Kedvelj minket a Facebookon!

Fenntartható gardrób utánpótlás

 

Amikor már nagyjából rendbe szedtük a gardróbunkat, bármilyen módszert is választottunk hozzá, lehet mégis kell néhány új darab vagy kiegészítő. Akár a kapszula gardróbra szavazol, akár más módszerrel állítod össze a ruhatáradat, a mértékletes, tudatos kiegészítés a legjobb.

A hangsúly a mértéktartáson van 

Mint már korábban is volt szó róla, az első és legfontosabb dolog a gardróbod kialakításánál és testre szabásánál az önismeret és a mértéktartás. Mert lehet akármennyi pénzed, ízlésesen és stílusosan, igazán hozzád passzoló darabokba csak akkor fogsz tudni felöltözni és akkor fogsz igazán ragyogni, ha a kiválasztott darabok rólad szólnak és könnyebben ki tudod egészíteni azokat.  Nem a szomszéd lány vagy egy népszerű sztár ruhatárát kell koppintani. A praktikum és a személyesség érzése, az, hogy jól is érzed magad benne fontosabb lehet annál, hogy ténylegesen hány darabból áll a ruhatárad. És persze, az is fontos, hogy a ruhatárad darabjai mennyire kombinálhatók. Hiába van sok jó holmid, könnyebben ütközöl korlátokba, ha össze-vissza vásárolsz. És akkor jön a teli gardrób előtt a híres „nincs egy rongyom se” felkiáltás…

Nem mindenkinek való a minimalista kapszula gardrób  se, lehet, hogy a te életviteledhez nem  passzol. Azért ne ess kétségbe. A hangsúly a mértéktartáson és az átgondoltságon, tudatosságon van. A mértéktartás és a tudatosság megóv a féktelen költekezéstől és a trendi, de önsanyargatásig minimalista végletektől. A pénztárcádnak megfelelően néhány új darab, időről időre, már csak az elhasználódás és a lelki békénk miatt is kell. Egyszerűen a legtöbben ilyenek vagyunk.

Nem a tényleges ár számít

 

Mindegy, hogy mennyit fizettél egy darabért, ha az passzol hozzád, az életmódodhoz és jó érzéssel  viseled. Nem kell, hogy a legdrágább, legdivatosabb legyen, a címkét leginkább csak te látod és néhány nagyon „szakértő” stylist vagy márka-mániás. Persze, ha neked ez fontos, akkor tartsd szemmel, de a tapasztalatom az, hogy csak az elit körökben tartják számon. Egyébként meg elég, ha jól nézel ki benne és nem vagy szakadt – bár ez most éppen nagyon menő. Teljesen mindegy, hogy turiban, csereberén vagy a Budapesten Minden Ingyen, esetleg egyéb közösségi csoportokban, fórumokon és online piactereken szerzed be. A ruhád számláit senki nem fogja nézegetni – főleg, ha a magad ura vagy. A legfontosabb, hogy jól érezd magad, jól nézzen ki és te is benne. Ne érezd magad rosszul, ha nem fizettél vagyonokat egy-egy darabért, sőt, nem kell tudnia senkinek, hogy menyibe került ténylegesen. Ha nagyon jutányos áron, vagy netán ingyen jutottál hozzá, annak örülj.  Mindegy, hogy használtan vagy újonnan vetted, mindkettő lehet bizonyos fokig fenntartható, vagy éppen ellenkezőleg, totálisan mellé is nyúlhatsz. Nem garancia és nem is védelem egyik megoldás se. Legalábbis kellő tudatosság nélkül.

Használt legyen vagy új?

Bár sokan arra szavaznak, hogy a használt fenntarthatóbb, mert nem kell újat gyártani, és csak használtat vesznek, szerintem ezen a téren is a minőség és az egyensúly számít. Egy kiváló minőségű, teljesen rád szabott új darab, vagy olyan, ami minőségi, fenntarthatóságra törekvő, etikus gyártótól származik, etikus, környezetbarát anyagból készül, lehet legalább annyira jó, mint a használt darab vagy jobb is, mintha a használt darab totál műszálas lenne. Kevesebb több alapon egy mértéktartó vásárlási szokással új holmikból is lehet fenntartható a ruhatárunk és használtból is túllőhetünk a célon. Ráadásul az alapanyag is számít, valamint az is, hogy tényleg használod-e végül, vagy csak áll. Egy brit véleménykutatás szerint a nők gardróbjának felét olyan holmik teszik ki, amit soha, de soha nem hordanak valamilyen okból kifolyólag.

 Mitől lesz fenntartható és zöld a ruhatárunk? Elsősorban attól, hogy megfelel az igényeinknek, környezetbarát a gyártása, a gyártó etikusan bánik az alkalmazottakkal, és a bőrünknek sem árt. És még sorolhatnánk. De főleg attól, hogy átgondolt, és amikor elhasználódik, akkor is felelősségteljesen szabadulunk meg tőle, de eleve nem kell több zsáknyit kidobálni hosszú távon (egyszer azért lehet, ezen is túl kell esni).

 

A lényeg:

  1. Egy jól összeállított ruhatárhoz is lehet és kell néha 1-1 darabot kipótolni, beszerezni, mértékkel, tudatosan. Nem tilos a vásárlás, csak legyen mindig egyensúly a vásárlás és az amortizáció, kiáramlás között.
  2. Mindegy, hogy milyen forrásból szerzed be, ha az passzol hozzád és az életviteledhez, de kicsivel talán fenntarthatóbb a használt.
  3. Új és használt kínálatból is lehet rendezett és jól felépített ruhatárat összehozni, de nagyon bele lehet futni a felhalmozásba is. Minél olcsóbban jutsz hozzá, annál könnyebb a felhalmozásba belefutni. Ilyen szemszögből nézve, a kicsit drágább, minőségi, új darabnak lehet némi „fegyelmező” ereje. Ez persze pénztárca és önuralom kérdése is. Ha ezzel van gondod - mármint az önkontrollal - lehet, azzal érdemes kezdeni a feladataid sorát, hogy ezt rendezed magadban.

 

Szabás-varrás és fazonigazítás – megújulás átalakítással

Jobb üzletekben vállalják a fazonigazítást, de nyilván inkább a magasabb árfekvésű boltokban, esküvői ruha szalonokban. Ez ma kevesek luxusa, vagy a saját szabó, varrónő is. Ha tudsz varrni és szeretsz is, akkor az kész főnyeremény, hiszen tudsz igazítani a kész darabon. Kérdés, hogy megéri-e. Mielőtt belecsapsz egy vásárlásba, mindig tedd fel a kérdést magadnak, hogy tudsz-e és akarsz-e dolgozni még a megvásárolt darabbal.  Lesz rá időd, lehetőséged? Ha lehet, szánd rá, de ha nincs se lehetőséged, se időd változtatni a darabon, inkább ne vidd haza. A szekrényben fog állni a többi, majd belefogyok, belenövök, majd megigazítom darab között! Inkább olyat vegyél meg, ami éppen jó.

Az szinte nem is titok, hogy a kifutókon is feltűnnek időről időre kis változtatással a „szalonban ragadt” modellek. Néha nüansznyi változtatással, és akinek van szeme, az újságok hasábjain, interneten megjelenő divatfotókon is fellelik a visszatérő vagy éppen tovább futó modelleket. A tudatosabb tervezők a modellek egy részét eleve megtartják. Régi trükk tehát, hogy kis fazonigazítással te is frissíthetsz a ruhatáradon, nem kell feltétlenül újat venni mindenből.

Mennyre könnyű változtatni a kész darabon?

 

Akár magad fogod a változtatást véghezvinni, akár szakemberre vagy lelkes hobbi-varró ismerősre bízod, az alábbi lista segíthet dönteni, hogy érdemes-e vesződni egy átalakítással, lehet-e jól változtatni:

Bevenni általában könnyebb, mint kiengedni, de nézd meg, hogy a hosszanti varrások mennyire könnyen bonthatók. A bőségéből itt lehet bevenni vagy a szűkítőknél. Ha le vannak varrva vagy kényes az anyag, akkor nem biztos, hogy érdemes megbontani. Viszont, ha a modell engedi, akár a bővebb, vagy A-vonalú szoknyából lehet szűkebb, varrhatsz rá valami díszt is, vagy le is szedheted.

Felhajtani, levágni néha könnyebb, mint megtoldani, de nem minden ruhát lehet jól kurtítani azzal, hogy az aljából levágsz. Csak akkor érdemes megvenni a kiszemelt darabot, ha minimális felhajtás, levágás kell. A túl nagy levágás esetleg az egész ruhát eltorzíthatja, aránytalanná teheti. Egy szoknya, nadrágszár hossza nem minden. Az ülésmagasság, felsőnél az ujja hossza, a mellvarrás magassága, derékvonal is számít. Ott sokkal nehezebb változtatni, nagyobb szakértelem kell. Aki magasabb vagy alacsonyabb az átlagnál, az jól tudja tapasztalatból, hogy ez is lehet buktató. Nem elég a ruha szélességét ismerni. Ha szándékos és tudatos az átalakítás és a levágás után mondjuk fodorral pótolod a leeső részt vagy más anyaggal, akár merőben újszerű modellt kaphatsz. Ha teheted, variáld meg néha.

A gombokat könnyebb kicserélni, mint a cipzárt vagy szegecs patentot, és javítani is. Akár az összes gombot újra cserélheted, és így egy stílusában, jellegében más ruhát kapsz.

A megkötős, rugalmas anyagú vagy gumis könnyebben szabályozható, de azért próbáld fel, hogy tényleg jól áll-e. A kényelem fontos. Ha ingadozik a súlyod, akkor praktikus a szabályozható bőség, rugalmasság, de néha akkor is, ha nem.

 

A tartós és élvezhető a ruhatár titka

 

Próbáld fel a ruhát, lehetőleg olyan fehérneművel és kiegészítőkkel, amivel viselni fogod, vagy hasonlóval, és ha kell, harisnya vagy az a kiegészítő is legyen ott, amivel viseled majd. Legjobb persze eleve kollekcióban, összeillő darabokban gondolkodni, de nagyban befolyásolja a viselési élményt az alatta, vele hordott kiegészítő is. Persze, utólag ezen is könnyű változtatni. Ha jól válogattál, akkor a ruhatárad más darabjaival is tudod hordani a kiszemelt darabot.

A hálás alap darabokat mindig könnyebb variálni, mint a mintás és nagyon bonyolult szabásút. Jó, ha tudod, mi van a szekrényedben.

Az anyag viselkedését is próbáld belekalkulálni, ha vásárolsz. A próbánál még jó, de mi lesz, ha kimosod? Mennyit nyúlik vagy megy össze? Az új darabot lehet, hogy be is kell avatni, a használt már kevésbé alakul, de lehet, hogy hamarabb megy tönkre. Mennyit és hol fogod viselni? Mi a darab rendeltetése? Számolni kell az utólagos nyúlással vagy a mosásnál az összemenéssel is. Ehhez az árucímke is segítséget adhat. Azt is vedd figyelembe, mennyi törődést, milyen kezelést igényel a darab. Macerás kezelni vagy átalakítani? Ne vedd meg! Csupa műszálas? Lehet, hogy formatartó, de nem túl környezetbarát, és lehet, hogy bőröd se fogja szeretni. Már a vásárlásnál gondolj a kezelésre, karbantartásra. Akkor lesz tartós és akkor fog több örömöt, kényelmet adni a darab, akkor lesz jó viselni, ha ezt is figyelembe veszed.

Nyilvánvalóan pénztárca és ismeretek kérdése is, hogy mit hol és hogyan érdemes megvenni, de a fenntarthatóság a mértéktartó, kiegyensúlyozott és tudatos vásárlásban rejlik. Nem feltétlenül kell és lehet mindig konkrét számokhoz ragaszkodni. Életvitel kérdése is, hogy miből mennyi és milyen az elég.

Kapcsolódó cikkek:

 Mi kell a gardróbba? Mennyi az elég?

Takarékos gardrób

Az írás először az Öko-Piac-Tér.net honlapon jelent meg.