hazánkban eddig két könyve jelent meg.

Hogyan valósítsd meg itthon?

A magyar előadók között jelen volt Kump Edina a Hulladékmentes.hu oldal vezetője, aki jelenleg itthon, Magyarországon döntött a hulladékmentes élet mellett párjával. Budapesttől nem messze élnek egy kisvárosban, de hasonló eszközöket használ, mint Bea Johnson és Lauren Singer és rajta keresztül elérhetők mások számára is ezek az eszközök. Edina 2 éve döntött a csökkentés mellett, mikor környezeti neveléssel foglalkozott, és úgy érezte, nem teheti, hogy bort iszik és vizet prédikál. Mára határozottan és kitartóan halad a célja felé. Honlapján videókat is találhatunk és bemutat egy lakáson belüli gilisztakomposztálót is. Mint elmondta, egyik napról a másikra költözött be egy társasházba, de a komposztást nem akarta feladni és ezért utánajárt, hogyan lehet ezt beltérben megvalósítani. (Néhány évvel ezelőtt hasonlót a Messzelátó Egyesület irodájában – pontosabban náluk a gangon – láttam, valamint egy amerikai műsorban is.)

Copyright: Trash is for tossers. SAY NO TRASH - photo

Edinán kívül több hazai előadó és ismert személy is jelen volt – az est házigazdája, Bombera Krisztina, aki családjával New Yorkban élte meg azt, hogy nem is volt más választása, mint a környezettudatos élet, ha beakart illeszkedni a lakókörnyezetébe. Egy kerekasztal beszélgetésben jelen volt Vadon János rádiós, az FKF Zrt. szóvivője, és a HuMuSz (Hulladék Munkaszövetség) elnöke, Urbán Csilla is. Mindannyian beszámoltak a hazai megoldási lehetőségekről. Újrahasználati központokról, a HuMuSz hulladék csökkentési programjáról is. (10 lépés a nulla hulladék felé – ez egyébként sokban hasonlít a 2 hete közzétett 15 pontos listámhoz). Mindannyian hozzátették, hogy senki nem várja, hogy mindenki máról holnapra megvalósítsa mindezt. Ez egy út, aminek a lépéseit fokról fokra valósíthatjuk meg. A lényeg, hogy elinduljunk és tegyünk valamit.

Reméljük, hogy a hazai példa másokat is inspirál és bátorít majd arra, hogy a saját éltükben legalább egy részét megvalósítsák annak, amit ők már elértek.

A fenti cikk először itt jelent meg: Öko-Piac-Tér.net

Balról a második: Kump Edina, aki Magyarországon  már elindult és jól halad a hulladékmentes élet felé (Copyright: Ecolife Magazin)