Kedvelj minket a Facebookon!

A HÍZÓKÚRÁN TARTOTT KIRÁLYNÉ

Fiú örökös reményében

Mária Terézia császárnő és királynő édesanyja, Erzsébet Krisztina

 

Mindössze 13 éves volt, amikor az osztrák főherceg, a későbbi IV. Károly menyasszonya lett. Kezdetben protestánsként hevesen tiltakozott az ellen, hogy egy katolikus férfi felesége legyen, majd végül 1708-ban Barcelonában a hitvese lett. Károlynak szeretője volt a házasságkötése előtt, majd után is is. Az utóbbi teljes titoktartással - az illető hölgyet megházasították, hogy eltereljék a gyanút. Erzsébet Krisztina korának nevezetes szépsége volt, akire - más királynékhoz hasonlóan - hatalmas nyomás nehezedett: legalább egy fiú örökös világra hozását vártak el. Sok sikertelen próbálkozás után az udvari orvosok az javasolták, hogy igyon nagyon sok likőrt, mert attól termékeny lesz. Az italtól folyamatosan pirospozsgás volt az arca, de végre teherbe esett. Károly felesége hálószobáját férfiak erotikus képeivel díszítette fel remélve, hogy a látványuk hatással lesz a születendő gyermek nemére.

Az orvosok magas kalóriatartalmú étrendet írtak elő az ifjú feleség termékenységének fokozására, amitől olyan kövér lett, hogy alig tudott menni. Légzési nehézségei voltak, álmatlanságtól és vízkórtól szenvedett. Végül egészsége annyira leromlott, hogy nem tudott járni, és tolószékbe kényszerült. Károly egyre többet törődött feleségével, és a becenevén kezdte hívni (Fehér Liz), valamint végrendeletében magas jövedelmet hagyott rá.

Mária Krisztina tökéletes állapotban fennmaradt tolószékét megtekinthetjük a Bécsi Bútormúzeumban. Kép:  © BMobV und SKB./Lois Lammerhuber  

Erzsébet Krisztina végül 1716-ban szülte meg első gyermekét, egy fiút, aki néhány hónapos korában meghalt. Ezután három leányuk született, akik közül kettő élte meg a felnőtt kort. Fiú utód hiányában Károly császár mindent megtett, hogy elfogadtassa idősebb leányát trónörökösként. Mária Teréziát férfi ruhában festették le, de ez sem volt elég. Apja halálakor végül a magyar nemesség sietett a segítségére.

Térjünk vissza most anyjára, Mária Krisztinára, akinek az általánosan elfogadott nézet szerint nagyon jó kapcsolata volt a lányával, de semmilyen bizonyítékunk nincs erre vonatkozóan. Mária Terézia közismert volt arról, hogy szabadon kifejezte érzelmeit azok felé, akikkel törődött. Az édesanyjával kapcsolatban annyit tudunk, hogy rendszeresen látogatta ugyan, de a látogatások szigorún a spanyol etikettnek megfelelően történtek.

Erzsébet Krisztina lánya trónra kerülése után tíz évvel, 1750-ben halt meg 58 évesen. Négy gyermeke közül csak Mária Teréziát élte túl, akinek húga, Mária Anna 1744-ben halva született gyereket hozott a világra, majd néhány hónappal később meghalt. Szerencsére Mária Terézia nem követte a családi “hagyományt”, és összesen tizenhat gyermeknek adott életet (közülük csak egy halt meg a születésekor), köztük öt fiúnak.

Felhasznált források: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H - Hofburg; Erzsébet Krisztina magyar királyné ; Elisabeth Christine of Brunswick-Wolfenbüttel; Portrék forrása: Erzsébet Krisztina: 1.,2,3,4 - Mária Terézia: 1, 2