Kedvelj minket a Facebookon!

FILMCSILLAG A GYERMEKEK VÉDELMÉBEN

Audrey Hepburn

,,Gyermekkorom érzékennyé tett a háború pusztításaira.”

 

Hollywoodi életét hátrahagyva,  Audrey Hepburn kitartóan járta a világot egy egész újságírói stábbal. A UNICEF 128 országot támogatott akkor, Audrey csaknem mindegyikbe eljutott. (Idézet fent: 301. oldal)

Küldetésének célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő országokat fenyegető helyzetekre. Útjairól tudósításokban tájékoztatott, előadássorozatokat tartott,  jótékonysági estélyeken kért segítséget.

Állhatatosan kereste a megoldást. Különösen a gyermekek bántalmazásának megszüntetéséért kért figyelmet, valamint az éhínség felszámolásáért, a háborús és rossz körülmények megváltoztatásáért.

Nem rettent meg attól, hogy háborús övezeteket is felkeressen, hiszen ő maga is átélt sok borzalmat a II. világháborúban. 16 éves korára már megtapasztalta a szenvedést, mivel sok betegség érte a pincében töltött évek alatt. Alultápláltságából adódó emésztési panaszok és kimondott karcsúsága egész életében végigkísérte, de az ízületi gyulladások, a vérszegénység is alaposan megviselte a szervezetét.

Mikor a Szövetségesek felszabadították Hollandiát, az ENSZ Szervezete és a Vöröskereszt látta el a lakosságot. Audrey a szerencsések közé tartozónak érezte magát, mert részesült az életet mentő jótékony adományokból.

,,A háború alaposan megismertette velem az emberi szenvedést, amit remélem, a következő generáció fiataljainak nem lesz alkalma megismerni.”

Egész életében rajongott a gyerekekért, ő maga mindig is nagy családról álmodozott (két fia született). Egyedi stílusa a mai napig megmaradt emlékezetünkben, bájossága és stílusa napjainkban is mindenkit lenyűgöz. (Idézet fent: 48. oldal)

Meglepődtem, amikor etiópiai, afrikai tudósításokban láttam az éhező gyermekek körében, átmelegített egy apró érzés, amit a mosolyával közvetített a televízión keresztül. 1988-ban lett az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának, a UNICEF-nek a jószolgálati nagykövete, és négy évig sorra látogatott menekült táborokat, adományokat kísért, ételt osztott, és tudatta a világgal, hogy baj van, megoldás kell. Az országok meglátogatása alkalmával szerzett tapasztalatokat felhasználhatta a támogatások gyűjtésében. Sokat tett az utcagyerekekért is, akik fertőzött vizet ittak, kivédve a betegségeket. Örömmel újságolta, hogy nyolc év alatt Bangladesben a UNICEF szervezete 250 000 csőkút anyagi vonzatához járult hozzá.

 

Iskolai előadásai alkalmával egy nyolc éves kislány azonnal felugrott, hogy ő miben segíthet: ,,Adj néhány pennyt a UNICEF-nek, s szüleidet kérd, hívják fel díjmentesen az 1-800-FORKIDS telefonszámot.” Tizenkét éves fiú kérdezte: ,,Mi volt a legnagyobb kihívás, amellyel Szudánban meg kellett birkóznia?”  Audrey válasza: ,,Egyáltalán az, hogy ott lehessek. Baj nélkül odarepülni, miközben háború dúl az országban.” (A párbeszéd a 302. oldalon olvasható.) Mindezt a munkát Audrey Rob Walden segítségével végezte. Útja során sokat kellett a saját utazásukra is támogatást kérni, mert a UNICEF nem tudta fizetni a szállodai vagy egyéb költségeket.

,,Örülök, hogy híres vagyok, mert hírnevemet jó ügy érdekében használhatom.”

Audrey Hepburn 1993-ban bekövetkezett halála után vagyonának nagy részét a világ éhező gyermekeinek javára, életét bemutató vándorkiállítás bevételeit pedig a bántalmazott gyerekek megsegítésére fordították. Ruhatárát gyermekei több alkalommal bocsátották árverésre, amelynek bevételét a UNICEF támogatására adták. (Idézet: 301. oldal)

A lenti, három perces videón Audrey Hepburnt láthatod, amint a UNICEF-nél végzi a jótékonysági munkáját. Akkor is érdemes megnézni, ha nem tudsz angolul. (UNICEF USA: Audrey Hepburn® Society - U.S. Fund for UNICEF)

 

Halála után fiai 1994-ben megalapították az Audrey Hepburn Gyermekalapítványt. Az adománygyűjtő honlapot itt tekintheted meg: Audrey Hepburn

Audrey Hepburn egy legenda,  mindig elégedett volt a körülményeivel, élete nehézségeiről sohasem panaszkodott. Szerénysége, kedvessége, bája és a munkássága a mai napig lenyűgöző.

Ezt a megemlékezést a világ gyermekeiért tett fáradozása tiszteletére állítottam össze a közelgő GYERMEKEK VILÁGNAPJA alkalmából (szeptember 20). Ha többet szeretnél róla megtudni, látogass vissza A Tudatos Magazin oldalaira, holnap és holnap után is, szeretettel várunk!

Folytatjuk.

Felhasznált szakirodalom: Warren G. Harris: Audrey Hepburn. Franklin Kiadás, 1995

Képek forrása: 1. ; 2. ; 3