Kedvelj minket a Facebookon!

AKCIÓ INDUL: Induljunk el a hulladékmentesítés felé

 

Már volt szó arról, mikor és miért kell megszabadulni a feleslegtől, és az is kiderült, hogy a nagyvilágban és itthon is egyre többen választják az önkéntes egyszerűséget és a hulladékmentes életet. Most lássuk, hogyan kezdhetünk neki magunk is a rendrakásnak. Leginkább, hol keressük először a megbúvó felesleges kacatokat. Mert néhány dolog nyilvánvalóan a szemünk előtt van, mások azonban meglapulnak a rejtett zugokban.

1. gyakorlat: Mérd fel a terepet, mérd fel az életedet

Mielőtt fejest ugranánk a kamrába és mindent kidobálnánk, érdemes egy-pár kört tenni az otthonunkban – ha szemmel belátjuk a teret, akkor elég a fotelben ülve, de hatékonyabb, ha papírral és tollal a kezedben körbejársz és jegyzetelsz. Fontos, hogy ezen a ponton még ne kezdjünk el rendezkedni, bármennyire viszket a tenyerünk. Ezért is jó, hogy a jegyzeteléssel lekötjük.

Figyelj meg minden lehetséges részletet, igyekezz friss szemmel körbenézni otthon, mintha most járnál ott először. Lehet, ez nem lesz könnyű, ha az a típus vagy, aki már rögtön pakolászik. De érdemes. Nagyon sok érdekes és jó benyomást gyűjthetünk az otthonunkról.

 

Első körben csak azt vesszük szemügyre, ami a szemünk előtt van és nyilvánvaló. Miután ez kész, jöhet a második kör, amikor betekintünk a rejtett zugokba. Ezt a jegyzetet magadnak készíted. Írd fel a mai dátumot és válaszolj a lehető legőszintébben az alábbi kérdésekre:

  • Hogyan élsz most?
  • Te hogyan képzeled el a rendet?
  • Mit jelent számodra a rend?
  • Hogyan éled meg és milyen életre vágysz?
  • Ki és mi alakítja az életedet itt és most?
  • Hogyan képzeled el a napjaidat a közeli és a távolabbi jövőben?
  • Ha tehetnéd, mit alakítanál át? Akarsz bármin változtatni?

 

Utána fogj csak neki a többinek. Hiszen ha tökéletesen elégedett vagy azzal, ami körülvesz, lehet, hogy nincs is dolgod ezzel a témával.

Ennek a feladatnak az időigénye nyilvánvalóan lakásfüggő, optimálisan fél vagy 1 óra, de legfeljebb 2. Nagyon aprólékosan egy délelőtt vagy délután jó, ha szabad vagy. Ha nagyon zsúfolt az életed ketté is bonthatod ott, hogy körbejársz, jegyzetelsz, és kicsit később válaszolsz a kérdésekre. A felmérést ne szakítsd félbe, ha lehet. Ha nagyon nagy a ház, esetleg több szintes, akkor bonthatod több nagyobb egységre, vagy végezd el szintenként a feladatot, vagy helységenként, ha tényleg kevés az időd vagy tényleg nagyon aprólékos akarsz lenni.

Hol bújnak meg a kacatok?

Amikor elkészült a jegyzet a nyilvánvaló, szemmel jól látható dolgokról, akkor érdemes belefogni a kevésbé nyilvánvalókba. Szinte minden otthonban vannak olyan zugok, ahová ideig-óráig a máshova nem sorolható dolgokat tesszük, vagy ahová akkor pakolunk, mikor ripsz-ropsz el kell tüntetnünk a kupit.  Mindenkinél máshol rejtőznek a már semmire se jó holmik, de az egyéni, hogy hol és mekkora helyet foglalnak el. Van néhány jellemző hely, ami nagyon gyakori. Akármennyire is rendesek vagyunk, néha felszabadító erejű lehet, ha legalább ideiglenesen van hol tárolni a kacatokat.

Mindenhol

Nos, néha úgy tűnik, a kacatok szinte mindent ellepnek, mindenhova befurakodnak, mégis vannak olyan sarkok, helységek, ahová valahogy jobban beveszik magukat. A kupacok egy idő után kórosan vonzzák a többit. Ha nem akarjuk, hogy felemésszen bennünket vagy a lakásunkat az őskáosz, akkor jobb, ha rendszeresen vagy legalább időnként helyükre tesszük a dolgokat. Ha valaminek nincs helye, az hosszú távon kallódni fog. Ha beszerzünk, hazaviszünk valamit, tegyük a helyére, ha még nincs helye, kerítsünk neki, jelöljük ki, akár már előre.

Dugi helyek: kupi szoba, kupi szekrény, „biszbasz fiók” és „bigyó doboz”

Szinte mindenkinek – biztos vagyok, hogy még a legrendesebbeknek is – van egy kijelölt helye otthon vagy az irodában is a sehová sem besorolható kacatok számára. Ezek egyébként kallódnának össze-vissza, de így legalább van hol keresni. A mennyiség nyilván egyéni, ahogy a tároló mérete is ennek függvényében. Valamilyen tematika azért néha megfigyelhető: javítandó dolgok, még meggondolom cuccok, emlékek stb. Néhányan viszont arra használják, hogy gyorsan elrejtsenek ott valamit a kíváncsi szemek elől, aztán ott is marad az adott holmi. Mondjuk, mert elfelejtik, hova tették, vagy mert oda ritkán mennek be.
Neked van ilyen tárolód? Hol van, és mekkora?

 

Ha feltűnik, hogy van valamiféle rendszer, akkor érdemes lehet valahogyan címkézni. Néha az is működik, ha minden helységben kijelölsz egy kisebb tárolót és időnként kiüríted, szétosztod – ha már sikerült helyet találni az adott tárgynak, vagy adj túl rajta. Nekem leginkább ez utóbbi módszer működik: mármint az, hogy minden helységben van egy kicsi méretű doboz vagy zacskó, amiben a vegyes holmi van, de ezt tényleg rendszeresen ellenőrzöm. Persze, ezek is tematikusak valamennyire, és némileg a helységhez köthetők: játékok, javítandó fehérnemű és ruha, fél pár dolgok, háztartási kellékek, szerszámok, irodai vagy hobbi bigyók stb. Így még a rendetlenségben is van valamilyen minimális rendszer, illetve nem kallódnak el (annyira) a dolgok.

Igazán muris, vagy néha (nem kicsit) bosszantó, amikor már a házban lakó kis manók – kicsi gyerekeink - is dugdosnak el tárgyakat aztán elfelejtik, hova dugták. Anyukám egyik terítője egyszer hónapokra eltűnt szőrén-szálán majd a hűtő alól került elő. Persze tudtuk, hogy ebben bizony a kis házi manó keze van benne. Megkérdeztük, hova tette, de nem tudta, a válasz csak annyi volt, hogy „Eltüntetődött”.  Mindig figyeld a kezüket :)

Pince és padlás

A világnak szinte minden táján, ahol úgy építkeznek az emberek, hogy van pince, padlás vagy esetleg mindkettő, ott jó eséllyel tárolnak is elfelejtett vagy szebb napokat látott dolgokat. Valljuk be, az ember könnyen süllyeszti el, suvasztja be az ilyen tároló helyre, amit még nem akar kidobni, de vagy ritkán, vagy soha nem használja. Az ilyen félreeső, kevésbé szem előtt levő helységek szinte vonzzák a kacatokat. Persze, ha valaki az idény jellegű dolgokat rendben tárolja itt, azzal nincs is baj. Néha nem árt körülnézni. Hasznos és praktikus, rendezett, felcímkézett tárolókat tarthatunk fent ezekben helységekben. A lényeg, mindig az ésszerűség határain belül tartalékoljunk. Ha már feltűnően nagy a kupi, összevisszaság, kosz vagy már be se tudunk lépni, akkor bizony ideje kicsit rendet tenni.

Az igazán rendben tartott alagsorban vagy padláson mosó-szárító helységet is felszerelhetünk, vagy hobbi helységet alakíthatunk ki. Évekig az alagsorunk egyik ablakos, világos helységében volt a varró szobám, viszont télen nem nagyon tudtam használni, mert csak hősugárzóval lehetett fűteni. Azóta inkább fent, a lakásban találtam helyet a varráshoz. Sajnos kvázi lomtár lett a korábbi varró helységből is – de főleg nem az enyém. Időnként ürítjük.

Több helyen olvastam, hogy a pince a múltat és a tudattalant, a padlás a jövőt jelképezi, valamint az sem mindegy, mit tárolunk a lábunk alatt és a fejünk felett. Ha túl sok dolog van felettünk, könnyen érezhetjük úgy, hogy nagy súly (gond) nehezedik ránk. Ha a tárgyakat lefelé hordjuk, akkor lehet, hogy valamit elnyomunk dolgokat magunkban.

Kamra, garázs, gardrób

Nagyjából ugyanaz vonatkozik erre is, ami a pincére és a padlásra, csak talán más-más típusú holmit tárolunk. A helység jellegétől erősen elütő holmit azért lehetőleg vigyük el. Mondjuk kamrából a ruhát, gardróbból a szalonnát, kolbászt, befőttet, gyúlékony anyagot. Egy adott helységben, polcon vagy dobozban legyen egy típusú holmi. Itt is érvényes, hogy lehetőleg legyen szellős, ha járható, akkor járható.  Külön-külön is lehetne elemezni, de most egy kalap alá veszem. Közös bennük az, hogy mindhárom helységben könnyen elrejtőzhetnek a „csontvázak” – a rég elfeledett vagy rejtegetett holmik. Néha rángassuk ki őket a szekrényből. Egyéb jelentéseket is hozzá lehet rendelni, a feng shui terület szerint elemezni, akinek erre igénye van.

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.