Kedvelj minket a Facebookon!

TRÓNÖRÖKÖS HELYETT MÉG EGY KISLÁNY

Boleyn Anna 1533 szeptemberében ezen a napon adott életet kislányának, a későbbi I. Erzsébetnek.

A cikksorozat első része itt olvasható: AZ "EZER NAPIG KIRÁLYNÉ"

 

VIII. Henrik néhány Boleyn Annához íródott szerelmes levele fennmaradt a Vatikánban. Valószínűleg úgy kerülhettek oda, hogy valaki ellopta azokat Anna lakosztályából. Henrik király utált saját kezűleg levelet írni, ennek ellenére mégis folyamatosan küldözgette írásait a szerelméhez. A legkorábbi időszakból fennmaradt levelében sürgeti Annát, hogy adjon választ arra, hajlandó lesz-e a szeretője lenni, vagy sem:

Festmény fent: Anna és a király vadászaton a windsori erdőben - az udvarlás évei alatt gyakran vadásztak együtt. A kép 1903-ban készült.

„Feltétlenül szükséges megszereznem Öntől a választ (…). Ha nincs kedve írásban választ adni, jelöljön meg egy helyet, ahol saját maga tudatja velem, és ahova én a teljes szívemmel fogok elmenni. (…) Ha van kegyes betölteni a királyi szerető és barát szerepét, és nekem adja a testét és a szívét, aki lesz és volt az Ön leghűségesebb szolgája (…), akkor megígérem Önnek, hogy az összes többi szeretőmet eldobom, és Ön lesz a rajongásom egyetlen tárgya.”

Szinte hihetetlen, hogy a sorok írója néhány évvel később kivégezteti a címzettet.

Boleyn Anna folyamatosan elutasította Henrik közeledését, és visszaküldte a levelekkel érkező ajándékokat. Idővel azonban rájött, hogy a király érzelmei komolyak, és nem tágít a szándéka felől. Ekkor kijelentette, hogy vagy a feleségévé és Anglia királynéjává teszi őt Henrik, vagy ne várjon tőle semmit. Végül, mint tudjuk, Anna elérte a célját. A házasságkötés előtt engedett a királynak, majd azt mondta, érzi, hogy a születendő gyermeke fiú lesz. Ezzel bebiztosította azt, hogy a törvényes fiú örökösre vágyó király ne hátráljon meg, és feleségül vegye őt. Így hát a királyi pár nagy izgalommal és reménnyel várta a trónörökös születését.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a megszületett gyermek neme nagy csalódást váltott ki, amelyet Henrik igyekezett leplezni.

A képen Erzsébet, a későbbi királynő kislányként.

Feljegyzések vannak arról, hogy a királyi pár teljesen bizonyos volt a születendő gyermek nemében. Azt, hogy az utód fiú lesz, nem csak az asztrológusok jósolták meg Henriknek, hanem az orvosok is ezen a véleményen voltak. Már hónapokkal korábban előkészítették a leveleket, amelyek az ifjú trónörökös születéséről tájékoztatták volna a külföldi uralkodókat. Csupán a pecsét hiányzott róluk. A leveleket könnyű volt kijavítani, egy tollvonással a Prince-et (Herceg) Princes(s – régi helyesírás szerint egy ’s’)-re (Hercegnő) javították, azonban a csalódottság hatalmas volt. Az, hogy a gyermek egészségesen született, további bizakodásra adott okot, hiszen ez azzal a reménnyel kecsegtetett, hogy Anna legközelebb egy egészséges fiúnak ad életet. Szerencsétlenségére csalódást okozott a királynak, nem is egyszer, és ezzel megindult lefelé a lejtőn.

Következő rész: Boleyn Anna megindul lefele a lejtőn: Elvetélte „a megmentőjét”

 

Felhasznált szakirodalom: Phillips, JO, notes. Love Letters of Henry VIII to Anne Boleyn. Milton Keynes, U. K.: Merchant Books, 2009. ; Ives, Eric. The Life and Death of Anne Boleyn: ‘The Most Happy’. Oxford: Blackwell Publishing, 2011. ; Lewis, Brenda Ralph Anglia királyai és királynői. Gyilkosság, árulás és házasságtörés. Híres botrányok és hírhedt gyilkosságok 1066-tól napjainkig. Debrecen: Hajja &Fiai Könyvkiadó, 2004. ; Meyer, G. J. The TUDORS: The Complete Story of England’s Most Notorious Dynasty. New York: Random House, 2010. ; Weir, Alison. The Lady in the Tower: The Fall of Anne Boleyn. UK: Random House, 2010.