Kedvelj minket a Facebookon!

MOSZNA CSODÁLATOS KASTÉLYA

 

Ha Krakkóba utazunk, és szeretnénk egy kicsit felderíteni Lengyelország déli részét, akkor érdemes egy napot szánni arra, hogy elutazzunk a dél-sziléziai Mosznába, ahol az ország egyik legszebb kastélyát látogathatjuk meg. A 180 kilométer távolságra, a festői dombok és erdők között elterülő birtok egyike az ország még nem felkapott kincseinek.

A XVII. században épült egykori barokk kastély, amelyet a későbbi évszázadok során többször újjáépítettek, a XIX. század végén egy tűzeset során jelentős károkat szenvedett. A XX. század első felében a főépület rekonstrukciója után készül el a neobarokk keleti oldalszárny, valamint a figyelemre méltó pálmaház is, amely remekül visszaadja a XIX. századi világot. Közvetlenül az első világháború előtt elkészült a neogótikus stílusú nyugati szárny, ami teljes mértékben eklektikussá varázsolta a kastélyt. A látványos épületegyüttes így egy tündérpalotának tűnik, ahol az előkelő és a bohókás keveredik egymással.

A második világháború viszontagságai viszonylag érintetlenül hagyják a birtokot, azonban a szocializmus idején lévő államosítás során az ország vezetése igyekezett az épületet hasznosítani. Először idősek otthonaként nyitotta meg a kaput, hasonlóan a Gödöllői Királyi Kastélyhoz, majd a mai napig is idegszanatóriumként fogadja a gyógyulásra vágyókat. A kastély falai nemcsak a pihenésnek és a gyógyulásnak biztosítanak terepet, hanem neves komolyzenei és színházi fesztiváloknak is.

Mielőtt a kastély lépcsőin felmennénk, figyeljük meg a gótikus stílusú tornyokat, amelyekből kilencvenkilenc van. Ezek egyikében láthatjuk Csipkerózsikát – csontvázként, ahogy várja a királyfit lassan száz éve.

Az épületbe egy széles, csodálatosan kidolgozott márványlépcsőn juthatunk fel, és a vastag tölgyfaajtón belépve egy szokatlan világ tárul fel előttünk. A falakon freskók, amelyek a kora XIX. századi életet idézik, valamint a gyönyörű tölgyfaborítás. Az egykori bálterem még ma is őrzi az elmúlt idők hangulatát a régi bútoraival és a csodálatosan faragott oszlopaival. A szalonban látható kandalló is mestermunka, a faragások az egykori nemesi létet igézik meg. A hatalmas bálterem ugyancsak egy különleges időutazást rejt magában, amelyen a XIX. század elejét idéző festett freskók a korabeli divatnak állítanak emléket. Az épület nem minden helyisége nyitott a vendégek előtt, azonban néhány szobát így is meglátogathatunk.

A kertben gesztenye- és tölgyfaligetek mellett hatalmas hársfák alatti padok várják a sétában elfáradókat, valamint mindenképpen érdemes szemügyre venni a kis mesterséges tavat, amelyben egy apró, épített sziget található, amelyre egy fahídon keresztül juthatunk. Már a természeti látnivalók miatt is megéri nagyot sétálni a birtokon, de ha megtehetjük, érdemes a rendezvények idején is ellátogatni ide, hogy a csoda teljes szépségében megmutatkozzon előttünk.

Felhasznált irodalom:
http://www.poland.travel/en/castles-palaces/the-castle-in-moszna
https://englishmuminwroclawtown.wordpress.com/2015/07/02/120km-to-a-fairy-tale-moszna-castle-palac-w-mosznej/
Képek forrása: saját forrás, illetve kép 2 és 5: Pixabay/ Creative Commons CC0