Kedvelj minket a Facebookon!

10 JEL, AMI ARRA UTAL, HOGY IDŐSZERŰ A LOMTALANÍTÁS

 

Hamarosan itt a tavasz és a nagytakarítások ideje. Az első tavaszi növő Hold idejét – ami inkább a befelé fordulásra, önvizsgálatra alkalmas időszak – és a még hidegebb kora tavaszi napokat a lelki felkészülésre fordíthatjuk. Érdemes számot vetni magunkban azzal, hogy mik a céljaink, mire van szükségünk, hogy mire eljön az igazi tavasz, tisztában legyünk azzal mit akarunk megtartani, mitől akarunk megválni. A TUMAG oldalon volt már szó a lomtalanítás lelki oldaláról (Teremtsünk tiszta lapot). A most induló öko-sorozatban a fenntarthatóság szempontjából is megvizsgáljuk a lomok – pontosabban a hulladék - témáját.

Elsőként fontos lehet szembenézni azokkal a jelekkel, amelyek egyértelműen utalnak arra, hogy bizony a szekrények és a kamrák mélyére kell néznünk és meg kell szabadulnunk a feleslegtől. Szó lesz még a minimalizálásról a fenntarthatóság oldaláról is, és a sorozatban sorra vesszük azokat a megoldásokat, melyekkel hatékonyan csökkenthetjük a felesleges holmik számát a jövőben. Így boltkórról, a tudatos vásárlásról és háztartásról. Nemcsak „visszamenőleg” távolítjuk el a lomokat, de az újabbak felhalmozódását is megelőzhetjük. Így a jövőben már nem kell majd többé szembenéznünk a lomkupacok rémével, ráadásul jelentős összegek maradnak a zsebünkben és a lomok ide-oda tologatása helyett hasznosabb dolgokra fordíthatjuk az időnket is. Ma már egyre többen döntenek a tudatos és önkéntes minimalizálás mellett, hogy mind fizikai térben, mind időben tágabb életteret teremtsenek maguk körül. A sorozat célja, hogy a hazai olvasóknak segítsünk megvalósítani egy minden szempontból fenntarthatóbb életet. (Kép forrása: Clipartkid)

Életünk során igazán nagy rendrakásba, lomtalanításba csak néhány alkalommal fogunk legtöbben. Leginkább egy-egy jelentősebb életszakasz előtt vagy annak lezárásaként. Van olyan ismerősöm, aki minden fél vagy negyed évben lomtalanít. De mikor van igazán ideje? Íme néhány markáns jel…

Ha az alábbiak közül egy vagy több igaz az életedre, bizony ideje nekilátni a munkának és alaposan rendet kell tenni. Ne restellj segítséget kérni, akár szakembert, lelki tanácsadót is felkereshetsz, ha nem megy, de néhány rokon vagy barát is biztosan szívesen beugrik.

 

1. Láthatóan eluralkodott a kosz, káosz

Kétségtelen, hogy amikor már szemmel látható rumli, a térdig/derékig vagy akármeddig érő lomkupac, kosz egy vagy több helyiségben vagy szekrényben, fiókban, akkor ideje – legalább ott rendet tenni, kitakarítani, selejtezni. A kosz, pókháló, ragacsos foltok és a szemét azt jelzik, hogy arra a területre ráfér egy alapos nagytakarítás. Sajnos láttam már olyan otthont, ahol szinte állandó (volt) a rumli és szó szerint lépni se lehetett. (Nem csak a tévében!) Ha csak egy helyiség van, ahol ez jellemző, vagy egy kisebb zug, sarok, az is jel, de ha az egész lakásra jellemző, az egyértelmű jele annak, hogy ideje munkához látni. Vizsgáld meg az életedet, hol van elakadás, zűr. Egy feng shui tanácsadó is sokat segíthet.

 

2. Jelentős súlyfelesleget cipelsz magadon

Az alkatodhoz képest komoly súlyfelesleg majdnem mindig azt jelzi, hogy nehezen adod ki a kezedből a dolgokat, tartalékolsz a rosszabb napokra. Nézz körül, hol vannak az otthonodban felhalmozott tartalékok. Érdemes elgondolkodni azon, hogy valóban szükség van-e mindenre abból a kupacból. Lehet, hogy néha csak át kell rendezni a dolgokat, de a legtöbb esetben kiderül, hogy sok a felesleges holmi. Szabadulj meg a feleslegtől.

 

3. Állandó levertséget, esetleg depressziót élsz meg – vagy valaki, aki veled él

Régóta őrizgetett „mankó” emlékek (kapaszkodsz bele, mert úgy érzed, nem boldogulnál nélküle), régi sérelmek, nehezen elengedett múlt, a stagnáló, bizonytalan(nak megélt) élet vagy valódi depresszió, pszichés problémák esetén érdemes otthon is körülnézni. Hol bújnak meg, vagy vannak jelen láthatóan régóta „dédelgetett” lomok, kacatok, régi emlékek kevésbé szép időszakokból, melyek mindig feltépik a régi sebeket és nem engedik, hogy hátrahagyd a (korábbi) kellemetlen élethelyzetet. Ebben az esetben ajánlott szakember segítségét is kérni, főleg, ha súlyos a helyzet.

 

4. Állandó szorulással küzdesz

Nem néhány napról van szó, hanem hetekről, hónapokról, évekről. Ha a szorulás már krónikus, akkor azt is jelezheti, hogy számodra nagyon nehéz az elengedés. Nézz körül, hol vannak otthon a sosem mozdított felesleges kupacok. Kezdd el felszámolni, elhordani, szétosztani. Csak át ne ess a ló másik oldalára! Nem kell drasztikus beavatkozás. Persze, a táplálkozásodon és a folyadékbeviteleden, mozgáson is érdemes elgondolkodnod. Dietetikus vagy életvezetési tanácsadó, személyi edző is lendíthet a helyzeteden. Ne felejts el inni!

 

5. Egészségügyi problémák gyötörnek

Krónikus egészségügyi problémák, gócok, gyulladások vagy súlyosabb betegségek esetén sem árt körülnézni otthon. Persze, ha a tárgyi környezetben minden ok, akkor talán máshol kell keresni a baj forrását, de legtöbbször kiderül, hogy van valami zűr a lakás valamelyik táján. Ha egyedül nem megy, mert nincs erőd…

 

6. Túl sok a feszültség, mindig azt érzed, betelt a pohár…

Sok a vita, perpatvar, zűr körülötted, örökké feszült vagy és mindig azt érzed, hogy betelt a pohár? Lehet, hogy a pohár nem, de otthon valami betelt felesleggel, annak nagy az esélye. Ürítsd ki a betelt, túlcsorduló tárolókat, javítsd meg a csöpögő csapot, stb. Ezek mind rájátszhatnak a túlcsorduló érzelmekre. Dobd ki a törött, szétrepedt holmikat, engedj a feszülő dolgokon: legyen kevesebb holmi a szekrényben, kevesebb könyv a polcon, mint ami elfér, stb.

 

7. Szétszórtság, figyelemzavar

Ezúttal lehet, hogy tényleg oda kellene figyelni, mennyire vannak otthon állandóan szétszórva a dolgok. Ha folyton szétszórt vagy és nem tudsz figyelni, koncentrálni, akkor előbb a holmikat kell összeszedni és kitenni valahova a folyton kallódó tárgyakat. A szanaszét heverő holmik tudat alatt is gátolják a fókuszálást, lekötik a figyelmedet. Tedd a helyére a dolgaidat. Ha nem a tiéd, akkor a tulajdonosával egyeztess, vagy kérd a beleegyezését.

A régóta egyhelyben álló, soha nem használt dolgoktól gyakran megreked, stagnál az energia. Mozgasd át, cseréld ki, passzold el, amit nem használsz. Csak ne álljanak.

 

9. Költözést vagy nagyobb váltást tervezel, de nehezen jön össze 

Költözés előtt egyébként is érdemes átgondolni, mit akarsz tovább vinni magaddal. Jó ürügy a selejtezésre. Ugyanígy az iskola- vagy munkahelyváltás, bármilyen nagyobb változás: esküvő, nyugdíjba vonulás, iskolakezdés stb.

 

10. Valami új dolog előtt állsz vagy valamit le akarsz zárni az életedben

Lásd az előző pontot. Szabadulj meg mindentől, amit nem akarsz életed új szakaszába tovább vinni.

Folytatjuk.

Babusáné Gazdik Ágnes - designer, blogger, tanár - Bemutatkozás