Kedvelj minket a Facebookon!

KONCENTRÁLJ ARRA, AMIT SZERETSZ!

 

Bár alapvetően azt vallom, rég rossz, ha csak a tárgyak tesznek bennünket boldoggá, de tagadhatatlan, hogy vannak, amelyek több örömöt okoznak, míg mások semlegesek, vagy egyenesen rossz emlékek is kötődhetnek hozzájuk. Jobb, ha olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amelyek pozitív érzésekkel töltenek el, míg a kevésbé kedveseket engedjük el. 

Míg a korábbi részekben azokkal a holmikkal foglalkoztunk, amelyektől meg akartunk válni és inkább a hétköznapi és egyértelműen meghatározható hulladékokkal. Most főleg azon lesz a hangsúly, amiket meg akarunk tartani, illetve azokkal a tárgyakkal foglalkozunk, amik még igazából használhatók.

Tartsd meg, amit szeretsz, ami hasznos!

Ha igazán őszintén és alaposan magadba nézel a válogatás alatt, és csak az marad, amit szeretsz és/vagy valóban szolgál téged és a családodat, akkor valószínűleg, már könnyebben ki tudod jelölni a megmaradt tárgyak helyét. A leghatékonyabb, ha 1-1 tárgy kategóriából mindent egy helyre hordasz és kiválogatod azt, ami valóban szolgál és/vagy amit valóban szeretsz. Az utóbbi néhány hetet a KonMari módszer alaposabb megismerésével töltöttem és elolvastam a második könyvét is (Tiszta öröm). Ebből nagyon sok új inspirációt merítettem, de néhány más szempontot is figyelembe veszek az éves nagy válogatások alkalmával. Főleg környezeti szempontokat. Korábban már alkalmaztam néhány fogást ebből a módszerből, de most  „örömteszt” volt az, ami a legjobban tetszett. Azért is, mert nem csak ő alkalmazza ezt, hanem több más, általam ismert módszer is. Igazából több módszert ötvözök, de ez szinte mindegyikben szerepel valamilyen formában. A másik előnye, hogy nem zár ki  más módszereket. Mondjuk azt, hogy egy tanácsadóval is egyeztess arról, mi áll jól, vagy a feng shui vagy a vaszati (vagy egyéb térrendezési rendszer) módszerét alkalmazd az otthonodban használt tárgyak válogatásakor. A pazarlást nem szeretem, de ugyanakkor belátom, hogy felesleges olyan holmit őrizgetni, ami valójában semmi örömöt nem okoz és nem is használom.

Mindenre kiterjedő nagy rendrakás

Néhány résszel korábban (Rakj rendet egyszerűen) már szó volt arról, hogy mi tartozik viszonylag egyértelműen a hulladék kategóriába, mi a kommunális hulladék, vagy más néven szemét. Itt azokat vettem előre, amitől egészen biztosan jobb megválni, azonnal, amikor keletkezik, a hétköznapokon vagy a hétvégi rutin takarítás és rendrakás alkalmával. Ami törött, szakadt, foltos, penészes, repedt, nem működik és nem is javítható, esetleg szelektív hulladék (fém, üveg, műanyag, papír – nem zsíros, nem szennyezett), attól válj meg mielőbb, hogy ne maradjon a nyakadon.  Van azonban számos olyan tárgy, ami valójában még használható lenne, de mi már nem használjuk. Most ezekről van szó inkább.

 

Míg a hétköznapi „logisztika” és kidobálás, takarítás inkább a rend fenntartásáról szól, addig az éves vagy féléves, esetleg más időközökkel tartott nagyobb rendrakás és lomtalanítás alkalmával nem csak attól szabadul(hat)unk meg, ami valóban rossz állapotban van és egyértelműen hulladék - de a hétköznapokban is bármikor megengedett, hogy megválj bármitől, ami egyszerűen nem szolgál. Érdemes néha azokat a tárgyakat is átnézni, amiket igazából csak úgy birtokolunk. Vannak, de nem igazán használjuk; vagy használjuk, de nem igazán vagy nagyon nem szeretjük. Valójában ez az, amire sokan nem kerítenek sort és évekig tárolnak egy sor olyan tárgyat, amire nincs is szükségük, vagy egyenesen utálják. Tanuljunk a gyerekektől. Ők még nagyon őszintén kimondják, mit szeretnek és ki is mutatják. A kicsit elnyűtt alvó társ rongybaba vagy plüssmaci azért patinás, mert használja. Persze, van, amikor eljön az ideje, hogy elengedje azt is, ahogy az évek óta a sarokban porosodó, sosem használt játékokat is. Felnőttként ez talán sokszor nem ennyire egyszerű, de valahol mégis. Igazán nagy gond persze akkor van, ha a sok holmi nagyon szanaszét van szórva, semminek nincs helye és takarítani se lehet. Időnként eljön az ideje, hogy olyan tárgyakat is elengedjünk, ami még használható, még akkor is, ha igazából szerettük, mert kiszolgálta a maga idejét.

Amit más még használhat, azt tarts körforgásban

Míg a hulladékok különböző fajtáitól is meg lehet szabadulni viszonylag fenntartható módon, betartva a hulladékkezelési szabályokat, addig a valójában még használható holmi sokkal több embernek okoz fejtörést. Sokkal gyakrabban is ragad meg valahol a szekrényekben a „majd jó lesz még valamire” kategóriát szaporítva. Sokan ezekkel a tárgyakkal inkább azt teszik, hogy eldugják valahova, hogy ne legyenek szem előtt, netán be is szereznek hozzá csinos, szép és drága tárolókat. De attól az még ott fog állni és senki sem használja, csak csinos tárolóban. Ugyan mire jó a sosem használt ünnepi étkészlet, amit a nagyitól örököltél vagy egy szép alkalmi ruha, ami már rég nem jó rád? Jobb, ha ezeken pénzért vagy adományként, ajándékként túladsz, hogy valaki használhassa. Soha ennyi adok-veszek csoport nem volt még virtuálisan, ahol az ilyen tárgyak elkelhetnek. Aukciós oldalak, bolhapiacok és garázsvásárok korát éljük. Ami még használható és pénzzé tehető, mert valaki számára akár párszáz forintot érhet, azon jobb túladni. Így körforgásban maradnak, eredeti rendeltetésük szerint és nem kell ezek helyett sem újat gyártani, elhasználni egy csomó energiát és nyersanyagot, vizet, stb. Szennyezve a környezetet minden egyes új darab legyártásával, szállításával. Ami használható állapotban van és valakinek még örömöt okozhat, azt jobb tovább adni.

Adomány, ha nem akarsz kereskedni

Ha úgy érzed, hogy az eladás érdekében befektetett energiád nem térül meg, próbáld meg elcserélni, vagy vidd el adományba. Vagy, ha egyszerűen nincs időd, energiád, lehetőséged piacolni. Számos nagycsaládos egyesület vagy templom, Vörös Keresztes vagy Máltai Szeretetszolgálat egység működik, ahol a még használható, nem büdös, nem szakadt, működő holmit átveszik. Egyre több adománybolt és újrahasználati központ is létezik.
Az adományboltokban leadott holmit megvásárolhatja bárki, többnyire persze alacsony áron, de a bevételt jótékony célra fordítják, illetve egy töredékét valószínűleg az üzemeltetésre, ha fűteni kell a helyiséget és világítani. Az ott dolgozók általában önkéntesen dolgoznak. Az újrahasználati központokban a tárolás díját kell kifizetni. A lényeg, hogy a tárgy többnyire így is eredeti rendeltetése szerint marad a forgalomban.

 

Kreatív újrafelhasználás

Ha valami praktikus, vagy kedvelted, de már eredeti rendeltetése szerint nem tudod, vagy nem akarod tovább használni vagy nem tetszik, alakítsd át, ha tudod, vagy kérj meg erre valakit, ha úgy is megéri. Interneten is kereshetsz ötleteket valaminek a felújítására vagy átalakítására. Tengernyi csináld magad (DIY – Do It Yourself, angolul) oldal és ötlettár van. Szinte kifogyhatatlan minden tekintetben. Jóformán nincs olyan, amit valaki még nem valósított meg és ne lenne nyoma a neten. Ha mégis, akkor csináld meg te és legyél újító. Mivel imádok barkácsolni és átalakítani dolgokat, rendszeresen gyűjtök ötleteket és a Facebook vagy a Pinterest oldalamon meg is osztom néha, ami találok. Vagy megvalósítom, vagy hasonlót…. Használd, amid van, ha kell, alakítsd át a célnak megfelelően. Mondjuk, főleg olyan dolgokat szoktam átalakítani, ami eredeti célnak megfelelően már nem hoz hasznot. Új szerepében egy összement, megfilcesedett gyapjú pulcsi nagyon sok új célra felhasználható, vagy egy sima pamut póló, hogy csak néhányat említsek. Meglepő, de ezekhez gyakran különösebben komoly eszközök vagy kézügyesség se kell. Teljesen kezdő kreatívok és „kétbalkezesek” számára is tökéletes sikerélményt adhatnak. Vágj bele nyugodtan, elrontani nem lehet, legfeljebb másra lesz jó…

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.