Kedvelj minket a Facebookon!

FENNTARTHATÓ STÍLUS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

 

Egy ideje talán már olvasod a blogot és szemezgettél a stílussal kapcsolatos cikkekből. Amikor azonban hozzákezdenél megvalósítani a saját stílusodat, kigyomlálni a gardróbodat, lehet, hogy kicsit elakadsz. Melyik lépéssel kezdd, és hogyan folytasd?

Az alábbiakban pontokba szedve megtalálod a javasolt sorrendet – szakaszokra osztom, hogy te is be tudd osztani. Amikor csak egy részére van időd, csak azt a részt csináld végig, ami megy.

1. A szelektálási szakasz

Szelektálásról már bőven esett szó, ezért itt most csak összefoglalom a javasolt menetét. Először is, szerelkezz fel zsákokkal, dobozokkal és takarító eszközökkel, hogy ki is tudd törölni a gardróbot.

2. Pakolj ki a gardróbból mindent! Tényleg mindent. A lakás minden zugából hordd össze az összes saját ruhaneműdet. Ismétlem, tényleg mindent. Ha van egy guruló vagy álló akasztós rudad, azt is használhatod, de hatékonyabb a vízszintes elrendezés. Esetleg hajtogathatsz, hogy jobban elférjen minden. Ha egyszerre nincs időd mindenre, bontsd csoportokra, de hatékonyabb, ha tényleg mindent kipakolsz. Ami a szennyesben van, azt talán mosd ki előbb, de a vasalós kosár tartalmát és az összes bedobozolt, bezsákolt ruhát szedd össze.

3. Rendezd el egy nagy vízszintes felületen a teljes készletedet színek szerint – alkothatsz csoportokat – így mindjárt átlátod, miből van sok, milyen színek dominálnak. Esetleg azt is rögtön látod, mit mivel tudnál aktuálisan felvenni. Nézz végig a halmon. Mi a benyomásod? Le is írhatod. Vagy fotózd le. Számomra ez egy nagyon tanulságos pont volt, mikor kipakoltam mindent. Azt hittem, nincs sok ruhám, de mégis… Három zsáktól szabadultam meg. Igaz, ebben olyan is volt, amit azért tettem félre, hogy majd átalakítom. Még lesz egy köröm tavasszal…

4. Most jön az állapotfelmérés. Fogj egy zsákot, és ami foltos, lukas, elhasználódott, már a sarki boltig se mennél el benne, tedd egy kupacba, illetve, lehetőleg a zsákba. Tegyél bele továbbá mindent, „amiben nem szeretnéd, hogy egy karambol esetén megtaláljanak” (Lorely Gilmore után szabadon – Szívek szállodája sorozatban hangzott el. Azóta ez a szállóigémmé vált). Bővebb listát találsz a kidobandókról a Takarékos gardrób című cikkben. Szóval, ami cikis, az menjen. Ha valami mégis a szívedhez nőtt, vagy valamire még jó, az Alternatívák kidobás helyett című részben lesz szó arról, mit kezdhetsz vele. Most egyelőre zsákolj be mindent, ami az állapota, mérete vagy egyéb okok miatt kritikus. Itt javaslom a Konmari módszer öröm tesztjét is, amikor azt teszteled, hogy mennyire kedveled az adott darabot. Akkor is ez lehet a legjobb megoldás, ha a mennyiség miatt jó a holmik állapota – egyszerűen nem tudnak tönkremenni, mert annyi van. Persze van, aki akkor is csak egy kis százalékot nyüstöl agyon, míg van egy halom, szinte érintetlen darab is.

5. Szabadulj meg a feleslegtől

a) Ami nagyon rongyos, szakadt, foltos, azt tedd külön zsákba és dobd ki egy ruhagyűjtő konténerbe. Ami oda kerül, azt még válogatják, és az elhasználódott rongyokat géprongynak használják, vagy újra feldolgozzák. Ez amolyan szelektív textil gyűjtő.

b) A kevésbé vagy nem divatos, de még használható darabokat, vagy ami még jó, csak neked nem, azt tedd félre – lehet adomány, ajándék stb. Ezeket esetleg tedd külön zsákba, más-más címkével. Majd visszatérünk rá. Tedd külön a javítandót.

6. Oszd fel a maradékot szezonokra és esetleg a viselés célja szerint: otthoni, irodai, alkalmi stb. Ha ennél a szakasznál elfogyott az időd, türelmed, tegyél el mindent a szekrénybe, ami maradt. Valószínűleg már így is szellősebb lesz, ha alaposan dolgoztál és tényleg minden kritikus állapotú holmit kitettél. Bár vannak olyan elképzelések, miszerint szezononként 33 darab elég, ne rugózz a számokon. Nem feltétlenül az számít, hány darab van összesen, hanem az, hogy ami van, az jó-e rád és használod-e? Állíts össze együtt hordható szetteket. Ami sehogy sem illik a képbe, attól vagy válj meg, vagy keress hozzá  valamit, ha tényleg nagyon szereted.

7. Ha ismered az alkatodat és a színeidet, könnyű dolgod van, ha nem, akkor itt mérd fel. Vegyél méretet (http://oko-piac-ter.net/onismereti-szakasz ), azonosítsd be az alkatodat (http://oko-piac-ter.net/keresd-meg-az-alkatodat )  és a színtípusodat (http://oko-piac-ter.net/talald-meg-a-szin-tipusod). 

  1. Tanulmányozd az alkatodnak és szín-típusodnak megfelelő ajánlásokat. Vesd össze a saját ruhatáraddal. Az ajánlások alapján talán látni fogod, hogy eddig a neked való fazonokat és színeket preferáltad-e, vagy nagyon eltértél tőle. Az alkati ajánlásokhoz hamarosan képeket is találsz, de érdemes addig is a Pinteresten körülnézni.
  2. Most nézd át a megmaradt ruháidat új szemmel. Próbáld fel tükör előtt, ha teheted, tanácsadóval, vagy egy stílushoz értő, igazán őszinte ismerőssel. Bátran válj meg mindattól, ami nem a te színed, fazonod.
  3. Ha mégis van olyan szín, ami elvileg nem a te színed, de szereted és úgy érzed, nem tudsz nélküle élni, viseld alul, akár fehérneműként vagy kiegészítőkkel lopd be a ruhatáradba. Egy öv, vagy egy mobiltok, egy alsó ruha mintája vagy a pizsamád színe kevésbé „feltűnő” mások számára, mintha az arcodhoz közel viseled azt a színt vagy felső ruhaként. Az irat mappád, a laptop tokod vagy a bögréd, kulacsod, kulcstartód színe is lehet ez a kedvenc, hiszen ezeket nem magadon hordod.

 

8. Gondold át a napi, heti, stb. rutinjaidat, szokásaidat is. (http://oko-piac-ter.net/onismereti-szakasz/) Hogyan élsz, mennyit ingázol és mivel utazol ? Nem mindegy, hogy saját autóval közlekedsz, vezetsz vagy utas vagy, vagy három átszállással, tömegközlekedéssel jutsz el a célodig minden nap. A  játszótérre viszed a lurkókat vagy napi három fellépésed van? Írd össze. Sokkal könnyebb lesz dönteni, hogy milyen jellegű ruhákra van szükséged. Életvitel kérdése is, hogy mennyi és milyen jellegű ruhák kellenek neked. 

 

9. Javítandó - Ha szereted és jól áll, és még érdemes áldozni rá, javítsd meg vagy javíttasd meg mielőbb. A láthatóan javítgatott darabok sorsáról azért gondolkozz el. Tényleg jó érzéssel viseled vagy csak nem tudod elengedni? Ha megjavítod, átalakítod, fogod még hordani vagy valaki más hordhatja még? A javíthatóság, átalakíthatóság témáról bővebben itt http://oko-piac-ter.net/fenntarthato-gardrob-utanpotlas/ Mielőbb járj a végére. Ha leszakad a gomb vagy kifeslik a varrás, az is más kategória, mintha anyagában szakad a darab. A cipzár, patentcsere, felhajtás, átalakítás – ha te nem tudod megoldani, szakembert kíván. Ezeket mérlegeld, megéri-e. A fenntarthatóság része a javítás is, ha az még megoldható, de azért nem minden áron kell mindet a saját részedre megjavítani és megtartani. Valószínű, hogy a javításra félretett holmik egy része is az adomány zsákban fog landolni ezután.

10.Szezonon kívüli – ha nagyon nem veszed fel, és a lakóhelyeden nagy a hőmérséklet-ingadozás, kímélnéd a szezonon kívüli, de teljesen jó darabokat, dobozold be vagy tedd a felső polcra, akasztóra. Nyári 40 fokban a sífelszerelés és téli -20 fokban a kánikula ruha talán ez a kategória. Bár vannak, akik szerint el kellene férni az összes ruhánknak látható helyen, szerintem vannak kivételek. Ahol egész évben egyenletes a kinti hőmérséklet, ott könnyebb 15-20 darabos kapszula ruhatárat megvalósítani, mint ott, ahol -20 és +45 fok között ingadozik az éves hőmérséklet. A szezonon kívüli, speciális ruházatot nyugodtan dobozold be, és tedd el kevésbé elérhető vagy eldugottabb helyre. Sport ruházat, pufi dzseki, irha kabát vagy télen a nagyon nyári holmi. Egy kivétellel, ha a hidegből a nyárba utazol vagy tavasszal, nyáron síelni olyan helyre, ahol van hó. Ha elfér a szekrényben, akkor örülj.

11.Kiegészítés – mindegy, hogy hány darabos a ruhatárad és kapszulázol vagy sem, néha kell pár kiegészítő és amortizálódik a készlet. Ez természetes.  Amikor a ruhatáradba egy új darabot választasz – mármint olyat, ami eddig még nem része – most már vedd figyelembe az alkati sajátosságaidat, szokásaidat, és minden egyéb, ismert szempontot.

 

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.