Kedvelj minket a Facebookon!

HÉTBENHÉT - ÖTVENHAT EMLÉKÉRE

Aki az elmúlt negyed évszázadban volt iskolás, az nagyon jól emlékszik arra, hogy az október 23-ai ünnepségen a versek és a visszaemlékezések mellett a dalbetétek is fontosak voltak. Ezekből nyújtunk most át egy csokorral azoknak, akik emlékezni szeretnének 1956 dicsőségére. Emellett gondoltunk a tanárokra és a művelődésszervezőkre is, hogy a jövő évi iskolai és egyéb ünnepségekhez ötleteket adhassunk. Ezeket a dalokat az idő igazolta, így bármelyikük lehetett volna az ötvenéves évforduló hivatalos dala. Tehát most feledkezzünk meg a borzalmas halszagról, és hallgassuk meg az igazi remekműveket.

East – 1956 (1989)

Talán a legismertebb, legkedveltebb tematikus szerzemény. A nagyszerű progrock zenekar a nyolcvanas években az igényességet képviselte, és ez most sincsen másként. A dal Malek Andrea – később Keresztes Ildikó – és Takács Tamás énekével nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is figyelmet kapott. Az angol nyelvű változat Wind of Change címmel jelent meg.

Koncz Zsuzsa – Zeng az ének (1988, 1994-es koncertfelvétel)

Vámos Miklós regényéből Bornai Tibor írt dalt, amely egy kisfiú szemszögéből mutatja be az eseményeket. Koncz Zsuzsa Fordul a Világ című lemezén ezzel indul a zenei anyag. A szerzemény akkor is hatalmas sikert ért el, és azóta is elmaradhatatlan része a megemlékezéseknek.

Cseh Tamás – Corvin köziek (1997-es koncertfelvétel)

A hazai dalnoklegenda annak ellenére, hogy nem rögzítette lemezen a dalt, a koncertek egyik fénypontja volt. Koncz Zsuzsa dalához hasonlóan itt is egy kisfiú az, akin keresztül láthatjuk az eseményeket, azonban az előző szerzeménytől eltérően az események fősodrában találhatjuk magunkat.

Bornai Tibor – Megyünk vagy maradunk (2001)

A zenész-dalszerző egykori, Koncz Zsuzsának írt korábbi szerzeményét újította fel a saját szövegével. A budapesti család gondolatai sokak számára ismertek lehetnek, hiszen voltak, akik mindent hátrahagyva kezdtek új életet egy új országban. A Herczku Ágnes közreműködésével rögzített duett egyike a legjobb Bornai-daloknak.

Kormorán – Húzd a harangot (1998, 2003-as koncertfelvétel)

Annak ellenére, hogy egy teljesen más alkalomból íródott a dal, az ünnepi tematikába is teljes mértékben beleillik. A nagyszerű folk-rock zenekar fénykorát a nyolcvanas és a kétezres években élte.A két remek énekesnő pedig csak hab a tortán.

Ákos - 1956 (2006)

A tíz évvel ezelőtt született dal modernebb módon, ugyanakkor szókimondóbban járja körül a forradalom tematikáját. Annak idején a Heti Válasz magazin egyszámos kislemezként csatolta a dalt az aktuális kiadványához

Koncz Zsuzsa – Kárpáthyék lánya (1983)

A Fonográf-korszak után az énekesnő Bornai Tiborral kezdett dolgozni, és az új alkotói korszak új terméke ez az ötvenhatos ballada, amely még jóval áttételesebben szólalt meg, mint a későbbi, szókimondóbb dalok. A fiatal lány, aki megéli a forradalmat, majd Amerikában kezd új életet, remek választás volt, hogy modern popdalként (a KFT zenekar társaságában) minél több emberhez közel juthasson a szerzemény. Ez volt mára a HétbenHét, szép hetet Mindenkinek!

Kép forrása: Aktron / Wikimedia Commons/ Creative Commons Attribution 3.0