Kedvelj minket a Facebookon!

LADY MARY HAMILTON ÉS ÖRÖKSÉGE

A keszthelyi Festetics-kastély úrnője, az egykori monacói hercegné és öröksége

 

A keszthelyi Festetics Kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára, tölgyfa lépcsőháza az eredeti családi portrégalériával, valamint számtalan műkincse, amely megmenekült az orosz csapatok pusztítása elől.

A műtárgyakkal kapcsolatban emeljünk ki egy érdekességet! II. Festetics Tasziló házasságot kötött Lady Mary Victoria Hamiltonnal, egykori monacói trónörökös hercegnével. A Lady 1869-ben ment feleségül Albert monacói herceghez, de már az esküvő után néhány hónappal elhagyta a férjét, aki csak tíz évvel később ismerhette meg közös fiukat. Miután a házasságukat 1880-ban érvénytelenítették, a Lady harminc évesen feleségül ment az ugyanannyi idős Festetics Tasziló grófhoz, aki 1911-ben Ferenc József császártól-királytól hercegi rangot kapott. Mary Hamilton hercegné számos értékes festményt, könyvet, kottát, szobrokat és berendezési tárgyakat hozott magával, amelyek a kiállítás keretén belül megtekinthetők; emellett számos korszerűsítést hajtott végre a palotán és annak kertjén. Lady Mary-nek és Tasziló hercegnek négy gyermeke született. A házasságuk valószínűleg boldog volt, mert a herceg az asszony halála után mauzóleumot építtetett a feleségének.

Lady Mary Victoria Hamilton (kép)

Hintókiállítás

A hintómúzeum épülete eredetileg az uradalom istálló-kocsiháza volt. Az Európában is jelentős, sokszínű gyűjtemény részét képezi több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó 18–19. századi kocsi, hintó és lovas szán. Megtekinthetjük többek között Erzsébet királyné lányának, Mária Valéria főhercegnőnek utazó kocsiját, és fia, a trónörökös Rudolf főherceg homokfutóját, valamint az 1914-ben Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd parki kocsiját.

Hintómúzeum (Ritucim71) és Hintókiállítás - Ritucim71 (1, 2, 3)

Lady Mary Hamilton mauzóleuma - Szt. Miklós temető

A Szent Miklós-temető déli végében áll a Festetics család XIX. században emelt eklektikus, neoklasszicista mauzóleuma. A négy Festetics családtagnak végső nyughelyet adó, valaha gyönyörű pantheon-épület. A mauzóleumot Festetics Tasziló emelte felesége, Lady Mary Hamilton tiszteletére 1925-ben. Miután 1933-ban meghalt, őt is ide temették. Festetics György - közös gyermekük -1941. augusztusában követte őket. A mauzóleum negyedik lakója Festetics Györgyné, eredetileg Haugwicz Mária. Őt Bécsben temették el a hetvenes években, és csak 1989-ben, a rendszerváltás idején temették itt újra.

Ajánlott cikk: Főúri magánkönyvtár a keszthelyi Festetics Kastélyban

II. Festetics Tasziló (kép) és a mauzóleum (Globetrotter19, 12.,3)

Magánrendezvények a festői szépségű barokk kastély falai között

A főúri épületegyüttes évek óta nyújt rendezvényeknek és esküvőknek helyszínt. A boldogító igent a kastély több különleges termében is kimondhatják a párok, vagy ha kinti esküvőre vágynak, a park áll a rendelkezésükre. Lakodalmaknak a kastély bálterme ad otthont: állófogadások esetén 200, ültetéses rendezvényeknél pedig 150 fő a befogadóképesség.

A főúrian berendezett terek - négy lakosztály és tíz szoba, amelyek összesen 48 fő befogadására képesek - különleges vendégeknek készültek, akik kedvező áron szeretnének pompás falak között pihenni. A szobákat csak a kastély rendezvényeihez kapcsolódóan lehet igénybe venni, szállodaként nem üzemelnek.

A keszthelyi Festetics-kastély (kép: Dr.Trex)

Felhasznált szakirodalom:
Lady Mary Victoria Hamilton (wikipedia)
Virág Zsolt (szerk.): Keszthelyi ​Festetics-kastély – Helikon Kastélymúzeum
Keszthelyi Festetics Kastély hivatalos honlapja
Keszthely látnivalói