Kedvelj minket a Facebookon!

HÉTBENHÉT - LEBEGÉS A VÉGTELENBEN

 

Múlt heti válogatásunkban az űr misztériumát jártuk körül hét remek külföldi dal segítségével. A mostani HétbenHétben is folytatjuk ezt a gondolatmenetet; a szokásos sci-fi témák mellett olyan új fogalmak is helyet kapnak, mint a csillagutazás, az utópia, a végtelen, illetve az ember és a hold kapcsolata. A nagy slágerek, sikerek helyett olyan gyöngyszemeket szeretnénk most bemutatni, amelyek talán kevésbé ismertek, azonban mindenképpen érdemes meghallgatni őket, hiszen mindegyikük egyedi és különleges kapcsolatot mutat be a kozmosszal.

Panta Rhei – Alfa Centauri - 1977

A hetvenes években számtalan remek zenekar tűnt fel Magyarországon is, akik világszínvonalon játszottak, és egyedi módon szólaltak meg. Kis támogatással akár a világ élvonalában is lehettek volna. A Panta Rhei (a név görögül folyamatosságot jelent) remekül ötvözte a komolyzenét a progresszív és az elektronikus hagyományokkal, azonban rétegzenei jellegét tekintve kevés lehetőséget kaptak a lemezgyártól. Így megmaradtak kuriózumnak az utókor számára, és felvételeik mostanában kezdenek egyre nagyobb figyelmet kapni.

Tompox  - Napkitörés – 2011

Pócs Tamás és zenekara a Solaris-ra jellemző téma- és hangzásvilágot viszi tovább új zenei megoldások segítségével. A nagyszerű csapat kiválóan helytáll minden körülmény között, legyen szó nagyszínpadról vagy klubkoncertről. Legközelebb október 21-én játszanak a Legendában (Budapest, XVI. kerület), ahol a Napkitörés című, nagysikerű daluk is hallható lesz.

Pierrot - Meglesett a hold – 1999

A szokatlan költői képekkel dolgozó művész számára a Hold különös jelentőséggel bír. Jó néhány dalának központi témája bolygónk égi kísérője, azonban ezek közül a legkülönlegesebb a Játék című nagylemezen hallható szerzemény. Az albumváltozat remek távol-keleti megoldásai mellett egy ókínai verset is bemutat. A koncertfelvétel letisztult pop-rock hangvétele a szerzemény egy teljesen új oldalát mutatja be, a vers pedig magyarul megszólalva szerves része lesz a produkciónak.

Vincze Lilla – Ég veled az Ég – 1994

Kevesen tudják, hogy a Napoleon Boulevard énekesnője Wayne Chapman Két Hold (M.A.G.U.S.) című kötetéhez egy teljes zenei albumot is készített, amely hűen követi a regény eseményeit. Az itt bemutatásra kerülő dal fantasy verziója eltér az eredetitől; az elektronikus hangvétel helyett sokkal lágyabban, éteriebben festi fel az égre a különleges Két Hold világát.

Fonográf – Csillagfelhő – 1976

A hetvenes évek nagy country zenekara harmadik nagylemezén egy dalciklus keretén belül egy ismeretlen bolygó (FG-4) felé vette az irányt. A zárótétel, a Csillagfelhő önmagában is élvezetes; a country sajátosságai mellett a rock, az elektronika és a progresszív elemek újdonságként hatnak . A lírai szöveg pedig kiválóan mutatja be azt az időtlenséget, amelyet a csillagos végtelen rejt.

Koncz Zsuzsa – Repülő – 2013

Tóth Krisztina verse a lét öröklétét járja körül a halál misztériumán és a kozmosz végtelenségén keresztül. Az itt található szimbólumok is az időtlenséghez köthetőek; a Szaturnusz, a Smaragdtáblák, a Hold sötét felszíne… Egyértelműen a legezoterikusabb szerzemény, amit valaha az énekesnő rögzített.

Géczi Erika - Csillagok között - 2003

Az egykori világbajnok kajakos hölgyről mindenki tudja, hogy életét a spirituális gondolkodásmód határozza meg. Ez most sincs másképpen, hiszen az itt hallható szerzeményben egy lélekutazás veszi kezdetét a kozmoszon keresztül. Vajon a halál utáni repülést mutatja be a csillagok felé, esetleg egy asztrálsíkon történő lebegésről van itt szó? Bízzuk ezt a zenehallgatóra. Ezzel zárul ma a HétbenHét. Mindenkinek szép hetet kívánunk!

Kép forrása: Pixabay