Kedvelj minket a Facebookon!

VEDD ELEJÉT A PAZARLÁSNAK, ÉS TÖBB PÉNZ MARAD A ZSEBEDBEN!

 

Hol tudod megfogni a pénzt?

Magyarországon fejenként 33 kg élelmiszer kerül a kukába évente és ezenkívül rengeteg egyéb dolog.  A lakosságra eső összes szilárd hulladék mennyisége közel 4,5 tonna évente, fejenként kb. napi 1 kg. Ez a mennyiség azonban nagyon könnyen csökkenthető egészen egyszerű odafigyeléssel. Ha eleve megelőzöd a pazarlást, azzal nemcsak kevesebb lesz a szemét, hanem a pénztárcádban is több marad.

Tudatos vásárlás – ne vidd haza, ami nem kell

A múlt héten alaposan kielemeztük a víz kérdést és a palackozott vizeket, és a ruházkodás és a rendrakás, háztartás téma is már a blog indulása óta téma (2009), de idén, 2017-ben 2 új sorozat indult, amivel lépésről-lépésre elejét lehet venni a feleslegnek. A legjobb hulladék az, ami nincs, vagyis nem is keletkezik, mert eleve nem visszük haza azokat a termékeket – még ingyen se! – amikre biztosan nincs szükségünk, vagy amikből várhatóan igen hamar hulladék lesz. Légy résen, és eleve vedd elejét a felesleg termelésének.

Persze, nem kell lemondanod mindenről, a zöld életmód nem egyenlő az aszkéta élettel. Csak gondold meg, hogy mi az, amit ki lehet váltani közös használattal vagy eleve felesleges. Vagy el lehet hagyni a csomagolást, mert az áru minőségét és tartósságát nem befolyásolja. Az életben és a háztartásban nagyon sok olyan dolog van, amit szinte csak percekig használunk, aztán megy a kukába. Többnyire pont ezek a dolgok generálják a legtöbb hulladékot, s viszik el a legtöbb pénzt a zsebünkből feleslegesen.

 

Hol keletkezik a legtöbb hulladék?

 

1. Élelmiszer és ital
Sajnos az egyik legkiemelkedőbb terület a táplálkozás, élelmiszer vásárlás a hulladék generálás terén. Enni szinte mindenkinek kell, ez kétségtelen, de éppen ezen a téren lehet a legtöbb felesleget is megvenni és igen sok hulladékot és káros anyagot termelni. Ha nem is maga a termék, de a csomagolása jó eséllyel a kukában köt ki.

2. Ruházat
Az élelmiszer után talán a ruházkodás az egyik legtöbb hulladékot termelő ágazat – mérsékelt éghajlaton (mármint nem trópusi), kétségtelenül fel kell öltözni. Nem járhatunk egy szál ágyékkötőben sem meztelenül, de az európai és más kontinensek fejlett országai mára rettenetesen sok felesleget halmoznak fel. Ráadásul a ruhaipar az egyik legszennyezőbb ipari ágazat. Annyira, hogy divatosan rohanunk a katasztrófa felé...

3. Egyéb háztartási felesleg
Akinek van lakása, háza és nem az utcán él, az termel háztartási felesleget.  Régen a paraszti világban alig keletkezett hulladék. Ma a háztartási hulladék – ami nem ruha, nem élelmiszer – szintén elég tetemes mennyiségű, de ügyesen csökkenthető.

4. Hobbi és szórakozás - bár nem vagyunk gazdag ország, egyre több a feleslegesen megvett hobbi kellék és szórakozást támogató termék, beleértve az elektronikai termékeket is. Biztos, hogy mindent meg kell venni?

5. Egyéb haszontalanságok és elsőre hasznosnak tűnő dolgok – ajándéktárgyak és egyszer kipróbálható, fellángolásból megvett dolgok. Kerti és lakás díszek, kiegészítők, idényjellegű és parti kellék bigyók…  - KonMari szerint a komono kategória, bár gyakran az előző kategóriákból is van ilyen. Sosem használt konyhai és háztartási eszközök sora. Nagyon hosszan lehetne sorolni, mi mindent képesek emberek felvásárolni passzióból, hogy azután rá se nézzenek többé. Mielőtt hazaviszed, kérdezd meg magadtól:

o   Hol fogod tárolni? Elfér?

o   Hányszor fogod használni?

o   Próbáltál már hasonlót? Meddig tartott ki?

o   És a lelkesedésed?

A világon a pillanatokig használt cuccokból lesz a legtöbb szemét... 

 

Állj le az impulzus vásárlással!

A világ tele van akciókkal! Nem kell mindennek bedőlni...
 

A fenti kategóriákban szinte kivétel nélkül vannak olyan termékek, amiket az ember első látásra hazavisz, kipróbálja, aztán soha többé rá se néz.  Könnyen kiadod a pénzt haszontalanságokra? Inkább nézz ki magadnak valami nagyobb, hasznosabb célt. Nézz körül a háztartásban, és mérd fel, hogy tényleg szükség van-e még arra, amit kinéztél magadnak. Akciós? Most kapható csak? Ugyan, dehogy! Holnap máshol simán szembe jön még olcsóbban! Ne dőlj be ez ilyen csábításnak. Csak most, csak neked… Na persze! A boltok a csábításra mennek, arra, hogy hagyd ott a pénzed. Légy kritikus. Persze, ha tényleg az az álmod, amit megláttál, az más kérdés.

 

Biztos kell belőle több?

Ha valamiből van már otthon egy és szereted is, akkor se biztos, hogy kell belőle még egy, pláne több. Vannak dolgok, amikből bőven elég vagy sok egy is. Ne ess áldozatul a halmozás kényszerének. Ne vegyél egy dologból egyet vagy kettőt, pláne, ha egyformák. Na jó, kivéve, ha többes ikreket nevelsz és összevesznének rajta… De hidd el, hogy balerina cipőből elég egy vagy kettő, és legalább legyen más színű. Persze, van, amiből jól jön több, mint egy fekete zokni, villa, kanál, tányér, pohár… és szép is, ha egyformák, meg sorozatban mutatós, de nem minden. Minél nagyobb értékű egy tárgy, annál kevésbé valószínű, hogy több kell belőle.

 

Utánozás: majom szokás

A barátodnak, osztálytársadnak, kollégádnak vagy a szomszédodnak is van? Biztos, hogy neked is kell? Vagy csak versenyezni akarsz vele? Csak presztízsből vagy utánzásból ne vegyél meg egy haszontalan dolgot. Sajnos ma ezzel van tele a világ. Meglátod az Instán a barátodnál és neked is kell… Biztos vagy benne? Ma még lehet, hogy menő, holnap ciki… A divat és a hóbortok gyorsan változnak. Nem kell mindent hazavinni, csak mert a fél osztálynak olyan van, hacsak nem az iskola írja elő… Ne másokhoz mérd magad, és ne tedd függővé másoktól a boldogságodat. Csalóka illúzió csupán, hogy aki a közösségi oldalakon vidáman osztogatja magáról a menő, vidám képeket, az boldogabb, mint te. Ne erre alapozd a saját örömödet! És ne is a boltok által kínált árudömpingre! Annyi öröm van az életben, a vásárlás nem - vagy csak nagyon ritkán - ad igazi örömöt.

 

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.