Kedvelj minket a Facebookon!

AKCIÓTERV 2: A nagy szelektálás

 

Miután felmérted a terepet és már látod, min kell változtatni, neki is foghatsz az érdemi munkának. A lényeg, hogy minél egyszerűbben láss neki, minél kevesebbet tétovázz. Még a takarítás előtt tüntesd el a felesleget. Első rész: Induljunk el a hulladékmentesítés felé

Keríts néhány kartondobozt, papírszatyrot, zsákot és feliratozd az alábbiakban felsorolt kategóriák szerint, vagy tetszés szerint – lehet több vagy kevesebb is.

Indulj a lakásban körútra, és első körben szedd össze minden helyiségben azokat a dolgokat, amelyeket nem ott használtok, láthatóan nem oda valók. Vidd a helyükre, ha van nekik. Menet közben, ha látsz olyat, ami egyértelműen valamelyik zsákba való, azt tedd bele. Később még majd aprólékosabban átnézünk mindent, de első körben is már sokkal átláthatóbb a helyzet, ha egy helységből eltűnnek a „vándor” kacatok. Akár ezeknek is lehet egy dobozt nyitni „Helyére” felirattal, de ha tudod, hol a helye, tedd egyből oda, feltéve, hogy befér és van neki. Azért praktikus, mert így nem zökkensz ki a selejtezés üzemmódból. Lehet egy nagy méretű, erős szatyor is, amibe pakolsz, vagy a mütyüröknek kisebb. Azért is jó, mert aminek nincs is helye, azt így nem suvasztod be kényszerűen valahova. Akár a lakás minden helyiségének szánhatsz egy szatyrot: gyereké, nappaliba, fürdő, konyha stb. vagy lehet egy nagy gyűjtő, aztán majd válogatsz. Nekem kedvencem egy nagy, kék rafia szatyor a svéd bútordából...

Ha azért kallódik egy tárgy, mert sose volt helye, de használjátok, akkor mehet a „helyére” zsákba/dobozba, ha nem, akkor megfontolandó az adomány láda. Hálóban vagy a gardróbban mindjárt a szennyesnek is bekészítheted a szokásos tárolót, vagy egy „Tisztítóba” feliratú zsák is jól jöhet. A kukába dobandóhoz viheted mindjárt a kukát is, ha számítasz rá, hogy lesz mit kidobni.

 

Kellékek a selejtezéshez

-  Kis és/vagy nagy méretű zacskók, zsákok, dobozok szelektáláshoz – kezdetben bőven megteszi valami egészen egyszerű hullámpapír doboz, szemeteskuka, nagy papír szatyor vagy bármi, amibe átmenetileg vagy végleg pakolhatsz.

-  Címkék - praktikus, ha öntapadós, de egy post-it lap vagy egy feldarabolt füzetlap ugyanúgy megteszi + cellux, ragasztó stift, olló, ragasztószalag.

-  Tollat vagy filctollat – legjobb, ha van vastag és vékonyabb hegyű filctoll – legjobb az alkoholos filctoll – műanyagra is fog.

-  Fogj legalább egy száraz rongyot esetleg egy enyhén nedveset is, hogy le tudd törölni, ami poros.

 

Mi kerül a zsákokba?

Amitől megválunk:

1.      A kuka: minden, ami már valóban vállalhatatlan állapotban van és kimoshatatlan: zsíros papír, penészes, festékfoltos, stb. és/vagy higiéniai szempontból nem újrahasználható, törött, repedt, csorba, valakit megsérthet fizikailag, összesöpört szemét, állati eredetű dolgok (szőr, toll, csont, nem fogyasztható nyers belsőség)

2.      Szelektív: többnyire

a.      papír, italos karton (változó, hova kell dobni) – Budapesten a papírhoz megy

b.      műanyag (a szelektálható fajták (lásd: Hulladékból termékek - Szelektív hulladékgyűjtés)

c.       fém – konzervdobozok, alumínium italos doboz, fém tetők főleg

d.      vissza nem váltható üvegek

e.       veszélyes hulladék

f.       divatjamúlt ruhák, rongyok – nem foltos, nem pecsétes, nem büdös – ruhás konténerbe dobható

3.      Lomok, kacatok, javíthatatlan holmi – vagy amivel már nem akarunk, nem érdemes bajlódni, de nem kukába való vagy nem fér bele.

4.      Adomány: működő, használható holmi, ami már nem eladható, nem éri meg – nem csak ruha lehet; ami már nem szolgál bennünket, nem szeretjük stb.

5.      Javítani: elromlott, szakadt, de még javítható dolgok – amit érdemes javítani, de nem feltétlenül akarjuk használni, utólag túladhatunk rajta vagy használhatjuk.

Nagyjából az első 3 kategória tiszta sor lehet a legtöbb ember számára, de legalábbis ezt várnánk. Csakhogy itt jön be az, hogy ki mennyire tájékozott és/vagy lelkiismeretes, alapos hulladék ügyben. Éppen ezért a fenti kategóriákat nagyon alaposan kivesézzük a továbbiakban. Szó lesz a szállítási és feldolgozási lehetőségekről is. A lényeg, ne bonyolítsd túl a dolgot. Néha jó, ha egyedül dolgozol, néha hátrány. Társnak válassz őszinte, megmondó embert. Végigvesszük majd helyiségenként is, hogy mit érdemes megtartani, ott tartani.

 

Mikorra időzítsem?

Legjobb időszak a csökkenő hold ideje, mert növő holdnál és teliholdnál könnyen „visszakúsznak” a kidobni való dolgok a megtartandók közé. Továbbá a lemosás, takarítás is hatékonyabb. A természet ilyenkor elengedő fázisban van, és tényleg, kipróbáltan hatékonyabb a munka. Legjobbak azok a napok, amikor a Hold levegős jegyekben áll: Vízöntő, Ikrek, Mérleg – ezt egy holdnaptárban tudod ellenőrizni – ha rákeresel a neten, online holdnaptárból van több is, amely legalább az aktuális hónapot megmutatja.

Ha ezek a napok nem jók, akkor válassz bármilyen napot, lehetőleg csökkenő hold idején, de jók még a „meleg” vagy tüzes napok (Kos, Oroszlán, Nyilas), és a „hideg” napok is (Bika, Szűz, Bak). Csak legvégső esetben kezdj neki növő holdnál. A Szűz napok különösen jók még az elengedésre, mert a Szűz jegy az Aszkéta archetípushoz kötődik és könnyen elengedi a dolgokat. A Bika ilyen szempontból nem biztos, hogy ideális, mert kötődő jegy. A vizes napokat a legkevésbé ajánlott választani, főleg a Rák napokat, mert könnyen érzelgőssé válhatunk, és az ugye nem biztos, hogy hasznos, amikor elengedés a cél.
Ezen kívül jó, ha azelőtt végzel vele, hogy a környéketeken szervezett lomtalanítást tartanak. Ezt a helyi önkormányzattól vagy a honlapjukról megtudhatod, esetleg a helyi hulladékszállító cégtől. Ha nincs ilyen a közelben vagy a lakóhelyeden, akkor is meg lehet rendelni, igaz, ezért többnyire fizetni kell. Környékbeli hulladékudvarokban is le lehet adni nyitvatartási időben. Célszerű száraz, napos időt választani, az se baj, ha tél van – ha nem hiszel a holdnaptárban vagy nem akarsz, nincs időd kivárni a megfelelő időszakot.

A további hónapok részletei még nem látszanak, csak a fázisok:

június 10-24, július 10-23, augusztus 8-20,
szeptember 7-19, október 6-18,
november 5-18,  december 4-18

A Google keresőben több online holdnaptárt találhatnak az érdeklődők.

Források: Holdnaptár.hu és ÉLJ A TERMÉSZET RITMUSÁNAK 

Tartsd meg és tartsd rendben

Amit megtartasz, az egyelőre legyen 1-3 alkategória:

-       működő, használható holmi, amit használni akarunk, de rendbe kell tenni (mondjuk kimosni, tisztítóba vinni, megvarrni)

-       működő, használható, tiszta holmi, amit használni is akarunk – ezt lehetőleg azonnal tegyük (vissza) a tervezett vagy jól megszokott helyére

-       tárolók, kellékek- erről később – a lényeg: ne vásárolj drága tárolót a feleslegnek, csak annak szánj tartósabb, minőségi tárolót, amit megbecsülsz.

Az írás első része itt olvasható: Induljunk el a hulladékmentesítés felé

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.