Kedvelj minket a Facebookon!

TAKARÉKOS GARDRÓB – Új év, új kezdet: Nézd át a ruhatárad!

 

Ilyenkor, év végén, illetve elején sok országban szokás a selejtezés, nagytakarítás, és ebben benne lehet a gardrób tartalmának átgondolása is. Praktikus lépés a régi elengedése az év végén, hogy az új évet tiszta lappal kezdhesd és be tudd fogadni az újat, azonban, ha ezt elmulasztod az év végén, év elején is megteheted. Az új szokások bevezetésére is kiváló alkalom az új esztendő kezdete. A nyáron indult sorozatban már volt szó arról, hogy a legtöbbet a saját színtípusunk és alkatunk, életmódunk ismeretével takaríthatunk meg. Röviden: önismerettel.  Ezen túl pedig összeillő darabok, vagyis a kapszula gardrób alkalmazásával.

Indulj ki abból, ami van

Mielőtt elrohannál bevásárolni vagy csak úgy nézelődni, hátha megakad a szemed valami csinos darabon, és impulzus alapon gyorsan bedobnád a kosaradba és megvennéd, akár drága butikban, akár turiban, nézd meg azt, ami van. A meglévő készlet leltározása és válogatása, a helyzet felmérése a legfontosabb lépés. Nem csak gyereknél, hanem felnőttnél is. A „nincs egy rongyom se” érzés gyakran felülkerekedik sok nőn akár a roskadásig teli gardrób előtt állva is. Ismerős? Akkor nosza, mérd fel, mi az, ami jó. Ha a válogatás végére tényleg nem marad semmid, akkor igazad van. De mielőtt végleg mély depresszióba zuhannál, vagy ok nélkül felőrölnéd magad,  válogasd át a ruhatáradat. Szabadulj meg mindentől, ami:

Rossz állapotú - szakadt, kinyúlt, bolyhos, kivehetetlen folt van rajta jól látható helyen, lyukas stb.  Vagyis menthetetlenül rossz állapotú – szakadt farmer, mint divat darab lehet kivétel, ha tényleg menőnek tartod, és nem szakadt ki kényes ponton, azért mert kikopott. Ha valami kiszolgált, azt engedd el!

Nem a te méreted vagy több, mint 1 mérettel kisebb, nagyobb – nem valószínű, hogy záros határidőn belül jó lesz.

–Bevág, lötyög, lelapít, kényelmetlen, szúrós, izzadós – vagyis kényelmetlen, rosszul esik a viselete, akkor is, ha elvileg a méreted. Ha az anyaga miatt hanyagolod, akkor annak oka van.

Nem áll jól a fazonja, színe, rosszul festesz benne még sminkben is – túl hosszú, túl rövid, idétlen.

Évek óta nem vetted fel, és már nem is tetszik – a mintája, színe, fazonja (már) nem a te világod vagy sosem volt igazán, csak egyszer megvetted…

–Esetleg kaptad valakitől, aki nem találta el az ízlésed, méreted vagy egyiket se…

Macerás kezelni, rendben tartani – ritkán éri meg bajlódni vele a hétköznapokban. Ugyanez igaz azokra a darabokra, aminek a viselése macerás, vagy maga a felvétele, levétele. Kinek van kedve bajlódni bonyolult darabokkal? Minél egyszerűbb viselni, kezelni, javítani, annál jobb.

Rossz emlékek kötődnek hozzá – amikor viselted, valami kellemetlen élmény ért.

 

A szedett-vedett ruhatár helyett kapszulák

A kapszula ruhatár egymással jól kombinálható darabokból áll, több darabos szetteket takar. Többnyire 1 kapszula minden darabja jól kombinálható egymással, így sok variációs lehetőséget biztosít. Könnyű kiegészíteni. Természetesen egy embernek lehet több kapszulája, akár átfedéssel is.

Mit tartalmaz 1 kapszula?

Nőknél javasolt olyan jól kombinálható darabokat összeállítani, amelyeket jól tudunk egymással kombinálni. Többnyire a kiegészítők, néha a fehérnemű is belefoglalható. Néha plusz 1-2 darab szinte megsokszorozza a kombinációs lehetőséget. Válogasd össze a saját kapszulá(i)dat alkatodnak, színtípusodnak és életvitelednek megfelelően. Így mindig lesz mit felvenned. Nem kell, hogy drága legyen az alap ruhatárad, de tűnjön annak.

1 hosszú nadrág -  hivatali minőség, átmeneti – nem túl vastag, nem túl vékony anyag – ha nagyon nadrágos vagy, ez lehet több – ha hivatali munkahelyed van, akkor legyen az alkatodhoz illő és a pénztárcádnak megfelelően lehető legjobb minőségű és állapotú. Saját palettádról egy közepes vagy sötétebb árnyalatú, hálás, semleges, jó fazonú alap darab.

1 lezserebb nadrág – ez lehet egy jó fazonú farmer – ha nagyon farmeros vagy, esetleg több színben. Leghálásabb egy sötétebb vagy közép marine kék árnyalatú jeans – ha passzol a palettádba, akkor fekete vagy fehér, farmer fazonú nadrág. Válassz alkatodnak megfelelő fazont.  Ha a munkahelyed dress code-ja engedi, akkor plusz 1 munkába járós cucc. Sok munkahelyen a péntek a laza nap, akkor bevethető (casual Friday).

1 nyári darab – nem farmer, vékony anyagú nadrág, amiben tavasszal, ősszel és télen befagyna…  Legyen csinos, akár világos vagy közepes árnyalatú darab.

1 kimondottan téli darab – ha fázós vagy, harisnyát húzhatsz a farmer vagy a közepesen vastag darab alá, és akkor ezt a nagyon télit ki is pipálhatod. Igazából főleg utcára jó… Bent ülni benne a meleg irodában már lehet, nem annyira praktikus.

1 lehetőleg térdig érő vagy a számodra ideális hosszúságú, közepesen vastag anyagú és egyszínű, csinos szoknya. Ha nagyon szoknyás vagy, lehet több.  Ha ritkán viselsz szoknyát, akkor bőven elég 1-2 darab. Válassz alkatodnak megfelelően. Kísérletezz, mi áll jól.
Tipp: csípőben feszesebb, lefelé kissé bővülő vagy ceruza fazon a legtöbb nőnek jól áll. Vagy érjen térdig, vagy legyen bokáig érő. A kettő közötti hosszakat nagyon el kell találni.  Ha több szoknyád van, 1-2 lehet mintás.

1-2 rövid ujjú és 1-2 hosszú ujjú felső az alkatodnak és a színeidnek megfelelően.  Legalább 1 jó fazonú, kellemes anyagú, jól bevethető blúz legyen közte, akkor is, ha nem vagy blúzos típus. Ha pólós típus vagy, akkor legyen jó minőségű, alkatodnak megfelelő darab. Ebből lehet kicsit több is, mint 1-2.

Kardigán – egy csinos, jól bevethető kardigán néha blézer helyett is jól öltöztet és kellően meleg, jó viselet lehet. 1 vékonyabb, elegánsabb, gombos fazon és egy melegebb, átmeneti kabátot is kiváltó darab jól jöhet. Jobb, mint egy elöl nem nyitható pulcsi, könnyebben szabályozható, kigombolható.

Pulcsi A kardigánon kívül praktikus lehet az elöl zárt pulóver is.

–Blézer, kiskabát – akkor is, ha nem vagy az a kiskosztümös típus, legalább 1 azért legyen. Jó minőségű, alap darab alkatodnak és a palettádnak megfelelő vagy semleges színű. A lényeg, hogy nagyon jól öltözöttnek tűnj benne.

Nőknek akár egybe szabott, csinos ruha – nem kötelező elem, de jól öltöztet, és gyorsan fel lehet kapni. Kardigánnal vagy blézerrel irodába is bevethető, ha nem túl alkalmi. Ha a fekete a színed, akkor a klasszikus kis fekete ideális darab. Ha nem, akkor egy semleges színű, elegánsabb darabot válassz, amely kiskabáttal vagy önmagában akár egyszerűbb alkalmakra is bevethető.

3-4 lábbeli:

o   1 csizma

o   1 félcipő vagy irodai, közepesen magas sarkú darab

o   esetleg szandál vagy utcai papucs

Kiegészítők: sálak, kitűzők, övek, táska, bizsu – passzoljon az öltözethez – nem feltétlenül a cipőhöz – praktikus, ha inkább ezekből van több, de hivatalba azért válassz minőségi, nem túl bohókás divatbizsut. Munkahelye válogatja, mi fér bele.

Kabát – hazai éghajlaton azért jó, ha van egy közepesen vastag, jól öltöztető kabátod. 1 őszi-téli, 1 átmeneti. Legkényelmesebb egy térdig vagy combközépig érő fazon, amely a legtöbb felsődnél hosszabb.

1 alkalmibb jellegű öltözet – alkalomra is bevethető, jó minőségű darab vagy szett – az alkalmi öltözködésre lehet külön kapszulád.

 

 

 Alapelvek:

–Az egyszínű, semleges darabok mindig könnyebben kombinálhatók, mint a mintásak és könnyebben kiegészíthetők. A mintákat válaszd alkatodnak megfelelően és ne legyen túl sok…

A fehérnemű mindig legyen jó minőségű, jó tartást adó, jó állapotú.

A harisnya ma már leginkább csak a szigorúbb, hivatali munkahelyeken kötelező nyáron is. 1-2 jó színű, semleges, jó minőségű darab nem árt, ha van.

Casual, vagyis a lazább, szabadidős kapszula: Ha inkább játszótérre gyerekét kísérő anyuka vagy, vagy nagyon laza a munkahelyi, iskolai öltözködési szabályzat, akkor lehet, hogy a hivatali vagy elegánsabb darabokat megúszhatod. Óvónéni, tanárnéni, kertész és minden olyan pályán mozgó nő és férfi, akinek a pályája a lazább öltözködést engedi, simán járhat lazábban egész évben.

Ha kell hivatalosabb ruhatár is, az legyen a pénztárcádhoz mérten a legjobbnak tűnő. Nem kell, hogy tényleg drága legyen, csak nézzen ki annak. Légy benne jól öltözött. Ha olcsó volt, akkor az mázli. Főleg a cipő és a táska nézzen ki drágának.

Otthonra válassz kényelmes, sportos összeállításokat. Ne a hivatalit fokozd le. Ha eleve hordhatsz lazább darabokat, akkor is legyen kényelmes, de ne elnyűtt az otthoni szerelésed. Piszkos házimunka vagy kerti, ház körüli munkához legyen külön öltözeted. Ne sok. Az nem baj, ha kicsit romosabb.

Nem kell, hogy a legdivatosabb legyél, inkább legyen stílusod!

(Borítókép forrása: © Geneva Vanderzeil, A Pair & A Spare)

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.